Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των αρχαίων αντικειμένων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ως στόχο να καταγράψει και να παρουσιάσει στους πολίτες 500.000 έργα. Κάποια από αυτά τα αντικείμενα το κοινό μπορεί να τα δει μόνο στον μουσειακό χώρο που βρίσκονται, ενώ άλλα παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητα στις αποθήκες της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Ο στόχος του προγράμματος είναι διπλός. Αρχικά να υπάρξει μια πλήρης καταγραφή του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας. Σε κάθε έργο από τα συνολικά 500.000, θα υπάρξει μια λεπτομερής γραπτή περιγραφή της ιστορίας του. Με αυτή τη διαδικασία κάθε αντικείμενο θα αποκτήσει τη δική του ταυτότητα.
Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι επιμελούνται και τη συγγραφή των κειμένων για τα καταγεγραμμένα έργα, εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η προστασία όλων των έργων. Υπάρχει η πιθανότητα να εντοπιστούν και αντικείμενα που η παρουσία τους μέχρι τώρα δεν είχε καταγραφεί.
Εκτός, όμως, από την προστασία των αρχαίων αντικειμένων το πρόγραμμα στοχεύει στην προβολή τουςστο ευρύ κοινόμέσω Διαδικτύου. Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί σε μνημεία που μέχρι τώρα δεν έχουν προβληθεί ή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά. Το προηγούμενο πρόγραμμα ψηφιοποίησης αρχαίων μνημείων μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο με δεδομένο ότι κατάφερε να καταγράψει 140.000 αντικείμενα. Ο στόχος του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη είναι αριθμητικά σαφώς μεγαλύτερος.
Η διάρκεια του δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο χρόνια. Το συνολικό κόστος του έργου, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
via