Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Βιολειτουργικά τρόφιμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας



Εδώ και περίπου 11 χρόνια, στο Εργαστήριο του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας κάνει τη δική του επανάσταση, δημιουργώντας ... βιονικά τρόφιμα!

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρέτας και η επιστημονική του ομάδα μελετούν και παρασκευάζουν βιολειτουργικά τρόφιμα, που όσοι τα έχουν δοκιμάσει διαβεβαιώνουν ότι έχουν την ίδια νοστιμιά με τα συμβατικά και λειτουργούν ως «ασπίδα» του ανθρώπινου οργανισμού από ασθένειες.

Το παραπάνω εργαστήριο κατασκεύασε το ευρέως γνωστό πλέον κέικ τυρογάλακτος, πριν από περίπου έξι χρόνια, όπως και δική του επιτυχία θεωρείται η παραγωγή αλευριού με εκχύλισμα σταφυλιού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ψωμιού, κέικ και άλλων σκευασμάτων.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο προϊόν έλαβε την επίσημη άδεια του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων να χρησιμοποιεί «ισχυρισμό Υγείας», σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, καθώς διαθέτει την ιδιότητα να προστατεύει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει ο κ. Κουρέτας στο ΑΜΠΕ, πρόκειται για τρόφιμα που μπορούν να αναγράφουν στη συσκευασία νόμιμα ότι μπορούν να βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού. Και τέτοια τρόφιμα είναι τα βιολειτουργικά, τρόφιμα που οφείλουν την παρασκευή τους σε κλινική μελέτη, διευκρινίζει.

Ποια είναι, όμως, σήμερα ή ποια ονομάζουμε βιολειτουργικά τρόφιμα; Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα πρόκειται για τρόφιμα τα οποία δεν διαφέρουν όσον αφορά την εμφάνιση από τα συμβατικά τρόφιμα.

Μπορούν, όπως ο ίδιος προσθέτει, ως τυπικά τρόφιμα να καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης διατροφής, βοηθώντας παράλληλα τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, προστατεύοντάς τον από διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, τα βιολειτουργικά τρόφιμα υπάρχουν πλέον παντού στην ελληνική αγορά και η λίστα είναι αρκετά μεγάλη: μαργαρίνη η οποία μειώνει τη χοληστερόλη, δημητριακά τα οποία περιέχουν πολυβιταμίνες, χάπια και κρέμες για εξάλειψη πόνων και δημιουργία ενέργειας, βιολογική ζάχαρη σε σκόνη, βιολογικό μαντολάτο, αλεύρι από ίνες καρύδας χωρίς γλουτένη, κρέμα κάστανο με κακάο και ρούμι κ.ο.κ. (σχ. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www. eatwalk. gr)

Τα βιολειτουργικά αυτά τρόφιμα μπορεί, επίσης, είναι μερικά από τα βιολειτουργικά τρόφιμα που ο καθένας μπορεί να βρει και να παραγγείλει στην ηλεκτρονική σελίδα www. eatwalk. gr.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Κουρέτας στο ΑΜΠΕ, στο παραπάνω εργαστήριο, ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα έχουν προχωρήσει και στην εξέταση του μεταβολικού προφίλ αρκετών πολιτών.

Όπως εξηγεί, σε δείγματα ασθενών που έρχονται στο εργαστήριο από διάφορα διαιτολογικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης προσδιορίζεται ο γενότυπος σε 12 γονίδια που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό και γίνεται η μέτρηση της ενεργότητας σε έξι βασικά ένζυμα που ενέχονται στην παραγωγή και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ένας τύπος για κάθε ασθενή όπου στη συνέχεια γίνεται η προμήθεια με ειδικά βιολειτουργικά τρόφιμα.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...