Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

700 καλλιτέχνες δίνουν τον παλμό των γιορτών στις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος και Κοτζιά

 
Τα φετινά Χριστούγεννα, το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αθήνας συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου και γίνεται «η ψυχή της πόλης». Δέκα θεματικά φεστιβάλ δίνουν τον παλμό των γιορτών για 30 μέρες και νύχτες με τις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος και Κοτζιά σε πρώτο πλάνο ενώ ταυτόχρονα, η γιορτή θα απλωθεί σε 17 γειτονιές, με τη συμμετοχή 700 και πάνω καλλιτεχνών.

Εννέα από τα φεστιβάλ φιλοξενούνται μέσα στον Δεκέμβριο συν ένα τον Ιανουάριο. Πιο συγκεκριμένα, οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με τις «Μουσικές του Κόσμου» (16-18/12, Κλαυθμώνος), όπου οι καρδιές των πολιτισμών χτυπούν στο κέντρο της Αθήνας. Οι ήχοι των Βαλκανίων, της Κων/πολης και της Μικράς Ασίας θα συναντηθούν με τις ταραντέλες, τα fados, το flamenco, το gypsy swing, το tango, αλλά και τα κάλαντα και πολλά άλλα είδη μουσικής.

Η «Μαγική Πλατεία των Παιδιών» (17, 18, 22, 23, 24, 30 και 31/12 και 3-5/01) στήνεται στο Σύνταγμα. Μια σκηνή – τσίρκο στημένη στην πλατεία λειτουργεί ως χώρος ελεύθερου παιχνιδιού για τα παιδιά. Οι Ξυλοπόδαροι των Χριστουγέννων περιφέρονται στο χώρο, παίζουν με τους μικρούς μας φίλους, μέσα στον Κήπο με τα Αγάλματα, ο οποίος αποτελείται από Μίμους, που κάθονται στο βάθρο τους. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν γύρω τους, να τους παρατηρήσουν και να εμπλακούν μαζί τους σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι δράσεων και αντιδράσεων.

Οι «Μέρες Παντομίμας-Νύχτες Μαγείας» φιλοξενούνται στις 19,20 και 21 Δεκεμβρίου, στο Σύνταγμα και την Πλατεία Κοτζιά. Για τρεις ημέρες μέχρι τις 3 το μεσημέρι, στην Πλατεία Συντάγματος κουκλοπαίχτες και μίμοι παρουσιάζουν μαγευτικές παραστάσεις και δρώμενα, ενώ τα απογεύματα, τα θεάματα μεταφέρονται στην πλατεία Κοτζιά, όπου οι Μάγοι καθηλώνουν μικρούς και μεγάλους με τις μοναδικές ικανότητές τους.

Οι «Πιο Μικρές Μέρες» είναι μια σειρά ταινιών μικρού μήκους από τη Γαλλία, την Ευρώπη και την Αμερική, στο πνεύμα της εορταστικής ατμόσφαιρας των Χριστουγέννων, που θα προβάλλονται στις 20 και 21/12 στην Τεχνόπολη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το «Jazzy Christmas» (22-24/12, Κλαυθμώνος) αποτελεί ένα ευρύ φάσμα από swing μέχρι… κάθε παρακλάδι της jazz μουσικής που θα παρουσιαστεί από 25 διακεκριμένες μπάντες και ισάριθμους ερμηνευτές, ενώ το «Φεστιβάλ Χορωδιών» (23/12, Κοτζιά) είναι μια σύμπραξη τριών χορωδιών, που με την ενεργή συμμετοχή του κοινού, θα ερμηνεύσουν κάλαντα και γιορτινές μελωδίες.

Το φεστιβάλ juggling « Η Γειτονιά των Παιχνιδιών» (27-29/12) θα μεταμορφώσει την πλατεία Συντάγματος σε ένα γιγάντιο Τσίρκο, όπου γνωστοί ζογκλέρ της πόλης, αλλά και καλεσμένοι τους από το εξωτερικό θα παρασύρουν τον κόσμο σε ένα μαγικό κόσμο παιχνιδιών με εντυπωσιακές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, ενώ από τις 14.00 έως τις 21.00, θα διεξάγονται σεμινάρια juggling και ακροβατικών στο Κλειστό Γυμναστήριο «Παναγιώτης Γκάζγκας», στο Μετς.

Η νέα εναλλακτική μουσική σκηνή κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς συνδυάζει την ποιότητα με τη διασκέδαση και για αυτό οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων προβλέπουν ένα ξεχωριστό τριήμερο αφιερωμένο σε αυτή με τον τίτλο «Νέα Μουσική Σκηνή» (27-29/12, Κλαυθμώνος) και τη συμμετοχή πολλών ταλαντούχων καλλιτεχνών.

Το «Φεστιβάλ Κλασικής Ορχήστρας» (28-31/12 Κοτζιά, Μουσείο Ακρόπολης) είναι και το τελευταίο φεστιβάλ του Δήμου μέχρι την Πρωτοχρονιά, με την σύμπραξη της Λυρικής Σκηνής, της ΕΡΤ, της ΚΟΑ, όλων των μουσικών δυνάμεων του Δήμου, αλλά και ανεξάρτητων μουσικών συνόλων και θα κορυφωθεί την ώρα της αλλαγής του χρόνου.

Με την άφιξη της νέας χρονιάς καταφθάνει και το φεστιβάλ «Έκφραση». Οι Τέχνες Συναντιόνται (2-5 Ιανουαρίου, Πολυχώρος Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά» Νέος Κόσμος και Κλαυθμώνος), με θέατρο, μουσική και χορό. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό «πολύ-φεστιβάλ» με ιδιαίτερες προεκτάσεις, όπου τον κύριο λόγο έχει η έκφραση και η ευαισθησία. Νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν μέσα από το έργο τους τον κοινωνικό τους προβληματισμό.

Πληροφορίες: www.christmasinathens.gr , www.facebook.com/christmasinathens2011 .

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...