Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Εταιρεία ενέργειας λαϊκής βάσης στην Κρήτη;


Πρόταση προς τη ΔΕΗ για δημιουργία από κοινού εταιρείας λαϊκής βάσης η οποία θα δραστηριοποιηθεί σε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ στην Κρήτη, απηύθυναν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουάκης και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Γιάννης Λεμπιδάκης.

Ειδικότερα, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ προτείνουν τη συνεργασία της υπό σύσταση  Κρητικής  ΑΕ  με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ»  σε κοινό επιχειρηματικό σχήμα,  το  οποίο θα υλοποιήσει το έργο της διασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο με υποθαλάσσιο καλώδιο, σε συνδυασμό με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στόχος της εταιρείας, όπως αναφέρουν, είναι να υπηρετήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης, δηλαδή την τοπική οικονομία, την κοινωνία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τους κ. Αρναουτάκη και Λεμπιδάκη, μέτοχοι της νέας εταιρείας θα είναι η Περιφέρεια Κρήτης η Παγκρήτια Τράπεζα, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικοί φορείς, άλλα συνεταιριστικά σχήματα, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από την Κρήτη.

Ήδη όπως επισημαίνουν, μετά από διερευνητικές επαφές που είχαν με τους ΟΤΑ του νησιού, υπάρχει συναίνεση από τους Δημάρχους και πεποίθηση για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.

«Το μέγεθος και η σημασία του έργου δεν μπορεί παρά να ελέγχεται από ένα αμιγώς ελληνικό φορέα στον οποίο η εταιρεία των Κρητών και η δημοσίου συμφέροντος ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ θα κατέχουν το σύνολο ή τη μέγιστη πλειοψηφία των μετοχών», αναφέρουν στην επιστολή τους οι κ. Αρναουάκης και Λεμπιδάκης.

Ειδικότερα δε, όπως διευκρινίζουν, η πρότασή τους αναφέρεται στο μετοχικό σχήμα Κρητική ΑΕ 51% - «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» 49%, με δυνατότητα της τελευταίας να εκχωρήσει κάποιο ποσοστό σε τρίτους.

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας ζητούν από τη ΔΕΗ να εξετάσει το συντομότερο δυνατόν την πρότασή τους, με την προσδοκία ότι η απόφαση που θα λάβει θα είναι θετική για την υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στην Κρήτη.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...