Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Μαθήματα Αλληλεγγύης στο Αγρίνιο


Καθηγητές του Αγρινίου,  δείχνουν τον δρόμο της αλληλεγγύης και της εθελοντικής προσφοράς.  Δωρεάν φροντιστήριο σε αδύναμους μαθητές απ’ τους καθηγητές τους στο σχολείο, τις απογευματινές ώρες.


Από την εφημερίδα «Συνείδηση»

Με τη σύμφωνη γνώμη των συλλόγων γονέων και με την άδεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι καθηγητές οργανώνουν απογευματινά τμήματα υποστήριξης των μαθητών τους στα βασικά μαθήματα.
Η αρχή έγινε στο Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου, εντός των ημερών ξεκινά το Παπαστράτειο 1ο Γυμνάσιο Αγρινίου και τη σκυτάλη παίρνουν πολλά ακόμη σχολεία στην περιοχή.

Στις δύσκολες στιγμές που η κοινωνία διέρχεται, οι εκπαιδευτικοί βρήκαν τον τρόπο να σταθούν όρθιοι, βρίσκοντας ταυτόχρονα τον δικό τους προσανατολισμό. Και αποδεικνύοντας σε όλους μας ότι η έννοια του «δασκάλου» δεν έχει χαθεί, ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα, ακριβώς επειδή υπάρχουν άνθρωποι. Το «κίνημα» των καθηγητών που τις απογευματινές ώρες κάνουν στο ίδιο τους το σχολείο δωρεάν φροντιστήριο στους μαθητές τους φούντωσε τον προηγούμενο μήνα στην Αθήνα και ήταν ζήτημα χρόνου το πότε θα εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Από τους πρώτους που αυθόρμητα μπήκαν στη διαδικασία είναι οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στο Αγρίνιο. Και την αρχή έκαναν οι καθηγητές του Γυμνασίου Αγίου Κωνσταντίνου, όπου ήδη πραγματοποιούνται απογευματινά μαθήματα στους μαθητές, ακολουθούν αυτοί του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου που εντός των ημερών θα ξεκινήσουν κι αυτοί το απογευματινό φροντιστήριο στο σχολείο και τη σκυτάλη παίρνουν σιγά – σιγά πολλά ακόμη γυμνάσια, αλλά και λύκεια σ’ ολόκληρη την περιοχή.

Η «Συνείδηση» επικοινώνησε με τις διευθύνσεις των εν λόγω σχολείων, όπως και με καθηγητές που δωρεάν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μαθητές που τις έχουν ανάγκη, άπαντες όμως αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις, περιοριζόμενοι να μας μιλήσουν για ηθικό χρέος έναντι της κοινωνίας που δοκιμάζεται και για εθελοντισμό!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως, η όλη διαδικασία γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Καθηγητών και τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αφού πρώτα έχει ζητηθεί η έγκριση του όλου εγχειρήματος απ’ τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας και αφού έχει σχετικά ενημερωθεί ο Δήμος Αγρινίου, ώστε, απ’ τη δική του πλευρά να υποστηρίξει την απογευματινή λειτουργία των σχολείων. Και είναι σαφές ότι το απογευματινό φροντιστήριο απευθύνεται σε όλους τους μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν, χωρίς αποκλεισμούς, προαπαιτούμενα και κριτήρια. Εξυπακούεται βέβαια ότι μετά την αξιολόγηση των βαθμολογικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται, εκ των πραγμάτων, στους αδύναμους μαθητές. Και εννοείται πως οι μαθητές των οποίων οι γονείς αδυνατούν να πληρώσουν φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα, είναι οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν και που θα ανταποκριθούν.

Στο Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου λοιπόν παραδίδονται ήδη τα βασικά μαθήματα (φιλολογικά, μαθηματικά, φυσική) απ’ τους ίδιους καθηγητές που διδάσκουν τις πρωινές ώρες και που γνωρίζουν καλά τις αδυναμίες, τις ελλείψεις, αλλά και τις δυνατότητες κάθε παιδιού και το ίδιο θα γίνει τις προσεχείς ημέρες στο 1ο Γυμνάσιο Αγρινίου, όπως και σε όσα άλλα σχολεία ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Και είναι νομίζουμε περιττό να εξηγήσουμε πόσο σπουδαίο είναι αυτό που κάνουν οι καθηγητές, οι οποίοι είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραματικά και οι οποίοι συμπάσχουν βέβαια με τις οικογένειες των «παιδιών» τους. Ιδιαίτερα σήμερα, σ’ αυτές τις συνθήκες, το να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια κάποιος για να δείξει στην πράξη την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του, είναι παράδειγμα φωτεινό για το τι ως κοινωνία οφείλουμε να κάνουμε, προκειμένου μαζί να αντιμετωπίσουμε τις τόσο δύσκολες, για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί, καταστάσεις.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...