Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Μικρή κουζίνα, μεγάλη αγάπη



Πενήντα κιλά πατάτες, 120 μερίδες συναγρίδα, 7 λαμαρίνες παστίτσιο. Αυτές είναι οι ποσότητες με τις οποίες έχει μάθει να δουλεύει η κ. Γεωργία. Το λέει και γελάει:

«Στο σπίτι το παστίτσιο δεν το πετυχαίνω, εδώ βγαίνει πάντα σπέσιαλ». Εδώ και 19 χρόνια μαγειρεύει εθελοντικά στο συσσίτιο της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη. Το ’93 τάιζε περίπου 30 άτομα την ημέρα, σήμερα ο αριθμός έχει φτάσει στους 115.

Άπορες οικογένειες, πολύτεκνες, άνεργοι, μετανάστες, άστεγοι. «Από εδώ έχουν φάει πονεμένοι άνθρωποι» λέει βάζοντας λίγο ακόμα λάδι στο καζάνι με τη φασολάδα.

Σε όλη την Αθήνα δεν θα βρεις άλλο συσσίτιο με μία και μόνο μαγείρισσα. «Μα δεν βλέπεις πόσο μικρή είναι η κουζίνα;» λέει η κ. Γεωργία Κόλλια. «Θα ’μασταν η μία στα πόδια της άλλης».
Ετσι, απολαμβάνοντας και την πλήρη εμπιστοσύνη του παπα – Μανώλη, βγάζει ελεύθερα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, κάνει τα κουμάντα της. Στο πόστο της από τις 7 π.μ., θα ’χει μαγειρέψει ώς τις 10. «Μοιράζουμε νωρίς, είναι άνθρωποι που δεν θέλουν τα παιδιά τους να ξέρουν ότι παίρνουν από την εκκλησία φαγητό. Γυρίζουν σπίτι και το ρίχνουν στην κατσαρόλα» λέει. «Καλώς τον κ. Σπύρο!» υποδέχεται τον πρώτο της επισκέπτη. Ο κόσμος φέρνει τα δικά του τάπερ και σκεύη, δεν υπάρχουν πια χρήματα για μιας χρήσης.

Η κ. Γεωργία τους ξέρει όλους, όπως και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Αλλος παίρνει μόνο για τον εαυτό του, άλλος φροντίζει έναν ηλικιωμένο, άλλος έχει παιδιά. Γεμίζει τα τάπερ ανάλογα. Σήμερα, στο πακέτο προσθέτει ένα ποτηράκι ελιές, αρκετό ψωμί και από ένα κομμάτι χριστόψωμο.
Για την κάλυψη των αναγκών απαιτούνται 6.000 ευρώ τον μήνα. Η Αγία Ζώνη βοηθάει οικονομικά 70 άπορες οικογένειες και αποστέλλει 50 πακέτα με τρόφιμα σε ανθρώπους σε ανάγκη. «Είναι και τα έκτακτα. Πολύ συχνά αναλαμβάνουμε να αγοράσουμε φάρμακα ή να καλύψουμε το κόστος ιατρικών εξετάσεων» λέει ο πατέρας Εμμανουήλ. «Τον προηγούμενο μήνα ξοδέψαμε 2.700 ευρώ για να πάρουμε σχολικά είδη».

Αυτή την περίοδο «τρέχει» ο έρανος Αγάπης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, το 70% θα μείνει στην ενορία. «Παλιά η Κυψέλη ήταν εύρωστη περιοχή, σήμερα ο χαρακτήρας της έχει αλλάξει. Και πάλι όμως ο κόσμος προσφέρει, έστω και 10 ευρώ, ό,τι μπορεί. Εδώ δεν έχουμε χορηγούς», προσθέτει.

Το κρέας πάντα φρέσκο
Πάντως, φασολάδα δεν θα σερβίρει ξανά το συσσίτιο για τουλάχιστον 15 μέρες. «Το φαγητό που προσφέρουμε είναι καλό, προσέχουμε τον κόσμο» λέει η κυρία Γεωργία. «Το κρέας είναι φρέσκο, ποτέ κατεψυγμένο. Φτιάχνω τα πάντα, από λαδερά μέχρι γαριδομακαρονάδα και μακαρόνια με μανιτάρια».

Αυτή την περίοδο φυσικά «τους νηστεύουμε». «Αλλά, να, προχθές είχαμε ωραιότατο κοκκινόψαρο βραστό. Σωτήρη, τι σου αρέσει περισσότερο απ’ αυτά που μαγειρεύω;» ρώτησε τον επόμενο στη σειρά, έναν ηλικιωμένο, ευθυτενή άνδρα. «Ο,τι φτιάχνεις μου αρέσει. Τα ρεβίθια τις προάλλες ήταν εξαιρετικά».

Χαμογελάει σε όλους, όμως στους ώμους της σηκώνει τα δράματά τους. «Παλιά είχαμε τσακωμούς για μια θέση στην τραπεζαρία. Ούτε μια φορά δεν πήρα το 100. Δεν μου πάει να φωνάξω την αστυνομία, οι άνθρωποι πεινούν. Μικρή η κουζίνα, αλλά μεγάλη η αγάπη. Ολόκληρες οικογένειες έμειναν στον δρόμο, τους πήρε η τράπεζα τα σπίτια. Πολλοί τρώνε σε μένα και περνούν τη νύχτα στα διανυκτερεύοντα νοσοκομεία, τις προάλλες πέθανε η Μαρία στο παγκάκι. Πλάι της βρέθηκε το κυπελλάκι της…».

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...