Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Φεστιβάλ Πολιτισμών με ελεύθερη είσοδοΣυναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας έχουν προγραμματιστεί για το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, πάντα με ελεύθερη είσοδο.
Το «Φεστιβάλ Πολιτισμών» (Έργο 1.4.α/11) υπάγεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2011 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και συγκεκριμένα στην Προτεραιότητα 1 που αφορά την «Υλοποίηση Δράσεων για την πρακτική εφαρμογή των Κοινών Βασικών Αρχών για την πολιτική ένταξης των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και τη Δράση 1.4/11 για την «Προαγωγή της διαπολιτισμικότητας ως θεμελιώδους μηχανισμού ένταξης των νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών στην κοινωνία υποδοχής».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ηράκλειο Κρήτης Από 11 έως 17 Μαϊου 2013
Έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής
Συναυλία: Παρασκευή 17 Μαϊου 2013
Θεσσαλονίκη Από 24 έως 30 Μαΐου 2013
Έκθεση φωτογραφίας
Έκθεση ζωγραφικής
Θεατρική παράσταση Εκάβη project 24 - 25 Μαϊου 2013
Συναυλία Σάββατο 25 Μαϊου 2013
Αθήνα 4 έως 10 Ιουνίου 2013
Έκθεση φωτογραφίας & ζωγραφικής
Θεατρική παράσταση Εκάβη project 8 - 9 Ιουνίου 2013
Συναυλία Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Όλα τα νέα και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του «Φεστιβάλ Πολιτισμών» επικοινωνούνται μέσω του επίσημου διαδικτυακού τόπου του έργου 1.4.α.11 www.festivalofcultures.gr.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ηράκλειο Κρήτης
Από 11 έως 17 Μαϊου 2013

Χώρος διεξαγωγής:
Βασιλική Αγίου Μάρκου
25ης Αυγούστου, Ηράκλειο Κρήτης

Έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής
Χώρος: Αίθουσα Βασιλικής Αγίου Μάρκου
Έναρξη: 11 Μαϊου 2013, ώρα 17:30
Ώρες λειτουργίας: 9:00 π.μ. - 13:30 μ.μ. και 17:30 μ.μ. - 21:00 μ.μ.

Συναυλία
Παρασκευή 17 Μαϊου 2013
Χώρος: Προαύλιο Βασιλικής Αγίου Μάρκου
Ώρα προσέλευσης: 19:30 μ.μ.
Ώρα έναρξης συναυλίας: 20:00 μ.μ.

Θεσσαλονίκη
Από 24 έως 30 Μαϊου 2013

Έκθεση φωτογραφίας
Έναρξη: 24 Μαϊου 2013, ώρα 17:30 μ.μ.
Χώρος: Φουαγιέ Θεάτρου Αυλαία
Διεύθυνση: Πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη
Ώρες λειτουργίας: 10:30 π.μ. - 13:30 μ.μ. και 17:30 μ.μ. - 21:00 μ.μ.

Έκθεση ζωγραφικής
Έναρξη: 24 Μαϊου 2013, ώρα 17:30 μ.μ
Χώρος: Κέντρο Αρχιτεκτονικής Δήμου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Οδός Αγγελάκη 13, Θεσσαλονίκη (απέναντι από τη Δ.Ε.Θ.)
Ώρες λειτουργίας: 10:30 π.μ. - 13:30 μ.μ. και 17:30 μ.μ. - 21:00 μ.μ.

Θεατρική παράσταση
Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαϊου 2013
Χώρος: Θέατρο Αυλαία
Διεύθυνση: Πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη
Ώρα έναρξης παράστασης: 19:00 μ.μ.

Συναυλία
Σάββατο 25 Μαϊου 2013
Θέατρο Κήπου Δήμου Θεσσαλονίκης
Ώρα προσέλευσης: 20:30 μ.μ.
Ώρα έναρξης συναυλίας: 21:00 μ.μ.

Αθήνα
4 έως 10 Ιουνίου 2013

Χώρος διεξαγωγής:
Art Factory
Λαμίας 8 & Πειραιώς, Ταύρος

Έκθεση φωτογραφίας & ζωγραφικής
Έναρξη: 4 Ιουνίου 2013, ώρα 17:30 μ.μ
Ώρες λειτουργίας: 17:30 μ.μ. - 21:00 μ.μ. (καθημερινές) - 10:30 π.μ. - 14:30 μ.μ. και 17:00 μ.μ. - 21:00 μ.μ. (Σαββατοκύριακο)

Θεατρική παράσταση
Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Ιουνίου 2013
Ώρα έναρξης παράστασης: 19:00 μ.μ.

*Την Κυριακή 9/6 θα προηγηθεί στις 18:30
performance του εικαστικού Alberto Shena

Συναυλία
Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013
Ώρα προσέλευσης: 20:30 μ.μ.
Ώρα έναρξης συναυλίας: 21:00 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η τραγωδία «Εκάβη» του Ευριπίδη είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο χτίζεται η παράσταση “Hecuba, Hekábē, Hecabe, Hécube, Εκάβη project”.
Ξένες γλώσσες μπλέκονται περίτεχνα με την ελληνική σε μια παράσταση πλημμυρισμένη από αλβανικά και αφρικάνικα κείμενα, τραγούδια ξενιτιάς και μοιρολόγια ελληνικά, αλβανικά, αφρικάνικα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μουσικό πολυπολιτισμικό γαϊτανάκι τέχνης, ένα θεατρικό κέντημα υφασμένο με τόσο διαφορετικά αλλά τόσο ίδια, τελικά, υλικά.
Μια ομάδα μεταναστών συναντιούνται στη σκηνή. Τέσσερα πρόσωπα, που μόλις διέσχισαν τα νερά του Ελλήσποντου, βιώνουν μια καθαρτήρια τελετή περάσματος κι ολοκληρώνουν την εμπειρία τους με ένα συμπόσιο, όπου τη θέση της τροφής ενέχει ο ίδιος ο λόγος του Ευριπίδη. Η «Εκάβη» του Ευριπίδη δεν είναι μια τυχαία επιλογή, αλλά προήλθε από την αδήριτη ανάγκη όλων των συμμετεχόντων της παράστασης να εκφραστούν με όχημα το «τραγικό» που φέρει το συγκεκριμένο έργο.  Έργο στο οποίο οι ήρωες, Έλληνες και μη, αφού παλέψουν λυσσαλέα, ως τη διαστροφή, με το σώμα και τη γλώσσα του Άλλου, του Ξένου, του αδιαμφισβήτητου Εχθρού, αλλάζουν και μεταμορφώνονται.
Η παράσταση, μέσα από την ανθρώπινη ματιά των συντελεστών, αναζητά μια απάντηση στην αγωνία που γεννά ο φόβος του άλλου, του ξένου, του μετανάστη. Μια απάντηση ωστόσο που όλα συνηγορούν πως δεν μπορεί παρά να υπάρχει βαθιά μέσα μας.

Εκτός από μονόλογοι της τραγωδίας «Εκάβη» του Ευριπίδη, ακούγονται  αποσπάσματα από το ποίημα «Τρώες» του Κ.Καβάφη, το Αφρικανικό παραδοσιακό παραμύθι "Μusura", το Αφρικάνικο παραδοσιακό τραγούδι "Malaica" ("Άγγελέ μου"), το "Μυθιστόρημα" του Γεώργιου Σεφέρη, το Δημοτικό Αλβανικό ποίημα "Για πού κίνησες να πας" ("Ku Je Nisur e do t' vesh"), το Δημοτικό Αλβανικό ποίημα-Μοιρολόι Γάμου "Η Μάνα δε μ' αφήνει" ("Nuu me le nenaja"), το Αλβανικό ποίημα Κάτω Ιταλίας-Δημοτική Παραλογή "Μωρέ όμορφε Μωριά" ("Moj e Bukura More"), το Αλβανικό παραδοσιακό μοιρολόι θανάτου/θρήνου και το Αλβανικό μοιρολόι γάμου "Έπιασα ένα αηδόνι με δροσιά" ("Zura nje birbil me vese").

Μετάφραση αποσπασμάτων από την «Εκάβη» Σπύρος Ευαγγελάτος
Μετάφραση ξένων κειμένων στα ελληνικά και ελληνικών κειμένων σε ξένες γλώσσες  Η ομάδα της παράστασης
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί  Ένκε Φεζολλάρι
Δραματολόγος Ναταλί Μηνιώτη
Σκηνικά-Κοστούμια Άση Δημητρουλοπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη  Μαριάνθη Γραμματικού, Μαρίνα Κανελλοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής Κατερίνα Μπερδέκα
Βοηθός παραγωγής Κάτια Λάττα
Οργάνωση παραγωγής Μαρίλια Σταυρίδου
Παίζουν: Ανδρονίκη Μερτίρη, Στέφανος Μουαγκιέ, Βέφη Ρεδή, Κωστής Σειραδάκης,
Παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

‘ΞΕΝΟΣ’ ΤΟΠΟΣ – ΓΝΩΡΙΜΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τι σημαίνει να είσαι ξένος;
Ο άνθρωπος νοιώθει φόβο για ‘τον ‘Αλλο’, εκείνον που διαφέρει είτε από επιλογή είτε λόγω συνθηκών. Συχνά χωρίς να το συνειδητοποιεί, γιατί αν το κάνει θα πρέπει να προσπαθησει να το καταλάβει. Μήπως κάπου εκεί ξεκινά η αποξένωση;
Ο φόβος είναι το πιο αφοπλιστικό ανθρώπινο αίσθημα. Μεταμορφώνεται σε εμμονή, πανικό και εν τέλει βία σε ο,τιδήποτε φαινομενικά εχθρικό και επικίνδυνο, στο άγνωστο και στο ασυνήθιστο.
Μήπως ο λόγος που μπορεί να μας οδηγήσει στην απόρριψη του πλησίον μας δεν είναι τελικά άλλος από την έλλειψη ευκαιρίας;
Σε πολλές κοινωνίες, όχι μόνο στις λεγόμενες κλειστές, αλλά ακόμα και σε εκείνες που λογίζονται ‘προοδευτικές’, οι άνθρωποι ζουν απομονωμένοι.
Θεωρώντας άγνωστο ο,τιδήποτε και οποιονδήποτε βρίσκεται εκτός της δικής τους σφαίρας πραγματικότητας. Συνορα, πεποιθήσεις, θρησκευτικές αντιλήψεις, στερεότηπα, σεξουαλικές προτιμήσεις είναι μερικά από τα στοιχεία που τρέφουν αυτήν την αποξένωση. Ο ξένος, αυτοπεριοριζόμενος στο οικείο, χάνει την ουσία της επικοινωνίας, της διάδρασης, της δημιουργίας που τον ορίζει ως άνθρωπο. Διότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει ως ‘ξένος’.

Με αφορμή την οργάνωση του «Φεστιβάλ Πολιτισμών» που στοχεύει στην προαγωγή της διαπολιτισμικότητας ως θεμελιώδους μηχανισμού ένταξης των μονίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών στην κοινωνία υποδοχής, ζητήσαμε από ‘ξένους’ και Ελληνες εικαστικούς δημιουργούς έργα τους σχετικά με την ιδέα, την αίσθηση, το όνειρο ή τον εφιάλτη της μετανάστευσης, την εικόνα του ξένου σε ξένη χώρα, την προσπάθεια σύνδεσης με τη μνήμη της πατρίδας και τους όποιους καλλιτεχνικούς συνειρμούς προκύπτουν από τις δικές τους σχετικές εμπειρίες.
Μέσα από την έκθεση με τίτλο ‘Ξ¨ενός’ Τόπος – Γνώριμες Εικόνες που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου 1.4.α/11 «Φεστιβάλ Πολιτισμών» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης, βλέπουμε τη μετανάστευση ως ευκαιρία ζωής και επικοινωνίας. Ερμηνείας  και φαντασίας.
Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, από που είσαι, τι κάνεις, αν είσαι εμφανίσιμος, πλούσιος ή φτωχός, θρήσκος ή άθεος.
Σημασία έχει η αναζήτηση του δικαιώματος να ανήκεις σε έναν κόσμο που δε σε αγνοεί.
Πότε και πώς θα νιώσεις αυτόν τον κόσμο δικό σου;
Αν ζεις μόνο για σένα, τότε δεν υπήρξες ποτέ. Αν όμως κοιτάξεις πραγματικά εκείνον που θα βρεθεί δίπλα σου, θα γίνει από ‘ξένος’ πολύτιμος συνοδοιπόρος μέχρι την επόμενή σου στάση ή και ακόμα παραπέρα…
ΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

Στις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Πολιτισμών» στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, συμμετέχουν οι εικαστικοί:


Ζωγράφοι
Helidon Haliti (Αλβανία)
Alberto Shena (Αλβανία)
Zeyad Almomani (Ιορδανία)
Sima Kanakri (Ιορδανία)
Beskida Kraja (Αλβανία)
Billy Mazreku (Αλβανία)
Akeem Mobolaji Ganiyu (Λάγος)
Washington Karanja Kamau (Κένυα)

Φωτογράφοι
Guram Chachanidze (Γεωργία)
Oltion Lipe (Αλβανία)
Όλγα Στεφάτου (Ελλάδα)
Erion Kovaci (Αλβανία)
Πέτρος Σεβαστίκογλου (Ελλάδα)
Enri Canaj (Αλβανία)
Milos Bicanski (Σερβία)

Οργάνωση εκθέσεων: Tefta Bejko
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Guram Chachanidze & Όλγα Στεφάτου

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Σε καθεμιά από τις τρεις πόλεις που θα παρουσιαστεί το «Φεστιβάλ Πολιτισμών», μετανάστες και Έλληνες καλλιτέχνες ερμηνεύουν μουσικές από τις πατρίδες τους και δημιουργούν συναυλίες - γιορτές μέσα από μια έντονα συμμετοχική διαδικασία, με στόχο τον συγχνωτισμό και την επικοινωνία μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.

Στη συναυλία του Ηρακλείου συμμετέχουν τα σχήματα:

ΤΑ 3 ΠΑΙΔΙΑ (Αλβανία) με τους Armando Metani (κλαρίνο), Robert Metani (πλήκτρα), Bledar Metushi (φωνή)
PILI - PILI (Κονγκό, Ελλάδα, Σενεγάλη) με τους Lumbu Lopez Ngoy (shekere, φωνή), Γιάννη Κουρκούτα (djembe), Βαγγέλη Λάζαρη (djembe), Κώστα Λεδάκη (sangban, kenkeni) και Mandoye Fall (dunumba)
ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» με παραδοσιακούς χορούς από την Κρήτη, τη Μικρασία, τον Πόντο και το Κουρδιστάν
Μουσικό Σχήμα ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ (Ελλάδα) με τους Αντώνη Μποτονάκη (ασκομαντούρα, μπάσο, φωνή), Γιώργο Παντερή (λαούτο, λάφτα, φωνή), Χριστόφορο Μαυρογιαννάκη (κιθάρα, φωνή) και Τριαντάφυλλο Στεφανάκη (λύρα, φωνή)


Στη συναυλία της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν τα σχήματα:

YARAN (Αφγανιστάν) με τους Husein Rezai (πλήκτρα, φωνή), Ιsan Sabouri (daoli, table), Khugani Mirwais (κιθάρα) και Zahir Karidi (ντέφι, φωνή)
STRINGLESS (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία) με τις Αλεξία Χρυσομάλλη (φωνή), Albena Koutova (φωνή), Βασιλική Αλεξίου (φωνή), Eljona Sinjari (φωνή), Έλσα Μουρατίδου (φωνή) και Κατερίνα Μαυροφρύδου (φωνή)
ΑΝΑΤΟΛΗ (Τουρκία, Ελλάδα) με τους Dogan Solmaz (σάζι, φωνή) και Άννα Βέργου (μπεντίρ, νταϊρέ, κρουστά)
AMADEUS PICCOLO (Ρωσία, Ελλάδα) 10 βιολιά και ένα πιάνο με τους Βίκτωρα Βασιλειάδη, Ελλάδα Κουλαϊδη, Αγγλική Γκίνη, Χριστιάννα Χατζησάββα, Ίνγκα Κιουρτσίδου, Χρήστο Λουκοβίκα, Σοφία Κανταϊδου, Νικολέτα Αγγελίδου, Ηλία Τζαντζάρη

Στη συναυλία της Αθήνας συμμετέχουν τα σχήματα:

2 ΦΩΝΕΣ (Αλβανία) με τους Αλέξανδρο Ζυρούκου (κιθάρα, φωνή) και Άννα Ζιάκου (φωνή)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΦΓΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ με τους Khali Yosoufi (πλήκτρα, φωνή), Mohammed Ali Ansari (κιθάρα) και Hasam Nisa (κρουστά)
MC YINKA & DJ MELIK (Νιγηρία, Ελλάδα) με τους Emmanuel Olayinka Afolayan (φωνή) και Γιάννη Μελίκογλου (DJ)
UNIQUE (Νιγηρία, Φιλιπίνες) με τους Danny Ighodaro (drums), Victor Ighodaro (φωνή), Steven Aderinto (πλήκτρα) και Spyros Capuz (μπάσο)
ARIGO ZERO (Ελλάδα) με τους Ελένη Κοκκίνου (φωνή), Γιώργο Δούκα (φωνή, κιθάρα), Σπύρο Πελεκάνο (ηλεκτρική κιθάρα), Μπάμπη Δούκα (μπάσο) και Νίκο Δημητρακαράκο (ντραμς)

Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια συναυλιών: Meri Kumbe & Παναγιώτα Ξύδη

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ»
ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
To Έργο 1.4.α/11 με τίτλο Φεστιβάλ Πολιτισμών συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης κατά 75% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 25% από Εθνικούς πόρους
Την υλοποίηση του έργου έχουν αναλάβει μετά από ανοιχτό διαγωνισμό η εταιρεία παραγωγής Γ. Λυκιαρδόπουλος & ΣΙΑ Ε.Ε. - Highway Productions (ποσοστό συμμετοχής 86,9%)  και το Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα – Σ.Π.Α.Μ.Ε. (ποσοστό συμμετοχής 13,1%).

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...