Για τη σπιτική μουστάρδα, φιλοξενούμε δύο διαφορετικές συνταγές. Είναι εύκολες, γρήγορες και οικονομικές.
ΣΥΝΤΑΓΗ 1
Υλικά: 100 γρ. σκόνη μουστάρδας -σιναπάλευρο- στα ράφια μπαχαρικών, σε σούπερ μάρκετ
25 γρ. σιναπόσποροι
2 - 3 πρέζες λευκό πιπέρι, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (κιτρινόριζα, προαιρετικό, στα μπαχαράδικα)
1 κουτ. σούπας χονδρό αλάτι
1 - 2 πρέζες ζάχαρη
διάφορα μπαχαρικά (π.χ. μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, προαιρετικά)
3 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξίδι
Μουλιάζουμε όλα τα υλικά στο νερό για περίπου 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό τα υλικά «φουσκώνουν» και δεν χρειάζονται παρά λίγο ανακάτεμα. Έπειτα ενσωματώνουμε το ξίδι, ανακατεύοντας. Φυλάμε τη σπιτική μουστάρδα σ' ένα βαζάκι στο ψυγείο.
Αλέξανδρος Γιώτης via
ΣΥΝΤΑΓΗ 2
Υλικά: 60 γραμμάρια σιναπόσπορος
1 κουταλάκι σκόνη μουστάρδας
20 ml ξύδι
40 ml λευκό κρασί νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε τον σιναπόσπορο μαζί με την σκόνη μουστάρδας σε ένα multi και τα αλέθουμε πολύ καλά. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί για να μουλιάσουνε. Αφήνουμε το μείγμα για 24 ώρες εντός ψυγείου.
Την επόμενη ημέρα προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι ,το ξύδι, και το λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί . Ανάλογα με την ρευστότητα που επιθυμούμε προσθέτουμε νερό. Διατηρείται στο ψυγείο.
Tip Αν θέλουμε να πετύχουμε το χρώμα που βρίσκουμε στις μουστάρδες των super market προσθέτουμε μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά .
Νίκος Θωμάς via