Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Δωρεάν "παράδεισος" για σινεφίλ στην Αθήνα


Αρκούν ένας προτζέκτορας και μερικές καρέκλες για να κάνουν τη διαφορά σε μια άνυδρη πρωτεύουσα, η οποία διψά για ενδιαφέρουσες πολιτιστικές πρωτοβουλίες;

 Αν όλα αυτά έχουν ως σημείο αναφοράς τους έναν καταπράσινο και δροσερό κήπο στην καρδιά της Αθήνας, τότε σίγουρα μπορούν. Οι δωρεάν προβολές ταινιών, που ξεκίνησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο φιλόξενο κτίριο της Ερμού πριν από έναν περίπου μήνα και θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο, αγκαλιάστηκαν με ιδιαίτερη θέρμη από το κοινό.

Με απλά υλικά αλλά με πολύ κέφι και μεράκι, οι αρχαιολόγοι, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο θερινό σινεμά στον κήπο του ΣΕΑ στο Θησείο, προσκαλώντας το κοινό σε μια σινεφίλ δράση που δεν απαιτεί κανένα χρηματικό αντίτιμο!

Η αρχή έγινε στις 12 Ιουλίου με το φιλμ «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε, μια εμβληματική ταινία που αποτελεί ωδή στην τέχνη του κινηματογράφου. Ακολούθησαν τα φιλμ «Η χορωδία του Χαρίτωνα», «Τρελός Πιερό», «Ακαδημία Πλάτωνος», «Ιστορίες του καλοκαιριού», ενώ η αυλαία (για τον μήνα Ιούλιο) έπεσε χθες το βράδυ με το φιλμ «Ας περιμένουν οι γυναίκες».

Η επιλογή των παραπάνω «αστεριών» για τον πρώτο μήνα της ενδιαφέρουσας αυτής δράσης έγινε από τα ίδια τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Το σκεπτικό τους ήταν να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό όχι μόνο σπουδαία φιλμ, αλλά και ταινίες που δεν παίζονται συχνά στις σκοτεινές αίθουσες.

Οπως μας εξήγησε και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, σε κάθε προβολή περίπου 200 άτομα έδιναν το «παρών», είτε καθήμενα στις αναπαυτικές καρέκλες είτε όρθια! «Μας έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι παρακολούθησαν ταινία επί δύο ώρες όρθιοι. Δεν πτοήθηκαν καθόλου. Υπήρχαν και εκείνοι που, επειδή δεν βρήκαν θέση, κάθισαν στο πάτωμα χωρίς γκρινιάζουν, αλλά φυσικά και κάποιοι που, γνωρίζοντας ότι επικρατεί το αδιαχώρητο στις προβολές, έφεραν τις δικές τους καρέκλες» περιέγραψε η κυρία Κουτσούμπα.

Θαμώνες του κήπου είναι όχι μόνο οι λάτρεις του κινηματογράφου, αλλά και περαστικοί, αφού το θερινό σινεμά έχει στηθεί σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της πόλης. «Κάθε φορά που έρχονται μας ευχαριστούν. Αναγνωρίζουν τον κόπο αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε για τη δημιουργία του» τόνισε η κυρία Κουτσούμπα.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι αν και οι συνθήκες προβολής δεν είναι επαγγελματικές, κανείς από τους παρευρισκομένους δεν είχε παράπονο από τη διοργάνωση των βραδιών. «Αυτό συνέβη διότι τους ενέπνεε το ειδυλλιακό περιβάλλον» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Info: Οι δωρεάν προβολές στο κτίριο του ΣΕΑ (Ερμού 134-134, Θησείο) πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Ωρα έναρξης: 21.30.

Γιώτα Βαζούρα
Φωτό: Χρήστος Ζήνας
via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...