Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Δευτέρες πολιτισμού από το Ινστιτούτο Θερβάντες



To Ινστιτούτο Θερβάντες εκτός από μαθήματα γλώσσας ασχολείται και με την διάδοση του πολιτισμού της Ισπανίας. "Συνεργαζόμαστε με Ινστιτούτα, εταιρείες, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς διαφόρων χωρών. Λειτουργούμε ως χώρος συνάντησης για ειδικούς ποικίλλων τομέων. Προσκαλούμε συνεχώς ερευνητές και συγγραφείς και διοργανώνουμε συζητήσεις και σεμινάρια σχετικά με θέματα λογοτεχνίας, γλωσσολογίας, τέχνης, κινηματογράφου και πολλά άλλα."

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ

Δευτέρα 5.11, 19.30 
«25 καράτια» του Πάτσι Αμεζκούα (2008, 86', Ισπανία), με τους Φράντεσκ Γκαρίδο, Αϊντα Φολκ κ.α.
Σε μια μεγαλούπολη συνυπάρχουν κλέφτες, απατεώνες, μαφιόζοι και διεφθαρμένοι αστυνομικοί. Ο Άμπελ είναι ένας μοναχικός τύπος ο οποίος ασχολείται με την είσπραξη χρεών. Η Κάι είναι μια νεαρή κοπέλα που κλέβει αυτοκίνητα κι ο πατέρας της ο Σέβας, κλεπταποδόχος, διαρκώς χωμένος σε μπελάδες. Όλοι αυτοί, μαζί με διάφορους εγκληματίες, έχουν βαρεθεί τη ζωή τους και θέλουν να κάνουν τη μεγάλη δουλειά που θα τους επιτρέψει ν' αποσυρθούν.


Δευτέρα 12.11, 19.30
«Φάουστ 5.0» των Αλεξ Ολέ, Ισίδρο Ορτίζ και Κάρλος Παντρίσα (2001, 93', Ισπανία), με τους Εντουαρντ Φέρναντεζ Σεράνο, Μιγκέλ Ανχελ Σόλα κ.α.
Ο δόκτωρ Φάουστ συναντά τον πρώην ασθενή του Σάντος που τον οδηγεί σ' ένα εκπληκτικό ταξίδι κατά το οποίο εκπληρώνονται οι επιθυμίες του. Ο ασθενής όμως, είναι ένα πλάσμα σαγηνευτικό με κακές προθέσεις, και ο Φάουστ πρέπει να παλέψει για να μην στραφούν εναντίον του οι ίδιες του οι επιθυμίες. Η ταινία είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο της θεατρικής ομάδας La Fura dels Baus και κέρδισε το Βραβείο Γκόγια καλύτερου ηθοποιού 2001 (Eduard Fernández) και το Βραβείο Κριτικών του Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου Βρυξελλών το 2002.


Δευτέρα 19.11, 19:30 
«Ξέρω ποιος είσαι» της Πατρίτσια Φερέιρα (2000, 104', Ισπανία/ Αργεντινή), με τους Μιγκέλ Ανχελ Σόλα, Aνα Φερνάντεζ κ.α.
Μια νεαρή ψυχίατρος αναλαμβάνει τη διεύθυνση κλινικής στη Γαλικία όπου πρώτος ασθενής της είναι ένας νεαρός ο οποίος πάσχει από διαταραχή της μνήμης (Σύνδρομο Κορσακώφ).Η περίπτωσή του κεντρίζει το επαγγελματικό ενδιαφέρον της γιατρού αλλά κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, η σχέση τους θα πάρει μια αναπάντεχη τροπή. Μεταξύ άλλων, η ταινία κέρδισε το Βραβείο Γκόγια καλύτερης μουσικής 2001 και το Βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αβάνκα το 2000.


Δευτέρα 26.11, 19:30 
«Στην πόλη δίχως όρια» του Aντόνιο Χερνάντεζ (2002, 118', Ισπανία) με τους Λεονάρντο Σμπαράλια, Φερνάντο Φερνάν Γκόμεζ κ.α.Ο Βίκτωρ ταξιδεύει στο Παρίσι για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα του ο οποίος κάνε μια απόπειρα να αποδράσει από την κλινική όπου νοσηλεύεται. Αν και η οικογένειά του δεν θεωρεί το γεγονός σημαντικό, ο Βίκτωρ συγκινείται από την μοναξιά του γέρου και τον βοηθά να το σκάσει από την κλινική. Έτσι ανακαλύπτει ότι η υποτιθέμενη άνοια του Μαξ κρύβει ένα μυστικό. Η ταινία κέρδισε τα Βραβεία Γκόγια 2003 καλύτερης ηθοποιού (GeraldineChaplin) και καλύτερου σεναρίου.


Δευτέρα 3.12, 19:30 
«Tesis» του Aλεχάντρο Αμενάμπαρ (1996, 125', Ισπανία), με τους Aνα Τόρεντ, Φέλε Μαρτίνεζ κ.α. Όταν ο καθηγητής υπεύθυνος της διατριβής μιας φοιτήτριας με θέμα τη βία στα οπτικοακουστικά μέσα βρίσκεται νεκρός στην αίθουσα όπου έβλεπε μια snuff movie (ταινία με πραγματικές σκηνές βίας), η κοπέλα με έναν συμφοιτητή της ανακαλύπτει ότι η «φονική» ταινία έχει ως πρωταγωνιστές φοιτητές της Σχολής της. Η ταινία κέρδισε επτά Βραβεία Γκόγια, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Fele Martínez).


Πληροφορίες:
Η διάλεξη θα έχει μετάφραση από τα ισπανικά στα ελληνικά και όλες οι ταινίες έχουν υποτίτλους στα ελληνικά. Στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23.
Είσοδος ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις. Οι προβολές ξεκινούν την προγραμματισμένη ώρα και δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα αφού έχει αρχίσει η ταινία.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...