Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Κινηματογραφικές Τετάρτες στο Ίδρυμα Κακογιάννη με δωρεάν είσοδο

 

Το ραντεβού της Τετάρτης με τον κινηματογράφο, που καθιέρωσε τον περασμένο μήνα το Ίδρυμα Κακογιάννη, συνεχίζεται με προβολές κινηματογραφικών αριστουργημάτων και δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Μετά το μικρό αφιέρωμα στον Γούντι Αλλεν, το Δεκέμβριο, η άτυπη κινηματογραφική λέσχη του Ιδρύματος Κακογιάννη συνεχίζει με αφιέρωμα στον βραβευμένο στη Βενετία για την ταινία Φάουστ, Αλεξάντερ Σοκούρωφ.

Τέσσερις ταινίες του Ρώσου δημιουργού, μια για κάθε Τετάρτη, ξεκινώντας στις 4 Ιανουαρίου με την ελεγειακή «Μητέρα και Γιός».

Στις 11 Ιανουαρίου θα προβληθεί η ταινία του δεξιοτέχνη δημιουργού «Πατέρας και Γιός», επίσης πάνω στις πιο βαθιές ανθρώπινες σχέσεις. Στις 18 /1 ο «'Ηλιος», μέρος της τετραλογίας με θέμα την εξουσία (εδώ για τον αυτοκράτορα Χιροχίτο), και στις 25 /1, η αντιπολεμική ταινία «Αλεξάνδρα».

Η εικαστική δύναμη και το ηθικό βάθος των ταινιών του Αλεξάντερ Νικολάγιεβιτς Σοκούρωφ, τον έχουν φέρει στην πρώτη γραμμή της πνευματικής πρωτοπορίας του ρωσικού κινηματογράφου ενώ τον έχουν χαρακτηρίσει και συνεχιστή της κληρονομιάς του Ταρκόφσκι.

Γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Ποντορβίκα. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός, βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1968, εισάγεται στο Πανεπιστήμιο της πόλης Γκόρκι (Τμήμα Ιστορίας). Φοιτητής ακόμα, άρχισε να εργάζεται στις τηλεοπτικές παραγωγές του ιδρύματος, σε θέσεις βοηθού παραγωγής. Η θητεία του τον οδηγεί στο πόστο του τηλεοπτικού παραγωγού, το 1968. Θα παραμείνει στα στούντιο του Πανεπιστημίου Γκόρκι για 6 χρόνια. Το 1974 εγγράφεται στο Τμήμα Παραγωγής του Πανρωσικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου (VGIK). Οι εξαιρετικές επιδόσεις του θα επιβραβευθούν με την υποτροφία Eisenstein.

Με συστατική επιστολή του Ταρκόφσκι ο Σοκούροφ προσλαμβάνεται στα στούντιο της Lenfilm, το 1980, εκεί θα γυρίσει τις πρώτες του ταινίες μυθοπλασίας. Στα στούντιο του τότε Λένινγκραντ (σημερινής Αγίας Πετρούπολης) δουλεύει τα πρώτα του ντοκιμαντέρ. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 οι ταινίες του εκπροσωπούν την Κοινοπολιτεία σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

Η επόμενη δεκαετία τον βρήκε να «γυρνά» ταυτόχρονα, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Συγχρόνως, ασχολήθηκε με μη κερδοσκοπικά τηλεοπτικά προγράμματα για τη νεολαία, καθώς και με μαθήματα σκηνοθεσίας στα στούντιο Lenfilm. Το 1998 παρουσίασε το τηλεοπτικό πρόγραμμα Νήσος Σοκούροφ με θέμα τη θέση της τέχνης του κινηματογράφου στη σύγχρονη κουλτούρα.

Μόνιμος «θαμώνας» των κορυφαίων Φεστιβάλ, με συχνότατες βραβεύσεις και μέλος της Ευρωπαϊκής ακαδημίας κινηματογράφου.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...