Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ενίσχυση άπορων φοιτητών μέσω Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας στην Καβάλα


Ο επικεφαλής της «Αδέσμευτης Κίνησης Ενεργών Πολιτών», Στάθης Εριφυλλίδης, επηρεασμένος συναισθηματικά από την ιστορία ενός άπορου φοιτητή με βαριά αναπηρία, πρότεινε να ιδρυθεί μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (Μ.Κ.Ε.), η οποία θα χρηματοδοτείται από ένα ποσοστό (10%) των αμοιβών των αιρετών και όσων κατέχουν έμμισθες θέσεις, με σκοπό να ενισχύει οικονομικά τους άπορους φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Επίσης, πρότεινε να λειτουργήσει ένα «κοινωνικό μαγειρείο» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας, για τη σίτιση των αναξιοπαθούντων συμπολιτών.


Αφιερωμένη σε ένα σοβαρό και ευαίσθητο κοινωνικό θέμα και όχι στην κριτική της διοίκησης του Δήμου Καβάλας, ήταν η συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, στο ξενοδοχείο «Ωκεανίς», ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της «Αδέσμευτης Κίνησης Ενεργών Πολιτών», Στάθης Εριφυλλίδης. Αφορμή, όπως είπε, για τη συνέντευξη Τύπου αποτέλεσε, αφενός, η ιστορία ενός νέου σε ηλικία συμπολίτη με βαριά αναπηρία, που αδυνατούσε να συνεχίσει τις σπουδές του λόγω οικονομικού προβλήματος.


«Βρήκαμε τον τρόπο και το τακτοποιήσαμε το θέμα αυτό. Έτσι, το παιδί θα συνεχίσει να σπουδάζει μέχρι να πάρει το πτυχίο του», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το άλλο γεγονός που με επηρέασε, ήταν η κίνηση δύο συναδέλφων δημάρχων στην Ιταλία, που αποφάσισαν να στηρίξουν συμβολικά τους Έλληνες, δίνοντας την αντιμισθία τους υπέρ του ελληνικού λαού. Τα παραπάνω γεγονότα έφεραν στη μνήμη μου, το προσωπικό βίωμα του 1966, όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο κι αν δεν υπήρχαν δύο ευγενείς συμπολίτες να χρηματοδοτήσουν, κατά ένα μέρος, τις σπουδές μου, δεν θα μπορούσα ούτε γιατρός να γίνω και ενδεχομένως, ούτε να πετύχω όσα πέτυχα στη ζωή μου. 


Ανέσυρα από το προεκλογικό μου πρόγραμμα, την πρόταση που είχα κάνει το 2010 για την κοινωνική πολιτική. Προτείναμε, συγκεκριμένα, το ταμείο κοινωνικής συμπαράστασης, το οποίο θα χρηματοδοτείτο, αποκλειστικά και μόνο, από το είκοσι τοις εκατό της αντιμισθίας όλων των αιρετών. Του δημάρχου, των αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των προέδρων των νομικών προσώπων, του γενικού διευθυντή και γενικά, όλων όσων αμείβονται εξαιτίας μιας θέσης που έχουν από τη ψήφο του λαού. Καταθέτω, λοιπόν, σήμερα την εξής πρόταση. Να ιδρυθεί μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία θα χρηματοδοτείται, κατά βάση, από ένα ποσοστό της αντιμισθίας όλων όσων κατέχουν έμμισθες θέσεις στο δημόσιο, των αιρετών, των προέδρων των διαφόρων οργανισμών, των βουλευτών, των περιφερειαρχών κ.α., ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό, ετήσια, περίπου πενήντα χιλιάδες ευρώ και μ’ αυτό να συμβάλλουμε στην κάλυψη των εξόδων φοιτητών, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν πόρους για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Δεν μπαίνω στη λογική να ενεργοποιήσουμε κληροδοτήματα του Δήμου, τα οποία έχουν συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό. Η κίνηση που προσπαθώ να δημιουργήσω σήμερα, μαζί με ευαίσθητους Καβαλιώτες, θα μπορούσε να γίνει από το Δήμο. Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι αιρετοί, στους οποίους απευθύνουμε την πρόσκληση αυτή, να ενστερνιστούν και να πάρουν το μήνυμα. Τη δεύτερη πρόταση που έχουμε να κάνουμε ως Α.Κ.Ε.Π., είναι να δημιουργηθεί το «κοινωνικό μαγειρείο».

Αν ο Δήμος αποφασίσει να σιτίζει δωρεάν εκατό άτομα την ημέρα, το χρόνο θα χρειάζεται τριάντα έξι χιλιάδες ευρώ, όπως το υπολογίσαμε. Πρόκειται για ένα αστείο ποσό. Και για να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας, όπως με το «κοινωνικό κατάστημα» που πηγαίνουν στην άκρη της πόλης για να εξυπηρετηθούν, προτείνουμε το «κοινωνικό μαγειρείο» να λειτουργήσει στην στρατιωτική λέσχη. Θέλω να πιστεύω ότι ο δήμαρχος θα «αρπάξει» την ευκαιρία και θα «βάλει μπρος» την ιδέα από αύριο κιόλας, διότι υπάρχουν σίγουρα εκατό Καβαλιώτες που έχουν ανάγκη από αυτή την κοινωνική υπηρεσία. Δεν θέλω να θεωρηθεί ότι οι προτάσεις μας είναι λαϊκίστικες προτάσεις. 


Είχαμε υποχρέωση να τις κάνουμε και τις κάνουμε με πλήρη συνείδηση και με πλήρη κοστολόγηση». Ερωτηθείς αν έχει συναινέσει η διοίκηση της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας για την παραχώρηση της Λέσχης Αξιωματικών, με σκοπό να λειτουργήσει εκεί το «κοινωνικό μαγειρείο», απάντησε: «Υπάρχει προηγούμενο που οι προκάτοχοι στρατηγοί συναινούσαν. Αλλά και σήμερα υπάρχει συναίνεση. Δεν πιστεύω ότι ο στρατός θα δείξει αναλγησία σε μία τέτοια πρόταση». Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση, αν φοβάται μήπως κατηγορηθεί για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, είπε: «Επειδή ήθελα να προλάβω αυτή την αντιμετώπιση των προτάσεων μας, γι’ αυτό και τόνισα πως δεν θέλουμε να θεωρηθούν λαϊκίστικες. Δεν υποκρύπτουμε τίποτα κι ούτε αποσκοπούμε σε οφέλη οποιασδήποτε φύσεως. Αυτά τα πράγματα δεν είναι προς εκμετάλλευση».

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...