Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ενα πρότυπο κυλικείο από ανακυκλωμένα υλικά


Ένα κυλικείο, φτιαγμένο εξολοκλήρου από φαινομενικά άχρηστα υλικά, αποτελεί ένα «ζωντανό» παράδειγμα ανακύκλωσης και φιλοδοξεί να γίνει υποδειγματικός χώρος για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, μέσα από ενημερωτικές δραστηριότητες και εικαστικές εκθέσεις.


Φιλοξενείται εδώ και μόλις δύο εβδομάδες στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δέχεται καθημερινά τους επισκέπτες του- φοιτητές και καθηγητές- ανάμεσα σε περίτεχνα φουτουριστικά τραπεζάκια, καρέκλες, πόμολα, εικαστικούς πίνακες, πάγκους, βιβλιοθήκες, όλα φτιαγμένα από παλιά οικοδομικά υλικά που είχαν πεταχτεί σε κάδους, από μπουκάλια, καπάκια, κουτιά αναψυκτικών, φρέζες, υνιά, παλιές ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.

Πρόκειται για το πρώτο θεματικό κυλικείο μιας σειράς που έχει δρομολογήσει η διοίκηση του πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της πολιτικής αυτοδιαχείρισης που ξεκίνησε αρχικά με το κυλικείο της Νομικής Σχολής και προβλέπει τη λειτουργία τους από τα μέλη της κοινότητάς του, επωφελούμενο πλήρως από τα έσοδά τους.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, θα παραδοθεί το δεύτερο θεματικό αυτοδιαχεριζόμενο κυλικείο στο Αγρόκτημα της σχολής Δασολογίας (στον Φοίνικα), το οποίο θα παραπέμπει σχεδιαστικά στην ελληνική χλωρίδα και πανίδα, αξιοποιώντας υλικά από την συγκεκριμένη θεματική.

Μάλιστα, θα λειτουργεί συνδυαστικά με το μουσείο φυσικής ιστορίας που λειτουργεί στην σχολή.

Το Μάρτιο αναμένεται η παράδοση και του τρίτου θεματικού κυλικείου σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους του πανεπιστημιακού κάμπους, την Φοιτητική Λέσχη. «Θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος, μαζί με καφετέρια, με κεντρικό θέμα τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο γεωλόγος και υπεύθυνος του έργου κατασκευής των κυλικείων Μπάμπης Σπυρίδης.

Ανακυκλωμένα μουσικά όργανα, εκθέσεις, bookcrossing και βιολογικά προϊόντα
Το πρότυπο κυλικείο της Οδοντιατρικής είναι φτιαγμένο σε ποσοστό 80% από την επαναχρησιμοποίηση παλιών και πεταμένων υλικών και δεν είναι απλά ένας χώρος συγκέντρωσης των φοιτητών στα διαλείμματα των μαθημάτων.

«Φιλοδοξεί να καταστεί υποδειγματικό σημείο ανακύκλωσης και σημείο αναφοράς του πανεπιστημίου για τη συμμετοχή σε δράσεις ευαισθητοποίησης και καλές πρακτικές ανακύκλωσης» δήλωσε ο κ.Σπυρίδης.

Οι φοιτητές έχουν ήδη εξοικειωθεί με το πνεύμα του θεματικού κυλικείου. Ενόσω απολαμβάνουν τον καφέ τους, φορτίζουν παλιές αλκαλικές μπαταρίες σε ειδικά σταντ, πριν αχρηστευτούν πλήρως και τοποθετηθούν σε κάδο ανακύκλωσης που βρίσκεται στο χώρο. Εκεί υπάρχουν έξι ειδικοί κάδοι, όπου συγκεντρώνονται διάφορα άχρηστα υλικά προς ανακύκλωση (χαρτί, γυαλί, ξύλο, μέταλλο, συσκευασίες κ.ά.).

Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η φιλοξενία έκθεσης από ανακυκλωμένα μουσικά όργανα, θα εγκαινιαστεί ειδικό σταντ για bookcrossing, καθώς επίσης εκδηλώσεις ενημέρωσης για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση διάφορων υλικών, όπως π.χ. το μαγειρικό λάδι, εικαστικές εκθέσεις με έργα από ανακυκλωμένα υλικά, αλλά και διαγωνισμοί φοιτητών για τη δημιουργία παρόμοιων κατασκευών.

Στο κυλικείο διατίθενται, εκτός από συμβατικά προϊόντα και βιολογικά, υγιεινά σνακ, φρούτα και φρέσκιες σαλάτες, φυσικοί χυμοί κ.ά.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...