Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Δημοτικοί λαχανόκηποι στο Μαρούσι


Στην αξιοποίηση ελεύθερων χώρων στο Μαρούσι για τη δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων που θα καλλιεργούν και θα παράγουν για ίδια χρήση οι δημότες και κάτοικοι Αμαρουσίου, προχωρά ο Δήμος.
Η δράση υλοποιείται σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των νοικοκυριών της πόλης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και της ενεργοποίησης των πολιτών κόντρα στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης. Η τελετή παράδοσης του χώρου θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου στις 10 π.μ.

Η δράση ξεκινά αρχικά με τη διάθεση περίπου 50 μικρών τεμαχίων γης στους ενδιαφερόμενους κατοίκους στον ελεύθερο χώρο στη συμβολή των οδών Ανδρόνικου (συνέχεια Αγίου Κωνσταντίνου), Αυτοκράτορος Ηρακλείου και Δωδεκανήσου (περιοχή Νέο Τέρμα), και προσεχώς θα συνεχιστεί και σε άλλους ελεύθερους χώρους της πόλης που θα διαμορφωθούν κατάλληλα από τις υπηρεσίες του Δήμου. Αφού έγινε η απαραίτητη προετοιμασία του εδάφους, η έκταση κατατμήθηκε σε τεμάχια έκτασης 25 τ.μ. ανά δικαιούχο. Στο σημείο θα υπάρχει διαθέσιμη δεξαμενή ύδατος για πότισμα καθώς και αποθήκη με τα απαραίτητα σκαπτικά εργαλεία. Ειδικά κατά το πρώτο στάδιο της εφαρμογής θα υπάρχει δυνατότητα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα καλλιέργειας.

Οι δημότες και κάτοικοι Αμαρουσίου που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία καλλιεργώντας και παράγοντας τα δικά τους κηπευτικά προϊόντα, καλούνται να υποβάλουν αίτηση μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου 2012 στη γραμματεία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας επικοινωνώντας με το τηλ. 2132038154 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Η επιλογή και διάθεση των τεμαχίων θα γίνει βάσει ζήτησης και κοινωνικών κριτηρίων. Στους δικαιούχους που θα επιλεγούν θα παραχωρείται χρονικό περιθώριο ενός μήνα για την έναρξη της καλλιέργειας. Σε περίπτωση μη αγροτικής αξιοποίησης μέσα σε αυτό το διάστημα, η έκταση θα παραχωρείται σε άλλον ενδιαφερόμενο.

Η δράση έχει παιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Ο καλλιεργητής μυείται στη διαδικασία της φύτευσης, της καλλιέργειας και παραγωγής, εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει τους οικείους του, αλλά και εισπράττει τους καρπούς της προσπάθειάς του. Συμβάλλοντας στην κοινωνική αλληλεγγύη στο Δήμο μας, ο καλλιεργητής θα διαθέτει ένα μικρό ποσοστό επί της παραγωγής στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ο Δήμος Αμαρουσίου καλεί τις Γεωπονικές Σχολές της χώρας να συνδράμουν τη δράση καθώς ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα μπορούσαν στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της πρακτικής τους άσκησης να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στους καλλιεργητές.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...