Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Δωρεάν σίτιση για όλους τους μαθητές στο 2ο Δημοτικό Λαυρίου


dorean_frouta_gia_xiliades_mathites

Μετά από μεγάλη προσπάθεια πετύχαμε την ένταξη του σχολείου μας σε πρόγραμμα σίτισης που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis στην Αθήνα, σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υγιεινής διατροφής και της ευρύτερης προαγωγής της υγείας των μαθητών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στο σχολείο μας τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 και θα διαρκέσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς που διανύουμε (15 Ιούνη 2013)!
Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Η σίτιση αφορά ΟΛΟΥΣ τους μαθητές μας και υλοποιείται με τη ΔΩΡΕΑΝ διάθεση μικρο-γευμάτων. Η διανομή των τροφίμων πραγματοποιείται από το κυλικείο του σχολείου και η συναίνεση και συνεργασία της κυλικειάρχισσας ήταν απαραίτητη ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα στη σχολική μας μονάδα.

Προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ορίστηκε Υπεύθυνη Προγράμματος (Υ.Π.) η Διευθύντρια κ. Ελένη Κανελλοπούλου. Κατά την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος το Ινστιτούτο Prolepsis παρέδωσε έναν ενημερωτικό φάκελο για κάθε μαθητή. Ο φάκελος που στη συνέχεια επεστράφη με συμπληρωμένα τα σχετικά έντυπα στο σχολείο περιλάμβανε:

1) ενημερωτική επιστολή με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις των γονέων,
2) έντυπο άρνησης συμμετοχής για όσους γονείς δεν επιθυμούσαν να συμμετέχει το παιδί τους στο πρόγραμμα,
3) ερωτηματολόγια σχετικά με τις ανάγκες σίτισης της οικογένειας και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και
4) έντυπο με συμβουλές υγιεινής διατροφής για τα παιδιά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διανομή ενημερωτικού υλικού και σε άλλες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της χρονιάς (συνολικά 3 φορές κατά τη διάρκεια του σχ. έτους), καθώς και ημερίδα για την προβολή της αξίας της σωστής διατροφής για τη διατήρηση της υγείας μας.
Κάθε μαθητής δικαιούται να λαμβάνει κάθε ημέρα ένα υγιεινό μικρογεύμα.

Το γεύμα περιλαμβάνει (η ποιότητα τους έχει ελεγχθεί από αρμόδιες υπηρεσίες):

σάντουιτς ολικής άλεσης με ημίσκληρο τυρί, γαλοπούλα (ή κοτόπουλο)
αραβική πίτα ή τοστ με διπλό ημίσκληρο τυρί
κουλούρι Θεσσαλονίκης με ημίσκληρο τυρί
σπανακόπιτα με ελαιόλαδο (χορτόπιτα ή κολοκυθόπιτα)
γάλα λευκό 3 φορές την εβδομάδα σε συσκευασία των 310 ml και
φρέσκο φρούτο εποχής κάθε ημέρα της εβδομάδας

Το πρόγραμμα, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή οι μαθητές μας, αποτελεί την απάντηση στην ελλιπή σίτιση αρκετών μαθητών μας λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ & ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Το σχολείο μας, ανοικτό στην κοινωνία και πάντοτε καινοτόμο, ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις των καιρών και δρώντας απέναντι στα νέα δεδομένα που προκαλεί στο κοινωνικό περιβάλλον η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους συμπολίτες μας και πιο συγκεκριμένα στους μαθητές μας που φοιτούν στο ολοήμερο τμήμα, εξασφαλίζοντας τους δωρεάν γεύμα, ελαφρύνοντας στο μέτρο του δυνατού τις οικογένειές τους.

Το πρόγραμμα σίτισης ξεκίνησε και υλοποιείται μετά από χορηγία ιδιώτη και την καθοριστική συμβολή του Αρχιμανδρίτη πατέρα Κωνσταντίνου, του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Λαυρίου.
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής, ισορροπημένο και μελετημένο από διαιτολόγους- διατροφολόγους καθηγητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι:

Δευτέρα: Κοτόπουλο-πατάτες
Τρίτη: Ζυμαρικά (πχ μακαρόνια με κιμά)
Τετάρτη: Όσπρια (πχ φακές, φασόλια)
Πέμπτη: Μοσχάρι-σούπα
Παρασκευή: Λαδερά (πχ. αρακάς, φασολάκια)

Οι μαθητές τα μόνα που θα πρέπει να φέρνουν καθημερινά είναι :
1. ένα πλαστικό βαθύ πιάτο
2. πιρούνι και κουτάλι
3. χαρτοπετσέτες

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...