Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σύγχρονα συστήματα θέρμανσης: αξίζουν ή όχι;


Οι περισσότερες κατοικίες στη χώρα μας διαθέτουν το κλασικό σύστημα θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου ή αερίου και θερμαντικά σώματα. Ένα πολύ μικρό ποσοστό ακόμα έχει αντί για θερμαντικά σώματα τερματικές μονάδες νερού (fan coil units) και ενδοδαπέδια θέρμανση. Εάν ανήκετε σε αυτούς, αργά ή γρήγορα θα αναρωτηθείτε: Μπορώ να «γυρίσω» σε αντλία θερμότητας ; Αξίζει τον κόπο και κυρίως το κόστος ;

Στην περίπτωση που μια κατοικία διαθέτει κλασικό σύστημα θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου και θερμαντικά σώματα, μπορεί να αντικατασταθεί ο λέβητας με μία αντλία θερμότητας – γεωθερμική ή αερόψυκτη – η οποία στην ουσία συνδέεται με το σύστημα των υπαρχόντων θερμαντικών σωμάτων και παρέχει σε αυτά το ζεστό νερό για τη θέρμανση αντί του λέβητα.

Η αερόψυκτη αντλία θερμότητας τοποθετείται σε κατάλληλο εξωτερικό χώρο, στον κήπο, στο δώμα ή στο μπαλκόνι και αντλώντας δωρεάν ενέργεια από τον αέρα του περιβάλλοντος, τον αποδίδει σε υψηλή θερμοκρασία στο νερό των θερμαντικών σωμάτων. Απαιτείται μόνο ένα μικρό μέρος ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του συμπιεστή της αντλίας θερμότητας, για παράδειγμα 3kW δωρεάν ενέργεια από το περιβάλλον + 1 kW ηλεκτρικής ενέργεια = 4kW αποδιδόμενη θερμική ενέργεια στα σώματα καλοριφέρ.

Με δεδομένες τις τρέχουσες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου μπορούμε με ένα τέτοιο σύστημα να πετύχουμε εξοικονόμηση έως και 60% έναντι του τωρινού συστήματος λέβητα-καυστήρα.
Τώρα, σε περίπτωση που υπάρχει κατάλληλος χώρος στο ελεύθερο οικόπεδο του κτιρίου, μπορεί να τοποθετηθούν γήινοι εναλλάκτες θερμότητας, σε οριζόντια ή κατακόρυφη διάταξη, ώστε η δωρεάν ενέργεια να αντλείται από το υπέδαφος αντί του εξωτερικού αέρα, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη απόδοση του συστήματος. Τότε μιλάμε για σύστημα γεωθερμίας, τοποθέτηση της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας σε εσωτερικό χώρο και εξοικονόμηση που με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και 80% έναντι του πετρελαίου !

Σε κατοικίες με θερμαντικά σώματα αξίζει να εξεταστεί και η περίπτωση αντικατάστασης ορισμένων από αυτά με τερματικές μονάδες νερού (fan coil units) έτσι ώστε να με τη χρήση αντλίας θερμότητας να κερδίσουμε και την ψύξη της κατοικίας, που ούτως ή άλλως, η αντλία θερμότητας μας την προσφέρει. Η εξοικονόμηση και στην ψύξη από μια αντλία θερμότητας σε σύγκριση με τα κοινά κλιματιστικά (A/C) είναι και αυτή της τάξης του 50%.

Βασικές προϋποθέσεις για συνδυασμό συστήματος αντλίας θερμότητας με θερμαντικά σώματα είναι οι δυνατότητες του εκάστοτε εξοπλισμού (κατάλληλη αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό υψηλή απόδοση) και οπωσδήποτε η επιστημονική κατάρτιση του μελετητή-εγκαταστάτη.
Στις περιπτώσεις όπου αντί για θερμαντικά σώματα υπάρχουν τερματικές μονάδες νερού (fan coil units)  ή ενδοδαπέδια εγκατάσταση τα πράγματα είναι πιο εύκολα στο να «γυρίσει» κανείς το σύστημά του σε αντλία θερμότητας, καθώς δεν απαιτείται ειδική αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών αλλά ούτε και ιδιαίτερα εξειδικευμένος σχεδιασμός του συστήματος. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, η ίδια αντλία θερμότητας θα μπορεί να παρέχει το Καλοκαίρι ψύξη μέσω των τερματικών μονάδων ή δροσισμό δαπέδου μέσω της ενδοδαπέδιας εγκατάστασης. Τέλος, η αντλία θερμότητας μπορεί να παράγει και το ζεστό νερό χρήσης, μέρα νύχτα όλο το χρόνο. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος δε σταματούν μόνο στην άμεση εξοικονόμηση έναντι του πετρελαίου ή του αερίου. Η απουσία καύσεων και οσμών κάνει την κατοικία πιο ασφαλή και καθαρή. Ξενοιάζουμε από το άγχος να μην μας «ξεγελάσουν» κατά την αγορά πετρελαίου. Η κατοικία θερμαίνεται σε σταθερή προγραμματιζόμενη βάση με αποτέλεσμα μια ομοιόμορφη θερμική άνεση μέρα νύχτα. Ξενοιάζουμε από τη συντήρηση. Δημιουργούμε ένα ακίνητο το οποίο θα μπορούμε να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας χωρίς αυτά να έρθουν στην δύσκολη θέση να το ξεπουλήσουν αφού δεν θα μπορούν πια να το θερμάνουν και να το συντηρήσουν οικονομικά.

Επιπλέον, βάσει της νέας νομοθεσίας (KENAK), η οποία ουσιαστικά παροτρύνει και μελλοντικά θα επιβάλλει τη χρήση τέτοιων συστημάτων ΑΠΕ, όλα τα κτίρια θα αξιολογούνται και θα επιβραβεύονται ή θα «τιμωρούνται» ανάλογα με το βαθμό ρύπανσης και κατανάλωσης ενέργειας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που στο δυτικό κόσμο, τα συστήματα αντλιών θερμότητας κυριαρχούν. Ένα στα δύο νεόδμητα σπίτια στη Γερμανία εγκαθιστά σύστημα γεωθερμίας. Στη Σουηδία και στη Νορβηγία τα γεωθερμικά συστήματα κυριαρχούν. Στις ΗΠΑ υπάρχουν εκατομμύρια αντλίες θερμότητας σε κατοικίες. Ακόμα ένα πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα το κέρδος από την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας είναι διπλάσιο από ότι στις βόρειες Χώρες, λόγω της ψύξης που προσφέρει επιπλέον μαζί με τη θέρμανση (ένα μηχάνημα για θέρμανση-ψύξη).  τότε καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί  την καλύτερη επιλογή ως σύστημα θέρμανσης-ψύξης.

Οι παγκόσμιες οικονομικές συγκυρίες, η οικονομική κρίση στη Χώρα μας, οι δυσβάσταχτοι φόροι που έχουν αποδυναμώσει την μέχρι τώρα κλασική και σίγουρη επένδυση του Έλληνα σε γη και ακίνητη περιουσία σε συνδυασμό με την πάντα μικρότερη μεσοσταθμικά αύξηση των τιμών του ρεύματος με αυτήν του πετρελαίου-αερίου καθιστούν το «γύρισμα» του συστήματος θέρμανσης της κατοικίας σας σε αντλία θερμότητας την καλύτερη και πιο σίγουρη επένδυση.

Του κου Χαραλαμπόπουλου Ανδρέα via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...