Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Αλληλεγγύη και πολιτισμός από το «Ζούμε Μαζί» του Δήμου Θεσσαλονίκης

Αλληλεγγύη και πολιτισμός από το «Ζούμε Μαζί» του Δήμου Θεσσαλονίκης

Την ευκαιρία σε όλους να δραστηριοποιηθούν κοινωνικά, να αποκομίσουν γνώσεις όσο το δυνατόν φθηνότερα αλλά και να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη προσφέρει το «Ζούμε Μαζί». Πρόκειται για μια κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που δείχνει καθημερινά ένα κοινωνικά υπεύθυνο και ευαισθητοποιημένο πρόσωπο.
Για το έργο και τις δράσεις του «Ζούμε Μαζί» μιλάνε στο flowmagazine.gr η πρόεδρος κα. Δήμητρα Αγκαθίδου και ο διευθυντής κ. Θωμάς Βακαλούδης.

Σκοπός της επιχείρησης είναι η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, η προώθηση τομέων όπως παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός, περιβάλλον, έρευνα και τεχνολογία και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Σημαντικό είναι πως πλέον έχουν συγχωνευτεί και με τη δημοτική επιχείρηση του πρώην δήμου Τριανδρίας, κάτι που σημαίνει πως απασχολούν περισσότερο κόσμο και έχουν μεγαλύτερη διάθεση σε υποδομές.

«Υλοποιούμε εκτός από ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλα ενδιαφέροντα με χαμηλό κόστος», μας λέει η κα. Αγκαθίδου. Αυτή τη στιγμή τρέχουν πολλά προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που παρέχουν δωρεάν κοινωνική υποστήριξη, φροντίδα και πρόνοια στους δημότες. Ας δούμε ορισμένα από αυτά.

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.).

Σύμφωνα με τον κ. Βακαλούδη: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρείς δομές ΚΔΑΠ, δύο στη Θεσσαλονίκη και έναν στο δήμο Τριανρδρίας». Εκεί φροντίζουν για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών σχολικής ηλικίας  (5-12 ετών). Σημαντικό είναι πως η απασχόληση των παιδιών πραγματοποιείται από παιδαγωγούς, πτυχιούχους ξένων γλωσσών γυμναστές και άλλα άτομα με ακαδημαϊκές περγαμηνές. Λειτουργεί από τις 07:00 – 21:00 όλες τις εργάσιμες ημέρες του χρόνου και οι υπηρεσίες του είναι δωρεάν. Ορισμένες από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται είναι εργαστήρια αγγλικής γλώσσας, θεατρικής αγωγής (μουσικοκινητική αγωγή και παιχνίδια, παραστάσεις, εικαστικών, Η/Υ (γνωριμία με τις βασικές έννοιες του Η/Υ, προχωρημένες γνώσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια), ενισχυτική διδασκαλία (βοήθεια στα μαθήματα του σχολείου-φροντιστηριακές ασκήσεις) και άλλα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του «Ζούμε Μαζί» «τα δύο Κ.Δ.Α.Π. της εξυπηρετούν συνολικά 152 οικογένειες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους».

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών  με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ).

Αλληλεγγύη και πολιτισμός από το «Ζούμε Μαζί» του Δήμου Θεσσαλονίκης

Δημιουργική απασχόληση σε παιδιά με αναπηρία ή έφηβους με νοητική στέρηση ή και κινητική αναπηρία. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από το 2004. Ο κ. Βακαλούδης επισημαίνει στο flowmagazine.gr: «Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τη συμμετοχή των συγκεκριμένων ατόμων. Έρχονται άτομα από 6 ως 50 ετών». Επίσης, υπάρχουν ανάγκες για περισσότερο προσωπικό λόγω συνθηκών. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στελεχώνεται από Κοινωνικό Λειτουργό, εκπαιδευτή πληροφορικής, κοινωνικό φροντιστή, οδηγό και βοηθητικό προσωπικό. Σημαντικό είναι πως ενισχύεται η συνεργατικότητα ανάμεσα στα άτομα καθώς πραγματοποιούν τις δραστηριότητες και την προεργασία τους όλοι μαζί.

Κέντρο Ημερίσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) κατοίκους Θεσσαλονίκης πάσχοντες από άνοια /Νόσο Alzheimer ή με κινητικές δυσκολίες και χρήζουν μόνιμης ή πρόσκαιρης βοήθειας. «Πρόκειται για ένα είδος «παιδικού σταθμού» για άτομα τρίτης ηλικίας» σχολιάζει ο Θωμάς Βακαλούδης. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται 30 οικογένειες σε δύο βάρδιες. Το πρόγραμμα για τους ηλικιωμένους προβλέπει Νοσηλευτική φροντίδα,  Προγράμματα Θεραπευτικής παρέμβασης & ανάπτυξης δεξιοτήτων / Σωματική άσκηση, Φροντίδα σε πρακτικά θέματα καθημερινής διαβίωσης / Ατομική υγιεινή και  Προγράμματα εκπαίδευσης & ψυχολογικής υποστήριξης των έμμεσα ωφελουμένων.

«Βοήθεια στο Σπίτι»

Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργα ή εργαζόμενα άτομα επαπειλούμενα με ανεργία με σκοπό την διευκόλυνση της ένταξης ή επανένταξης τους στην αγορά εργασίας. Φροντίζουν επίσης για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας κατ’οίκον σε ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) ή μη ηλικιωμένους ΑμΕΑ, του συγγενικού τους περιβάλλοντος, με στόχο την παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται περίπου 500 πολίτες του Δήμου και διανέμουν συσσίτιο περίπου σε 70 απόρους. Σημαντικό είναι πως όπως μας είπε και ο διευθυντής του «Ζούμε Μαζί» εξυπηρετούνται τα διπλάσια άτομα από όσα μπορούν στην παρούσα φάση.

Κοινωνικό Οδοντιατρείο

Αλληλεγγύη και πολιτισμός από το «Ζούμε Μαζί» του Δήμου Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν εθελοντές οδοντίατροι, που θα προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες εγκατάστασης και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο αδειοδότησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον κ. Βακαλούδη: «Μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι τελευταίες λεπτομέρειες και από αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του». Το Κοινωνικό Οδοντιατρείο θα βρίσκεται στην οδό Δαναΐδων 9 (3ος όροφος).

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκτός αυτών των προγραμμάτων λοιπόν, υλοποιούνται και άλλα προγράμματα για τους δημότες Θεσσαλονίκης με χαμηλό κόστος. «Όραμα της οργάνωσης είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα με το μικρότερο κόστος, για να δραστηριοποιήσουμε και να δώσουμε δημιουργικές διεξόδους στους πολίτες» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Αγκαθίδου στο flowmagazine.gr. Ας δούμε ορισμένα από αυτά τα προγράμματα:

Πρόγραμμα εκμάθησης Η/Υ

Δίνεται πιστοποίηση στους συμμετέχοντες γνώσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και το κόστος είναι περίπου στα 110 ευρώ. Σημαντικό είναι πως η πιστοποίηση (ACTA) είναι  από το Α.Π.Θ. και το πρόγραμμα παρακολουθείται από περίπου 500 άτομα σε ετήσια βάση.

Πρόγραμμα εκμάθησης Αγγλικής Γλώσσας

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους και δίνει τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης σε επίπεδο Lower, αναγνωρισμένη από το Α.Σ.Ε.Π. Το κόστος είναι αρκετά φθηνό σε σχέση με ιδιωτικά φροντιστήρια και ανέρχεται περίπου στα 280 ευρώ.

Πρόγραμμα εκμάθησης Η/Υ τρίτης ηλικίας

Αλληλεγγύη και πολιτισμός από το «Ζούμε Μαζί» του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν δίνεται κάποια πιστοποίησης. Παρόλα αυτά, βοηθά άτομα μεγαλύτερων ηλικιών να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για ιδιωτική χρήση. Για παράδειγμα να μπορούν να δουν μέσω διαδικτύου λογαριασμούς συντάξεις και άλλα. Το κόστος του προγράμματος είναι στα 20 ευρώ.

Πρόγραμμα εκμάθησης κοπτικής ραπτικής

Το κόστος του προγράμματος είναι στα 80 ευρώ και η ζήτηση είναι αρκετά μεγάλη. Όπως μας λέει η Δήμητρα Αγκαθίδου: «Έχουν κλείσει ήδη και τα επόμενα τμήματα από άτομα». Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο να περάσετε τον ελεύθερό σας χρόνο αλλά και μια λύση για να βγάλετε μεροκάματο ή να μεταποιήσετε τα ρούχα σας.

Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)

Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πιστοποίησης για το κέντρο και αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες για τη λειτουργία του βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Οι υπεύθυνοι θα αρχίσουν να ψάχνουν για προγράμματα που να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους δημότες. Το κτίριο θα βρίσκεται στην έδρα της Δημοτικής Επιχείρησης στην οδό Καρακάση 1. Από το 2013 λοιπόν, τα προγράμματα που θα προσφέρονται να είναι πιστοποιημένα και να υπάρχει η δυνατότητα να υλοποίησης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...