Υπάρχουν συνολικά 97 εφαρμογές που αναπτύχθηκαν ή συγκεντρώθηκαν από την Ομάδα Φωνής και Προσβασιμότητας, του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τι παραπάνω να πούμε; Εύγε στα παιδιά. Μόνο αυτό. Υπάρχουν κάποιοι, που μας δείχνουν το δρόμο, ενώ παράλληλα το κράτος αδιαφορεί για τα άτομα με αναπηρία.
Θα βρείτε συγκεντρωμένα 97 ελεύθερα ή ανοικτού κώδικα προγράμματα, τα οποία λειτουργούν ως βοηθήματα για την αύξηση της προσβασιμότητας στη χρήση υπολογιστών, των ατόμων με αναπηρίες, με ειδικές ανάγκες ή απλώς ηλικιωμένους.
Για κάθε λογισμικό, δίνεται μια σύντομη περιγραφή με χρήσιμες πληροφορίες όπως: όνομα προϊόντος, έκδοση, κατασκευαστής, κατηγορία προϊόντος, σχετιζόμενες αναπηρίες, περιγραφή εφαρμογής, λειτουργικό σύστημα, διαδικασία εγκατάστασης, ρυθμίσεις και τρόπος λήψης του λογισμικού. Οι ανάγκες που κάθε πρόγραμμα καλύπτει, κατηγοριοποιούνται σε: βοηθήματα μετατροπής κειμένου σε ήχο, βοηθήματα ελέγχου συσκευών εισόδου (πληκτρολόγιο, ποντίκι), βοηθήματα μεγέθυνσης/χρωματικής προσαρμογής της οθόνης κ.α.
Τα λογισμικά για άτομα με αναπηρία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης από ηλικιωμένα άτομα, σε ειδικά σχολεία, σε εργαστήρια λογοθεραπείας, φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας.
Δείτε εδώ την ιστοσελίδα.
Πληροφορίες από το άρθρο του Λεωνίδα Κάλφα (youropianews)