Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Κοινωνικές δομές σε Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο



Στο πλαίσιο συνεργασίας των δήμων Κορωπίου, Μαρκοπούλου και Σπάτων – Αρτέμιδος με το Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης «Κωστής Μπάλλας», θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «"ΑΓΓΕΛΟΣ" – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ» μέσα από μια οριζόντια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενων από φτώχεια.

 Οι πέντε δομές που θα ενεργοποιηθούν άμεσα στους δήμους της Ανατολικής Αττικής, θα υποστηρίζονται και θα λειτουργούν με ευθύνη του Κέντρου «Κωστής Μπάλλας», κατανέμονται ως εξής: Δημοτικός Λαχανόκηπος και Κοινωνικό Παντοπωλείο και Γραφείο Διαμεσολάβησης στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, Κοινωνικό Φαρμακείο στον Δήμο Κρωπίας, Τράπεζα Χρόνου στον Δήμο Μαρκόπουλου.

Αναλυτικότερα:

1. Κοινωνικό Παντοπωλείο στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργεί στο χώρο των δημοτικών ιατρείων στην Αρτέμιδα και θα διαθέτει:

Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα.

Είδη ένδυσης και υπόδησης χρησιμοποιημένα και μη, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λ.π.

Είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd - dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού.

Αναμένεται να διασφαλίσει τη σταθερή τροφοδοσία τουλάχιστον 150 οικογενειών κάθε μήνα, προμηθεύοντας τους με προϊόντα συγκεκριμένου κόστους 40,00€ κατ' ελάχιστον τον μήνα, σε άτομα που έχουν κάρτα απόρου.


2. Κοινωνικό Φαρμακείο στον Δήμο Κρωπίας
Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα λειτουργεί στο χώρο της πλατείας Ελευθερίας και θα παρέχει:

- δωρεάν φάρμακα

- υγειονομικό υλικό

- παραφαρμακευτικά προϊόντα.

σε τουλάχιστον 100 άστεγους, απόρους και άνεργους κάθε μήνα.



3. Δημοτικός Λαχανόκηπος στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος
Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος, θα δημιουργηθεί σε δημοτική έκταση περίπου 5 στρ. στην Χρυσή Ακτή, θα παρέχει συγκεκριμένη γεωργική έκταση 50τ.μ αρδευόμενη και περιφραγμένη σε τουλάχιστον 100 άπορους, άνεργους και άστεγους για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών με σκοπό την σίτιση τους για ένα έτος.  Καλλιεργείται αποκλειστικά από τον αιτούντα με τη βοήθεια των οικείων του.
Οι ωφελούμενοι διαθέτουν το 10% της ετήσιας παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Το ωράριο πρόσβασης των ωφελούμενων στο λαχανόκηπο θα είναι ορισμένο, ανά εποχή.


4 . Γραφείο Διαμεσολάβησης στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος
Το Γραφείο Διαμεσολάβησης θα παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης σε τουλάχιστον 200 άπορους, άνεργους και άστεγους κάθε μήνα, σχετικά με τις δομές που μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να ωφεληθούν από τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούνται.


5. Τράπεζα Χρόνου στον Δήμο Μαρκόπουλου
Η Τράπεζα Χρόνου θα λειτουργεί στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, με τη μορφή δικτύου όπου τα μέλη είναι πολίτες οι οποίοι ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος.
Τα προϊόντα και οι προσφερόμενες υπηρεσίες προσδιορίζονται από τα μέλη του δικτύου και αναθεωρούνται σε τακτική βάση.


Όλες οι παραπάνω δομές θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό. Όλες οι δομές εκτός από το κοινωνικό έργο που παρέχουν στους ωφελούμενους για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την ενίσχυση του βιοτικού τους επιπέδου, υποστηρίζουν και ψυχολογικά τους ωφελούμενους με ενέργειες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης, μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού με το οποίο στελεχώνεται κάθε δομή.

Το πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ 4 «ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...