Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Δωρεάν εξετάσεις από την Ελληνική Διπολική Οργάνωση


Η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση επηρεάζουν την ψυχική υγεία και δρουν αποτρεπτικά στην εμφάνιση και εξέλιξη της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής.

Τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα, τριπτοφάνη, βιταμίνες Β και C και ιχνοστοιχεία επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαια, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που είναι αναγκαίο να εντάσσουν όλοι στη διατροφή τους. Σημαντική είναι και η ποιότητα της διατροφής, δηλαδή η λήψη μικρών και συχνών γευμάτων που οδηγούν στη μείωση των μεταγευματικών υπογλυκαιμιών, οι οποίες αλλάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά του ανθρώπου.

Η σχέση της διατροφής με την ψυχική υγεία είναι αμφίδρομη, καθώς είναι γεγονός ότι και η κακή ψυχική υγεία επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά, καθώς έχει παρατηρηθεί σε περιόδους κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής η υιοθέτηση κακών διατροφικών συνηθειών. Στην καλή ψυχική υγεία συντελεί και η σωματική άσκηση, μέσω της οποίας παράγονται ενδορφίνες, που μπορούν να αποτρέψουν την κατάθλιψη, αλλά και η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Εφορμώντας από τη σύνδεση ψυχικής υγείας με τη σωματική άσκηση και τη διατροφή, η Ελληνική Διπολική Οργάνωση διοργανώνει εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων συναισθηματικής και σωματικής κατάστασης από τη Δευτέρα 11 Ιουνίου και μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουνίου. Οι εξετάσεις θα προσφέρονται εντελώς δωρεάν από εθελοντές ψυχολόγους και διατροφολόγους της ΕΔΟ, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (210 - 8815970).

Συγκεκριμένα θα εξεταστούν η διάθεση και άλλα στοιχεία της παρούσας ψυχικής κατάστασης των ενδιαφερομένων με έγκυρες ψυχομετρικές μεθόδους, καθώς και οι παράμετροι της σωματικής κατάστασης που υποδεικνύουν κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου (διαβήτη, καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών).

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση είναι η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στους τομείς της διπολικής διαταραχής και της κατάθλιψης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2008 από τον ψυχολόγο Γιάννη Μάλλιαρη στη μνήμη του πατέρα του Γεώργιου, που ήταν διπολικός ασθενής. Αποστολή της είναι η ενδυνάμωση του διπολικού ασθενή και η προαγωγή της διπολικής και συναισθηματικής υγείας μέσα από προγράμματα στήριξης και ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 100.000 διπολικοί ασθενείς και 600.000 ασθενείς με καταθλιπτικές διαταραχές.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...