Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικες δράσεις: δωρεάν και για όλους



Στην εποχή των Μνημονίων και της οικονομικής στενότητας που δεν επιτρέπει στα (περισσότερα) ελληνικά νοικοκυριά να καταστρώνουν «πλούσια» εορταστικά σχέδια προσαρμόζονται οι φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις δήμων, φορέων και συλλόγων σε όλη τη χώρα.
Οι προτάσεις για... εναλλακτικά Χριστούγεννα, που απαιτούν όχι το πορτοφόλι του συμμετέχοντος, αλλά την καλή διάθεσή του, την ομαδικότητα και τη μεγάλη προσέλευση, είναι πολλές.

Οπως τις προηγούμενες χρονιές, τα πάρκα, οι πλατείες και οι γειτονιές των μεγάλων πόλεων γεμίζουν με λαμπιόνια, παγοδρόμια και καρουσέλ. Μόνο που φέτος, μαζί με τα πολύχρωμα στολίδια, «στήνονται» ολόκληρα τραπέζια με εκπτωτικά μενού και δωρεάν μουσικά και θεατρικά δρώμενα. Ανέξοδο και... φυσιολατρικό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στο δάσος προτείνουν οι ορειβάτες της Πάρνηθας, γευστικά πιάτα στο πλαίσιο ενός υπαίθριου οικονομικού «κυριακάτικου μπουφέ» περιμένουν τους επισκέπτες του κήπου Ζαππείου, ενώ στο χαμόγελο των παιδιών στοχεύουν οι περισσότεροι φορείς και τα ιδρύματα ανά την Ελλάδα, αφήνοντας ελεύθερη την είσοδο σε δημιουργικά εργαστήρια, δρώμενα με «πρωταγωνιστή» τον αγαπημένο τους Αϊ-Βασίλη, αφηγήσεις παραμυθιών κ.ά.

«Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι να περνάμε όμορφα παρά τα προβλήματά μας. Νομίζω ότι ένα θετικό της δύσκολης συγκυρίας είναι ότι ερχόμαστε πιο κοντά. Ιδιαίτερα η προσφορά στον διπλανό μας, τον φίλο, στην οικογένεια ή στο κοινωνικό σύνολο μπορεί να λειτουργήσει σαν φάρμακο, καθώς έτσι γεμίζουμε τον χρόνο, το μυαλό και το μέσα μας» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο ψυχολόγος Αντώνης Αντωνίου. Ο ίδιος χαρακτήρισε την περιβόητη θλίψη- μελαγχολία των γιορτών «κατασκεύασμα» που δεν υπάρχει στην ανθρώπινη φύση.

«Μελαγχολούμε για πράγματα που... δεν θα έρθουν!» ανέφερε ο κ. Αντωνίου και πρόσθεσε: «Ας δούμε πού είναι τα σημαντικά και ποια είναι τα “θέλω” μας. Συνήθως επενδύουμε πολύ στις ημέρες των γιορτών, για παράδειγμα, θέλουμε να βρούμε ανθρώπους που έχουμε χάσει όλο τον χρόνο. Δέκα γιορτινές ημέρες, όμως, δεν σώζουν τις υπόλοιπες 355 ημέρες του χρόνου. Το στοίχημα είναι να αρχίσουμε να φροντίζουμε τους κοντινούς μας συνέχεια και κυρίως να βάλουμε τις προσδοκίες μας σε μία ρεαλιστική βάση».


Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν σε υψόμετρο 1.158 μέτρων

Σε υψόμετρο 1.158 μέτρων, μέσα σε ένα δάσος πνιγμένο στα έλατα, το οποίο απέχει μόλις 50 λεπτά από την πλατεία Συντάγματος (!), μπορούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας να περάσουν τις φετινές εορταστικές στιγμές τους ή ακόμα και να κάνουν το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Το καταφύγιο Φλαμπούρι του ορειβατικού συλλόγου Αχαρνών, εντός του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από την ερχόμενη Παρασκευή (21/12) έως την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 καθημερινά από τις εννιά το πρωί ως τις 10 το βράδυ. Με σύνθημα «γιορτές στο δάσος, όταν ο λύκος... δεν θα είναι εδώ» οι υπεύθυνοι του καταφυγίου προτείνουν μια εναλλακτική γιορτινή απόδραση από την τσιμεντούπολη στο καταπράσινο (και το μοναδικό στην πρωτεύουσα) ελατοδάσος της Πάρνηθας.

Ειδικότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προγραμματίζονται δύο ξεχωριστές βραδιές στο Φλαμπούρι. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και να αλλάξουν τον χρόνο δίπλα στο τζάκι, με πλούσιο εορταστικό μενού, αλλά και με ένα εντυπωσιακό σόου από πυροτεχνήματα. «Και όλα αυτά με την Αθήνα στα πόδια σας!» λένε οι διοργανωτές. «Δεν υπάρχει το άγχος της επιστροφής, αφού μπορείτε να κοιμηθείτε στον ξενώνα του καταφυγίου» προσθέτουν.

Σημειώνεται ότι το ορειβατικό καταφύγιο υποδέχεται επισκέπτες ολόκληρο τον χρόνο, από απόγευμα Παρασκευής ως βράδυ Κυριακής και τις επίσημες αργίες, κατόπιν συνεννόησης. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, με σπιτικά φαγητά, γλυκά και ροφήματα, ενώ η διανυκτέρευση γίνεται στον όροφο του «σπιτιού» (παρέχονται στρώματα, μαξιλάρια και κουβέρτες, αλλά όχι υπνόσακοι, σεντόνια και μαξιλαροθήκες). Τον Αύγουστο και το Πάσχα παραμένει κλειστό.

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία για κράτηση θέσης: 210-2464666, 6972256215 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο info@flabouri.gr.


«Ερχονται οι καλικάντζαροι» στο Ευγενίδιο

Ο αγαπημένος Ελληνας παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς θα βάλει τον «Αϊ-Βασίλη στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους». Την ίδια ώρα, «το άστρο των Χριστουγέννων» και τα «παραμύθια του ουρανού» θα λάμπουν στη μεγάλη οβάλ οθόνη. Ο συγγραφέας Κώστας Ζαφειρίου και η ηθοποιός Μαρία Παμούκη θα περπατήσουν με τα παιδιά... στο Σύμπαν και ο αφηγητής-ηθοποιός Γιώργος Ευγενικός, πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, θα... κλείσει τις καμινάδες γιατί «έρχονται οι καλικάντζαροι»! Ολα αυτά στο Ιδρυμα Ευγενίδου (λεωφόρος Συγγρού 387, www.eugenfound.edu.gr), όπου προγραμματίζονται εορταστικές εκδηλώσεις (αφηγηματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικά δρώμενα κ.ά.) με ελεύθερη είσοδο. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος είναι δωρεάν, ωστόσο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 210-9469631-32.

Μεταξύ άλλων, διοργανώνονται τα εξής: Σήμερα (12.00 - 14.00) ο Ευγένιος Τριβιζάς προσκαλεί τα παιδιά σε... παραμυθοπεριπέτειες, με αφορμή τα γιορτινά βιβλία του «Ενα ελατάκι για τον Τάκη», «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι» και «Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Δράσεις εμπνευσμένες από τα Χριστούγεννα, όπως εργαστήριο επινόησης ιστοριών για παιδιά από τον Γιώργο Ευγενικό, αφηγήσεις κ.ά., προγραμματίζονται επίσης την ερχόμενη Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο αλλά και Πέμπτη (27/12) και Παρασκευή (28/12).

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη από τις πέντε το απόγευμα ως τις εννιά το βράδυ, στη Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας θα βρίσκονται όλων των ειδών... ρομπότ, που περπατούν, κολυμπούν, είναι αόρατα, μιλούν ή είναι σταρ του σινεμά. Σε αυτή την έκθεση μικροί και μεγάλοι μπορούν να μυηθούν στις βασικές αρχές της ρομποτικής.

Παράλληλα, συνεχίζονται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο οι παραστάσεις «Το άστρο των Χριστουγέννων» και τα «Παραμύθια του ουρανού 2». Το εισιτήριο κοστίζει έξι ευρώ για τους ενήλικες και τέσσερα ευρώ για τα παιδιά.


Ο «κήπος θαυμάτων» στην Αίγλη Ζαππείου

Ενας κήπος... θαυμάτων θα «φυτρώσει» σύντομα στην Αίγλη Ζαππείου, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να γευματίζουν τις Κυριακές με οικονομικά μεσογειακά πιάτα. Χριστουγεννιάτικα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους διοργανώνονται στην Αίγλη για τρίτη χρονιά.

Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Παρασκευή (21/12) έως την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 11 το πρωί έως τις επτά το απόγευμα ο «Κήπος των Θαυμάτων», γεμάτος εκπλήξεις, παιχνίδια και χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Ο Αγιος Βασίλης με την Αγιο-Βασιλίτσα και τα δύο ξωτικά τους προσκαλούν τα παιδιά για παιχνίδι στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα «Πρωτέας» της Αίγλης, ενώ προγραμματίζεται κουκλοθέατρο χριστουγεννιάτικων παραμυθιών. Ο χώρος θα γεμίσει με μεγάλες κατασκευές, όπως το εντυπωσιακό «Ιπποτικό Κάστρο», το φουσκωτό «Κάστρο του βυθού» και το πολύχρωμο «Πολυ-γυμναστήριο».

Στο μεταξύ, σήμερα εγκαινιάζεται ο «μπουφές της Κυριακής» (θα γίνει και τις προσεχείς Κυριακές) με ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, τις οποίες οι πολίτες μπορούν να απολαμβάνουν απεριόριστα με 18 ευρώ το άτομο. Επίσης, από σήμερα έως τις 30 Δεκεμβρίου η καφετέρια της Αίγλης Ζαππείου Aegli Cafe θα κερνά τους πολίτες ένα ποτήρι κρασί και χριστουγεννιάτικα γλυκά, ενώ οι επισκέπτες θα συμμετέχουν σε κλήρωση (κάθε Κυριακή 12,00 - 17:00) για διπλές προσκλήσεις στα Village Cinemas.

Η είσοδος στον κήπο του Ζαππείου γίνεται από τη λεωφόρο Βασ. Ολγας. Περισσότερες πληροφορίες: 210-3369300, www.aeglizappiou.gr και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο info@aeglizappiou.gr.


Εικαστικές... ευχές της Πραξιτέλους

Το ραντεβού για την ανταλλαγή ευχών στο κέντρο της πρωτεύουσας δόθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Κλαυθμώνος και της Σταδίου, πλάι σε ιστορικά αθηναϊκά κτίρια. Η οδός Πραξιτέλους περιμένει τους πολίτες για έναν χριστουγεννιάτικο εικαστικό αλλά και παραδοσιακό περίπατο έως το ερχόμενο Σάββατο (22/12), αν και μέρος της προγραμματισμένης δράσης θα διαρκέσει ως την Πρωτοχρονιά.

Πρόκειται για το δρώμενο «Ευχές στην Πραξιτέλους», το οποίο ξεκίνησε χθες και στοχεύει στο... ζωντάνεμα της συγκεκριμένης περιοχής και στην ανάδειξη της αισθητικής του δρόμου. «Με σημείο συνάντησης την Πραξιτέλους, νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες προτείνουν έργα τους ή και εφήμερες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενηθούν στις βιτρίνες των μπαρ και των παραδοσιακών καταστημάτων και στον περιβάλλοντα χώρο των συμμετεχόντων κτιρίων» είπε η ιστορικός Τέχνης Ιρις Κρητικού, η οποία έχει την επιμέλεια και τον συντονισμό της δράσης.

Εργα τέχνης, μικρά σημειώματα και ραβασάκια, συνταγές και λίστες επιθυμιών, στολίδια, τάματα και κουτάκια με άγνωστο περιεχόμενο είναι μερικά από τα εκθέματα-ευχές των καλλιτεχνών. Οι «Ευχές της Πραξιτέλους» θα περιμένουν τους επισκέπτες από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ, ανάλογα το ωράριο του κάθε καταστήματος, αν και τα περισσότερα έργα θα είναι ορατά στις βιτρίνες.

Παράλληλα με την εικαστική έκθεση, σε τρία καταστήματα της Πραξιτέλους γίνονται δεκτά παιδικά βιβλία, χαρτικά, είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας προκειμένου να δοθούν στο ίδρυμα για παιδιά «Η Θεοτόκος».


Ο Αϊ-Βασίλης στην Αριστοτέλους

Στη συμπρωτεύουσα, η «καρδιά» των Χριστουγέννων «χτυπά» στην πλατεία Αριστοτέλους, με τις εκδηλώσεις να τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την οργάνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης. Ακόμα ένα γιορτινό «χωριό» έχει στηθεί στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου.

«Μια χριστουγεννιάτικη πόλη χρειάζεται ανθρώπους για να ζωντανέψει, ειδάλλως είναι απλώς ένα σύνολο όμορφων κτιρίων και διακοσμητικών στοιχείων» είπαν οι διοργανωτές και πρόσθεσαν ότι «φέτος η πόλη μας θα είναι γεμάτη από χαρούμενους και δημιουργικούς ανθρώπους που θα κατευθύνουν, θα οργανώνουν και, πάνω από όλα, θα περνούν με έναν μαγικό τρόπο τη χαρά και την αισιοδοξία. Δεν πρόκειται για ένα ακόμη χριστουγεννιάτικο άψυχο χωριό, αλλά για το μέρος που όλοι ονειρευόμασταν όταν διαβάζαμε τις ιστορίες του Αϊ-Βασίλη». Στην Αριστοτέλους στήθηκαν, μεταξύ άλλων, το Σπίτι του Αϊ-Βασίλη, Η Κουζίνα της Κυρά Βασιλικής, το μεγάλο παγοδρόμιο και τα καρουσέλ, ενώ η φάτνη βρίσκεται στο ύψος της Αριστοτέλους με την οδό Εγνατία.

Εως τις 6 Ιανουαρίου 2013 θα παραμείνουν ανοιχτές οι γιορτινές «κατασκευές» στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Helexpo). Πρόκειται για τον «Αστερόκοσμο», ο οποίος αποτελείται από παιχνιδότοπο, «χωριό» με μόνιμους κατοίκους τον Αϊ-Βασίλη, τον Μάγο και το εργαστήρι των ξωτικών. Το ωράριο λειτουργίας του «Αστερόκοσμου» θα είναι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τις καθημερινές μεταξύ 17.00 - 22.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00 - 22.00, ενώ από τις 22 Δεκεμβρίου το ωράριο θα είναι συνεχές από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Στο μεταξύ, οι φορείς που υποστηρίζουν τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη συμπρωτεύουσα προωθούν διαφημιστική καμπάνια με σύνθημα «Πάμε Χριστούγεννα - Πάμε Θεσσαλονίκη», προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες από τους γειτονικούς νομούς αλλά και από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια.


«Παρών» 550 καλλιτέχνες

Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στις περισσότερες πόλεις ανά τη χώρα οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς διοργανώνουν υπαίθρια πάρτι καθ' όλη τη γιορτινή περίοδο. Το μόνο που μένει είναι η επιλογή του χώρου, της περιοχής, η ημερομηνία και η καλή διάθεση! Ειδικότερα, στην πρωτεύουσα συνολικά 550 μουσικοί θα δώσουν το «παρών» σε 30 γειτονιές έως τις 4 Ιανουαρίου 2013. Το πολιτιστικό πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και το πρόγραμμα παρουσιάζεται στο www.christmasinathens.gr.

Στη Θεσσαλονίκη, δωρεάν θα είναι τα μουσικά δρώμενα στην πλατεία Αριστοτέλους και στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, με τη συμμετοχή διάφορων συγκροτημάτων, όπως το Κρουστόφωνο, τα Χάλκινα της Γουμένισσας κ.ά.

Ελένη Ευαγγελοδήμου via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...