Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

«Καταφύγιο» δεκάδων ανασφάλιστων το Κοινωνικό ιατρείο Πρέβεζας


Ένα πείραμα κοινωνικής αλληλεγγύης στήθηκε τους τελευταίους μήνες και πέτυχε στην Πρέβεζα με πρωτοβουλία υγειονομικών, που, εντελώς εθελοντικά, με συνέπεια και σταθερότητα, παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και φροντίδα υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, οι οποίοι σήμερα, δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν το σύνολο του κόστους της θεραπείας ή των εξετάσεών τους.

Την Τετάρτη το βράδυ στο χώρο του κοινωνικού ιατρείου βρέθηκαν γιατροί αλλά και πολίτες, μέλη σωματείων, άνθρωποι των κινημάτων και της Αριστεράς που δρουν στην πόλη και στηρίζουν το εγχείρημα και παραχώρησαν συνέντευξη τύπου και μίλησαν για την προσπάθεια.
Το Κοινωνικό Ιατρείο βρίσκεται στην Οδό Χρήστου Κοντού 29, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης δημόσιος χώρος Πρέβεζα Λούρος Ζαλόγγου κ Γιάννη Ρέντζο, άλλωστε ήταν μια από τις προεκλογικές εξαγγελίες της παράταξης.

Καθημερινή εξυπηρέτηση
Στην συνέντευξη τονίστηκε ότι μπορεί στην αρχή τα βήματα να ήταν δειλά αλλά πλέον εξελίσσεται σε μια δομή που εξυπηρετεί καθημερινά...πολλούς ασθενείς και υποστηρίζεται από δεκάδες άλλους.
Το κοινωνικό ιατρείο αποτελεί ουσιαστικά «καταφύγιο» όσων αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από κάποιον ασφαλιστικό φορέα υγείας. Το πόσο μεγάλη ανάγκη ήρθε να καλύψει το εγχείρημα αποτυπώνεται στη διαπίστωση ότι ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που το επισκέπτονται δυστυχώς αυξάνεται συνεχώς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 70% που επισκέπτονται το ιατρείο είναι μετανάστες και το 30% Έλληνες που έχασαν τελευταία τις δουλειές και την ασφαλιστική τους κάλυψη, άνθρωποι όλων των ηλικιών. Ένα από τα πιο θετικά μηνύματα από την αρχή της λειτουργίας της δομής ήταν οι πολλαπλασιαστικοί ρυθμοί αύξηση της προσφοράς, χάρη στην υποστήριξη του εγχειρήματος από την κοινωνία της πόλης. Σωματεία, συνδικάτα, συλλογικότητες και μεμονωμένοι αλληλέγγυοι καλύπτουν τις ανάγκες σε εξοπλισμό, αναλώσιμα κ.α.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 20 γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, ψυχολόγοι κ.α. προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Ιατρείο, ενώ υπάρχουν και συνεργαζόμενοι ιδιώτες γιατροί που δέχονται, επίσης χωρίς αμοιβή, περιστατικά που χρειάζονται εξειδικευμένες διαγνώσεις και θεραπείες, τις οποίες δεν μπορεί να προσφέρει το Ιατρείο.

Ώρες λειτουργίας
Το Κοινωνικό ιατρείο λειτουργεί κάθε απόγευμα και συγκεκριμένα Δευτέρα 6-8 μ.μ. Παιδιατρικό, Τρίτη 6-8 μ.μ. Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιών-Εφήβων-Γονέων, Τετάρτη 6-8 μ.μ. Παθολογικό, Πέμπτη 6-8 μ.μ. Ψυχολογική υποστήριξη ενηλίκων και Παρασκευή 7-9 μ.μ. Καρδιολογικό.
Κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12 λειτουργεί γραμματεία στο χώρο του ιατρείου για πληροφορίες, ραντεβού και συλλογή φαρμάκων, ενώ όποιος θέλει να επικοινωνήσει με το κοινωνικό ιατρείο μπορεί να το κάνει στο τηλέφωνο 2682089805 από τις 10 έως τις 12 το πρωί και στις ώρες λειτουργίας των ιατρείων.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...