Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Δημιουργία και τέταρτου δημοτικού ιατρείου στην Πάτρα


Σε συνθήκες δραματικής επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου, των συνθηκών εργασίας, έκρηξης της ανεργίας, έκπτωση της ποιότητας της διατροφής και των περιβαλλοντικών συνθηκών, διαμορφώνονται δυστυχώς, πλαίσια αποκλεισμού από το υγειονομικό σύστημα, υπονομεύοντας τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική υγεία του πληθυσμού.

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), με τη λειτουργία των τριών, μέχρι στιγμής, Δημοτικών Ιατρείων και την καθοδήγηση του Δημάρχου κ. Γιάννη Δημαρά, παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους δημότες του. Υπηρεσίες που επεκτείνονται πλέον και σε άλλες ομάδες ατόμων,πλην αυτών της τρίτης ηλικίας, με προτεραιότητα την προσέγγιση και εξυπηρέτηση των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού, οι οποίοι έχουν δυσκολίες πρόσβασης σε Υγειονομικές Υπηρεσίες όπως οι ανασφάλιστοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα άτομα τρίτης ηλικίας τα μέλη της Τράπεζας Τροφίμων, τους μετανάστες αλλά και οι οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι.

Με αφορμή την προετοιμασία δημιουργίας, του τέταρτου Δημοτικού Ιατρείου, υπενθυμίζεται σε κάθε χρήστη των ιατρείων ότι παρέχονται οι εξής υγειονομικές και ιατρικές υπηρεσίες:

-Λήψη πλήρους ιατροκοινωνικού ιστορικού και ανάπτυξη φακέλου ασθενούς

-Μέτρηση και καταγραφή σωματομετρικών στοιχείων -αρτηριακής πίεσης - υλοποίηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος - αξιολόγησης αναπνευστικής λειτουργίας - μέτρηση μυοσκελετικών χαρακτηριστικών

-Εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου και υπολογισμός του κινδύνου για μείζονα χρόνια νοσήματα (καρδιοαγγειακός, καταγματικός κίνδυνος, κακοήθειες)

-Χρήση σταθμισμένων ερωτηματολογίων (κλίμακες)

-Προσέγγιση γηριατρικού ασθενούς με χρήση κλιμάκων άνοιας ( Mini Mental SE), κατάθλιψης (GDS) κ.λπ.

-Παροχή οδηγιών πρόληψης και αγωγής υγείας, όπως εμβολιασμοί, μαστογραφία, τεστ παπ, κ.λπ.

-Διαχείριση χρόνιων νοσημάτων όπως σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης κ.α.


-Κάλυψη φαρμακευτικής αγωγής με συνταγογράφηση ή μέσω του κοινωνικού φαρμακείου

-Αντιμετώπιση των απλών επειγόντων περιστατικών

Τα ιατρεία - με εξαίρεση για τα επείγοντα περιστατικά- λειτουργούν με ραντεβού.

Το πρόγραμμα λειτουργίας των τριών Δημοτικών Ιατρείων είναι το εξής:

-ΚΑΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ (Κεντρικό - Βοσπόρου 7): Τετάρτη & Παρασκευή, 9 π.μ.- 1μ.μ. Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2610-311.060

-ΚΑΠΗ ΑΓΥΙΑΣ (Ν. Καζαντζάκη) Τρίτη & Τετάρτη, 9 π.μ.-1μ.μ. Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2610-453.907

-ΖΑΡΟΥΧΛΕΪΚΩΝ (Αγ. Ιωάννη Πράτσικα & Αιδηψού 2): Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, 9 π.μ.-1μ.μ. Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2610-339.638.

Οι συγκεκριμένες δράσεις τελούν υπό την έγκριση της 6ης ΥΠΕ και τη συνεργασία του Δήμου Πατρέων (Κοινωνικός Οργανισμός ΚΟΔΗΠ, Αντιδημαρχίες Υγείας, Πρόνοιας και Εθελοντισμού). Οι υπηρεσίες των Δημοτικών Ιατρείων παρέχονται δωρεάν από εθελοντές ιατρούς.

Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, κ. Θεοχάρης Μασσαράς δηλώνει: Απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση σε όσους γιατρούς επιθυμούν να βοηθήσουν εθελοντικά στη λειτουργία τους. (Τηλ. Επικοινωνίας: 2610 390963, 6932746715 κ. Μαντζουράνης, Ιατρός).

Στα Ιατρεία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, κατά το χρονικό διάστημα 4 Οκτωβρίου 2011 έως και 30 Ιανουαρίου 2012, συνολικά εξετάσθηκαν 3.560 άτομα και συμπληρώθηκαν 630 φάκελοι, με ιστορικά ασθενών.

Η λειτουργία των ιατρείων αποσκοπεί στη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Ως εκ τούτου η ανάπτυξη ιατρικού φακέλου και η λειτουργία συστήματος ραντεβού αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας των ιατρείων.

Στο άμεσο προγραμματισμό μας είναι η διαχείριση των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (με χρήση σπιρομέτρησης) και η ενίσχυση των ατόμων με κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος των Ιατρείων στην εκπαίδευση των ειδικευομένων της Γενικής Ιατρικής του ΠΓΝ Πατρών και του Γ.Ν. «Αγ. Ανδρέας», αφού συμμετέχουν εθελοντικά στα ρεπό τους ενώ παράλληλα τους προσφέρεται η δυνατότητα εκπαίδευσης σε σύγχρονες τεχνικές ολιστικής παρέμβασης από τους ειδικευμένους γιατρούς που συμμετέχουν ως Συντονιστές Εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, η συμμετοχή επίσης, ενός σημαντικού φορέα όπως η Εκκλησία θα δυναμώσει το θεσμό των ιατρείων και θα αποτελέσει ένα δυνατό μήνυμα συνεργασίας στη κοινωνία της Πάτρας.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...