Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης

46-47-4-thumb-large.jpg

Την επιτακτική ανάγκη της κοινωνικής αλληλεγγύης στις νέες κοινωνικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης με τα απανωτά Μνημόνια και τα συνεχόμενα «νέα» μέτρα συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι πολίτες σε όλη τη χώρα.

Έτσι ενεργοί πολίτες του Αγ. Νικολάου στην Κρήτη αποφάσισαν να προχωρήσουν στην δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου –Φαρμακείου στον Αγ. Νικόλαο το οποίο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα από τα  πιο ευάλωτα τμήματα των πολιτών που κατοικούν μόνιμα ή προσωρινά στον τόπο μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, στους ανασφάλιστους. Με την βοήθεια του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου το οποίο παραχώρησε τον χώρο που θα στεγαστεί στο παλιό Εργατικό Κέντρο και με την εθελοντική εργασία και προσφορά πολλών ανθρώπων επιτεύχθηκε η διαμόρφωση του χώρου και εν μέρει η επίπλωσή του.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η προσωρινή Επιτροπής Λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου «Η λειτουργία του θα στηριχθεί καθαρά στην εθελοντική εργασία εργαζομένων στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας (γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών κ.α) καθώς και όσων πολιτών θα ήθελαν να βοηθήσουν σε άλλους τομείς όπως σε γραμματειακή υποστήριξη. Ήδη το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για ενεργό συμμετοχή είναι συγκινητικό και δείχνει ότι η μικρή μας κοινωνία δεν έχει χάσει την ανθρωπιά της. Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθειά μας θα αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας. Ιδιαίτερα προσδοκούμε στην στενή συνεργασία και βοήθεια με τον κάθε γιατρό και φαρμακοποιό της περιοχής μας, που εργάζεται είτε ιδιωτικά είτε στο ΕΣΥ, στον βαθμό που νοιώθει ο ίδιος ότι μπορεί να προσφέρει  στην κοινή προσπάθεια.»

Στόχος όπως και σε άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που προχώρησαν στην δημιουργία Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης (στην Θεσσαλονίκη, στην Πρέβεζα, στο Ρεθυμνο, στην Δράμα κ.α) δεν είναι  να υποκατασταθεί το καταρρέον σύστημα Υγειονομικής περίθαλψης καθώς όπως αναφέρουν «γνωρίζουμε δε το περιορισμένο εύρος των δυνατοτήτων μας. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει η λειτουργία στην χώρα μας ενός δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας, χωρίς αποκλεισμούς για κανέναν, είτε είναι Έλληνας είτε μετανάστης, είτε ασφαλισμένος είτε ανασφάλιστος.»

Την υποστήριξή τους έχουν εκδηλώσει ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λασιθίου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, το Τοπικό Παράρτημα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, ενώ η ομάδα των «Αλληλέγγυων Πολιτών» έχει θέσει την δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου ως ένα από τους κύριους στόχους της.

«Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν και η συνεισφορά του Δήμου Αγ. Νικολάου και ελπίζουμε μελλοντικά να μπορέσει να βρει τρόπους να το υποστηρίξει.» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι πολίτες που πήραν την πρωτοβουλία αυτή επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες της προσπάθειας είναι μεγάλες και σε ανθρώπινο και σε  αναλώσιμο υλικό.

Ο παραπέρα συντονισμός περιλαμβάνει εβδομάδα συλλογής υγειονομικού υλικού και φαρμάκων και ενημέρωση, διάδοση  και στήριξη τού  θεσμού. Για όλα αυτά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου όπου θα αναλυθούν και οι τυχόν λεπτομέρειες. Μελλοντικά θα ανακοινωθεί ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού για τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου.

Όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν την προσπάθειά αυτή , μπορούν να επικοινωνούν εργάσιμες ώρες με τα μέλη της προσωρινής Επιτροπής Λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Γερμανάκη Αντώνη (ιατρός ΕΣΥ) τηλ. 6972576134      , Πιταροκοίλη Κωστή (ιδιώτης ιατρός) τηλ.             2841023392, Χαλκιαδάκη Δαμιανό (φαρμακοποιός ΕΣΥ) τηλ. 2841343434 και Ζαγόρο Παναγιώτη (ιδιώτης φαρμακοποιός) τηλ. 2841061180.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...