Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Παζάρι αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο


«Κανένας μόνος του στην κρίση». «Τα ΕΓΩ έχουν αξία όταν φωνάζουμε ΕΜΕΙΣ»: πρόκειται για δύο συνθήματα που έχουν δημιουργήσει ελπιδοφόρο κλίμα αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο και αφορούν σε... Ανταλλακτικό Παζάρι, το οποίο τείνει να γίνει θεσμός στον νομό.


Ενόψει και της οικονομικής κρίσης, σχεδόν όλοι στέκονται υπέρμαχοι της ιδέας για κοινωνική κινητοποίηση, κοινωνική συμμετοχή, προσφορά και εθελοντική παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο Ανταλλαγής Προϊόντων και Υπηρεσιών Ρεθύμνου, την ερχόμενη Κυριακή το μεσημέρι, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο θα πραγματοποιήσει παζάρι ανταλλαγής προϊόντων χωρίς χρήματα.

«Συναντιόμαστε για να απαντήσουμε συλλογικά στην οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει διαμορφωθεί. Ανταλλάσουμε προϊόντα- αντικείμενα, βρισκόμαστε και κουβεντιάζουμε, μαγειρεύουμε, φέρνουμε φαγητό και παίζουμε μουσική», αναφέρει στο κάλεσμά του το Δίκτυο.

Στον ίδιο χώρο, θα λειτουργήσει εργαστήρι κατασκευής μάσκας για παιδιά, όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να μοιραστούν τόσο την αποκριάτικη διάθεσή τους όσο και δημιουργίες με τη βοήθεια ψαλιδιού, κόλλας και μαρκαδόρων.

«Στόχος μας, να αναδείξουμε και να αναπτύξουμε τις αξίες που μέσα μας φωλιάζουν. Δίνουμε το χέρι στον διπλανό μας και δείχνουμε τη γροθιά μας σ' αυτούς που υπονομεύουν την ύπαρξη, την επιβίωση, την αξιοπρέπειά μας. Δεν απευθυνόμαστε απλώς, ΕΙΜΑΣΤΕ οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μετανάστες, οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες που βλέπουμε τα εισοδήματά μας να μειώνονται και να οδηγούμαστε στην εξαθλίωση. Μπορούμε να χτίσουμε τη δική μας πραγματικότητα, τη δική μας κοινωνία, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης...», τονίζουν δίνοντας το στίγμα τους όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή.

Στο μεταξύ, στο Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου λειτουργεί πλέον μόνιμα το χαριστικό παζάρι σε χώρο απέναντι από το κοινωνικό ιατρείο (Καστρινογιαννάκη 9) στην παλιά πόλη. Αντικείμενα, όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια διατίθενται δωρεάν σε όσους ανθρώπους τα έχουν ανάγκη, αρκεί φυσικά να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση, υποστηρίζοντας έτσι την αξιοπρέπεια των αναξιοπαθούντων.

«Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, την αλληλοϋποστήριξη, την αλληλοβοήθεια. Είναι ο μόνος δρόμος», υποστηρίζουν γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια του Εθελοντικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο.

Το ωράριο λειτουργίας του μόνιμου χαριστικού παζαριού είναι Δευτέρα και Τετάρτη 18:00 έως 21:00 και κάθε Τρίτη από 10:30 έως 12:30.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...