Είναι νέοι, ανήσυχοι και δημιουργικοί. Εχουν ιδέες για να κάνουν πράγματα, αλλά διστάζουν. Πώς από τη θεωρία να περάσουν στην πράξη; Ποια Ελλάδα θα υποστηρίξει την επιχειρηματική τους ροπή και θα ενθαρρύνει τις ιδέες τους;
Οπότε, είτε καταφεύγουν στο εξωτερικό είτε «βολεύονται» με κάτι πιο συμβατικό. Συνηθισμένη και γνώριμη κατάσταση, γι’ αυτό και ο φορέας ΤEDxAcademy ανέλαβε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την υποστήριξη τέτοιων ομάδων με ιδέες πάνω στο επιχειρείν και την ενίσχυσή τους, ώστε αυτές οι ιδέες να γίνουν πραγματικότητα αναφέρει η Καθημερινή (19/2/2012).
Μεθαύριο Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, ώρα δώδεκα το μεσημέρι, στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) θα πραγματοποιηθεί ειδική παρουσίαση του σχετικού προγράμματος «Rising Stars», πλατφόρμα επιχειρηματικότητας και ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και πρακτικών, μεταξύ επιστημόνων, επιχειρηματιών, φοιτητών και αγροτών, με στόχο οι ιδέες να γίνουν επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την κ. Νίκη Συροπούλου, curator της TEDxAcademy, «ήδη έχουμε τρεις επενδυτικές εταιρείες από το εξωτερικό που θέλουν να στηρίξουν την πρωτοβουλία, πολλές εταιρείες από την Ελλάδα και πάνω από 30 στελέχη εταιρειών και επιχειρηματίες που έχουν συνταχθεί να βοηθήσουν εθελοντικά».
Ποια είναι η διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι; Εφόσον έχουν μια ιδέα που πιστεύουν ότι αποτελεί επιχειρηματική πρόκληση, την καταθέτουν διαδικτυακά, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στο www.tedxacademy.com, περιγράφοντας αυτή την ιδέα (η συμμετοχή είναι δωρεάν). Μέσα σε μερικές εβδομάδες, οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν αν η ιδέα τους έχει επιλεγεί για το πρόγραμμα «Rising Stars». Η οργανωτική επιτροπή επιλέγει έως δέκα ιδέες-ομάδες τον χρόνο και οι αιτήσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε τέσσερις κύκλους.
Επί έναν ολόκληρο χρόνο, ειδικά στελέχη (οι λεγόμενοι «μέντορες» της TEDxAcademy) θα καθοδηγούν τις ομάδες αυτές σε όλους τους τομείς (στρατηγική, νομικά, οικονομικά, τεχνολογία, στρατηγικό marketing, βιομηχανικός σχεδιασμός, τουρισμός, γεωργία κ.ά.). Εχοντας αυτή την υποστήριξη, η εκάστοτε ομάδα ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο business plan, αυξάνοντας τις πιθανότητες χρηματοδότησης του πρότζεκτ. Επίσης, μία φορά τον μήνα, οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε συναντήσεις στο Μουσείο Μπενάκη με επαγγελματίες απ’ όλους τους τομείς. Τελικός σκοπός; Το «Rising Stars» να εξασφαλίσει μια συνάντηση στην οποία θα παρουσιάσουν το business plan τους σε πιθανούς επενδυτές.
Ομαδική δουλειά
«Προσανατολιζόμαστε σε ομάδες και όχι σε άτομα που έχουν ιδέες», λέει η κ. Συροπούλου. «Αν εμφανιστεί ένα μεμονωμένο άτομο με μια καλή επιχειρηματική ιδέα, θα το προτρέψουμε να βρει συνεργάτες και να δημιουργήσει μια ομάδα. Οι καλύτερες ιδέες προκύπτουν μέσα από την ομαδική δουλειά, το λεγόμενο brainstorming. Εμείς, από την πλευρά μας, εξετάζουμε τις ιδέες που κατατίθενται με σκοπό να υποστηρίξουμε εκείνες που διαθέτουν τη δυναμική ώστε να γίνουν πραγματικότητα και, φυσικά, εκείνες μέσα από τις οποίες έχουμε κι εμείς τη δυνατότητα να βοηθήσουμε. Κι όχι μόνο συμβουλευτικά, αλλά να βρούμε χρηματοδότηση. Αλλά ακόμα και στις ομάδες εκείνες που δεν μπορούν να προχωρήσουν οι ιδέες τους, θα εξηγήσουμε επακριβώς τους λόγους, διότι δεν θα σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μια κακή ιδέα. Το βασικό είναι αυτές οι ιδέες να έχουν, επιχειρηματικά μιλώντας, κάτι το ρεαλιστικό και ταυτόχρονα κάτι πολύ ξεχωριστό.»
Μπορεί να συμβεί και το εξής: να μας έρθει μια ομάδα με μια όχι και τόσο ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά που η ίδια η ομάδα να έχει μια δυναμική. Θα προσπαθήσουμε να την προσανατολίσουμε ώστε να μεταστρέψει κάπως αυτή την ιδέα. Δεν θέλουμε να βραβεύσουμε τους πιο καινοτόμους, αλλά να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό “οικοσύστημα” και να ωθήσουμε τους νέους να βγουν προς τα έξω. Μέσα και από την υπερπροστασία της οικογένειας, γίναμε κοινωνία συντηρητική, που δεν παίρνει πρωτοβουλίες εύκολα. Εχουμε τρομακτικό έλλειμμα στην κουλτούρα της ομαδικής δουλειάς. Αυτή τη νοοτροπία θέλουμε σιγά σιγά να την αλλάξουμε. Να δημιουργηθεί το tinkering και εδώ: πώς από τον πειραματισμό καταλήγει κανείς σε κάτι καινούργιο».
Το «Rising Stars» τώρα ξεκινάει. Εχουν όμως ήδη κατατεθεί αιτήσεις; «Ξέρετε, ο κόσμος φοβάται και δεν μας προσεγγίζει μέσω της ιστοσελίδας, αλλά μέσω γνωστών. Δεν πιστεύουν ότι συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα θα υπάρξει αποτέλεσμα. Πιστεύουν ότι μόνον μέσω προσωπικής σχέσης θα γίνει κάτι. Αλλη μια νοοτροπία που θέλουμε να αλλάξει κάποια στιγμή».
via