Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα στο Πολύκαστρο Κιλκίς




Με Αγιασμό εγκαινιάστηκε άλλη μία συστηματική ποιμαντική πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, στο Πολύκαστρο (στην ενορία Αγίας Τριάδος). Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Γουμενίσσης κ. Δημήτριος με παρουσία-συμμετοχή του Εφημερεύοντος Ιεροκήρυκος Αρχιμ. Δωροθέου Πάπαρη, των ιερέων του ναού, των γονέων και των παιδιών.

Τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο και όλοι οι παριστάμενοι χαιρέτισαν ενθουσιωδώς αυτή τη συστηματικά οργανωμένη πρωτοβουλία, για την πολλαπλή ωφελιμότητά της: προσφορά δωρεάν επιμορφωτικών-φροντιστηριακών αγαθών, ποιμαντική αμεσότητα με τους μαθητές και τους νέους, αλλά και με τις οικογένειές τους, έκφραση της ζωντανής πραγματικότητος της ενοριακής ζωής μέσα και από αυτήν την προσέγγιση, τόσο αναγκαία στην τωρινή περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας.

Δύνανται να προσέλθουν μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία της περιοχής. Η μέχρι τούδε προσέλευση είναι ικανοποιητική και ευελπιστούμε στην περαιτέρω προσαύξηση των ενδιαφερομένων.

Μαθήματα βυζαντινής μουσικής σε δύο Ενορίες

Στην ίδια Ενορία θα παρέχονται και υπηρεσίες εκμάθησης της παραδοσιακής εκκλησιαστικής μουσικής με υπεύθυνο τον αἰδεσιμολογιώτατο π. Αθανάσιο Παπαδόπουλο διπλωματούχο Βυζ. Μουσικής, ο οποίος  διδάσκει θεωρητικά καί πρακτικά μουσικά μαθήματα.  Αντίστοιχη δράση υφίσταται και στη Γουμένισσα, στα Γραφεία του Συλλόγου Ποντίων, με υπεύθυνο τον ως άνω ιερωμένο. Μια μικρή σχετικά αλλά συγκροτημένη ομάδα ωρίμων ανταποκρίνεται στην προσφορά του τ. ιεροψάλτη και ήδη κληρικού, με αποκλειστικό σκοπό την δωρεάν επάνδρωση των Αναλογίων της περιοχής με δόκιμους ιεροψάλτες και χορωδιακές παρουσίες.

Επίσης, από χρόνια λειτουργεί δωρεάν στη Μητρόπολή μας σχετικό πρόγραμμα με καθηγητή τον ιερολογιώτατο π. Ραφαήλ Γκουρβέλο, διπλωματούχο Βυζ. Μουσικής του Ωδείου Πατρών, με στόχο την επιστήμονα καλλιέργεια των εφιεμένων. Από αυτήν την μακροχρόνια διδακτική διακονία ήδη εκπαιδεύτηκαν με αρτιότητα νέα παιδιά με ζήλο και υπηρετούν στη Μητρόπολή μας και αλλού ως ιεροψάλτες, που τιμούν την διακονία τους στο αναλόγιο. Ευελπιστούμε ότι και η νέα παράλληλη προσπάθεια θα συντελέσει σε δημιουργικές ενασχολήσεις των παιδιών μας και έμμεση σύνδεση μέσω της μουσικής παιδείας με αυτό καθεαυτό το γεγονός της εκκλησιαστικής-ενοριακής πραγματικότητος.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...