Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Πώς να προστατέψετε τα passwords σας



Πώς να προστατέψετε τα passwords σας από τους hackers…

Οι επιθέσεις των hackers δεν θεωρούνται πια μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά τείνουν να αυξάνονται διαρκώς.


Εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών και κωδικοί πρόσβασης αποτελούν τη «λεία» των hackers, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του διαδικτύου και των προσωπικών δεδομένων σας. Στις αρχές Ιουνίου, 6 εκατ. κωδικοί πρόσβασης του LinkedIn δημοσιεύτηκαν στον παγκόσμιο ιστό με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους ιδιοκτήτες του. Αν όμως ο ιστότοπος που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα δεν μπορεί να κρατήσει ασφαλή τα δεδομένα μας… πώς μπορούμε εμείς να προστατευτούμε επαρκώς;

Προσέξτε με τους κωδικούς πρόσβασης γιατί αν δεν παραμείνουν ιδιωτικοί τότε στοιχεία για την προσωπική ζωή σας και οικονομικές πληροφορίες θα μείνουν απροστάτευτες! Οι περισσότεροι hackers αποζητούν το οικονομικό όφελος μέσα από τη διείσδυσή στους τραπεζικούς λογαριασμούς του θύματος. Οι πιο συχνές επιθέσεις πραγματοποιούνται στα email και τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης. Εύκολα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τη σύνδεση «Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;» και αργότερα να τον χρησιμοποιήσει σε sites online αγορών, όπως είναι το Amazon, το eBay και το PayPal. Παράλληλα, αν ένας hacker εισχωρήσει στο κοινωνικό σας δίκτυο, έχει την ευκαιρία να εξαπατήσει τους φίλους σας, στέλνοντας συνδέσεις με επικίνδυνες ιστοσελίδες ή αναρτώντας παραπλανητικά μηνύματα.

Συμβουλές για κωδικούς με ισχυρή ασφάλεια

Μην βάζετε «εύκολα» και προφανή Passwords. Ένας καλός κωδικός πρόσβασης δύσκολα μπορεί να «σπάσει» με εργαλεία λογισμικού. Ουσιαστικά, αποτελεί το κλειδί του συρταριού που ενσωματώνει όλα όσα θέλετε να προστατεύσετε. Για έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Βάλτε χαρακτήρες, όπως @, #, $,%, ^, για να μετατρέψετε τον κωδικό σας σε περίπλοκο.
Όσο περισσότερους χαρακτήρες διαθέτει ένας κωδικός πρόσβασης, τόσο πιο δύσκολη κάνει τη ζωή ενός hacker.
Προσπαθήσετε να συνθέτετε τους κωδικούς πρόσβασής με όσο πιο τυχαίο τρόπο γίνεται.
Πληκτρολογήστε σκόπιμα ανορθόγραφες λέξεις, ώστε να γίνει πιο ισχυρός ο κωδικός.
Μην χρησιμοποιείτε ονόματα ή αριθμούς, όπως είναι η ημερομηνία γέννησης σας.
Μην επιλέγετε ένα παραπλήσιο κωδικό με το username σας.
Μην χρησιμοποιείτε "123456" ή τη λέξη "password".
Μην μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασής με τους γνωστούς ή τους φίλους σας.
Μην απαντάτε «ναι» στην ερώτηση για την αποθήκευση του κωδικού στο πρόγραμμα περιήγησης.
Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης
Σε πολλές περιπτώσεις, οι hackers αφού «σπάσουν» έναν κωδικό, προσπαθούν να τον δοκιμάσουν σε όλους τους πιθανούς λογαριασμούς σας. Για παράδειγμα, αν αναγνωρίσουν τον κωδικό του Twitter σας… θα προσπαθήσουν να το δοκιμάσουν και στο λογαριασμό σας στο PayPal, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι τραπεζικοί σας λογαριασμοί. Έτσι, εάν ένας λογαριασμός είναι σε κίνδυνο, θα ακολουθήσουν και άλλοι…
Να αλλάζετε συχνά το password σας
Πρόκειται για έναν αλάνθαστο τρόπο που κάνει αυτόματα πιο απρόβλεπτο τον κωδικό σας. Αν καταφέρετε και τον αλλάζετε κάθε τρεις μήνες θα μπορέσετε να έχετε το κεφάλι σας πιο ήσυχο. Βέβαια σημαντικό θεωρείται να σημειώνετε κάπου τα username και τα passwords, ώστε να μην έχετε πρόβλημα με τη μελλοντική σας πρόσβαση.

Ελέγξτε την ασφάλεια του κωδικού σας

Η απάντηση βρίσκεται στο “KeePass”, μια δωρεάν υπηρεσία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης που βοηθά το χρήστη να παρακολουθεί ένα πλήθος κωδικών πρόσβασης σε μια ενιαία βάση δεδομένων. Χρησιμοποιήστε έναν κωδικό πρόσβασης και δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας για τα αρχεία σας. Μόλις έχετε δημιουργήσει ένα τυχαίο κωδικό δημιουργήστε ένα δεύτερο, διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για να τον χρησιμοποιήσετε ως απάντηση στην αναπόφευκτη ερώτηση «Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασής σας;».

Προσέξτε τη χρήση των κωδικών σε δημόσιους υπολογιστές

Σε πολλές περιπτώσεις οι συγκεκριμένοι υπολογιστές παρακολουθούνται στενά από τους ιδιοκτήτες τους, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν, ενώ ταυτόχρονα σπάνια «καθαρίζοται» από αντιβιοτικά προγράμματα. Για αυτό όταν βρίσκεστε σε δημόσιο υπολογιστή, σαρώστε τον με ένα λογισμικό προστασίας από ιούς.

Χρησιμοποιήστε HTTPS Συνδέσεις

Ειδικά οι επιχειρήσεις πρέπει να χρησιμοποιούν ασφαλείς συνδέσεις, όταν έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες από το εξωτερικό του εταιρικού δικτύου. Για παράδειγμα, το Twitter, το Facebook και το Gmail έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν HTTPS ως επιλογή σύνδεσης, με αποτέλεσμα ο κωδικός και το όνομα χρήστη του λογαριασμού να μην είναι ορατά από άλλους. Παράλληλα, μην κάνετε «κλικ» σε συνδέσμους που μοιάζουν να ακολουθούνται από κακόβουλο λογισμικό, αφού μπορούν να γεμίσουν τον υπολογιστή σας με ιούς και να βοηθήσουν στην κλοπή των προσωπικών δεδομένων σας.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...