Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Τα ''Πράσινα Καταστήματα'' θα κάνουν εμφάνιση στη συμπρωτεύουσα

Ο δήμος Θεσσαλονίκης "φέρνει" τα "πράσινα καταστήματα"

Ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης στα εμπορικά καταστήματα σχεδιάζει να εφαρμόσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Στόχος την αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας είναι να ελεγχθούν όλα τα Αστικά Στερεά Απόβλητα των παραγωγών αυτών, που μπορούν να οδηγηθούν για ανακύκλωση, είτε από τον Δήμο είτε και από άλλους φορείς.

Το πρόγραμμα ονομάζεται "Πράσινο Κατάστημα" και τα καταστήματα τα οποία θα συμμετέχουν θα εφοδιάζονται με ένα ειδικό αυτοκόλλητο σήμα που θα καταδεικνύει ότι οι επαγγελματίες αυτοί διαχειρίζονται όλα τα απορρίμματα τους σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας και προωθούν τα υλικά που πρέπει για ανακύκλωση. Θα μοιραστεί ενημερωτικό φυλλάδιο με τις υποχρεώσεις των καταστημάτων αλλά και τις δυνατότητες που θα έχουν για την διαχείριση των αποβλήτων τους.

Σύμφωνα με επιστολή της αντιδημαρχίας στους επαγγελματίες, η δράση θα ξεκινήσει από τα σούπερ μάρκετ "που ως μεγάλος παραγωγός, απορρίπτουν μεγάλο όγκο χαρτονιών συσκευασίας άλλες φορές διπλωμένα και άλλες άναρχα ακόμη και στους κάδους απορριμμάτων με στόχο του προγράμματος να ελεγχθεί το χαρτόνι συσκευασίας και να οδηγείται στην ανακύκλωση".

Για την εφαρμογή ήδη έχει γίνει μία πρώτη καταγραφή των Σ/Μ. ανά δημοτική κοινότητα και ο δήμος μέσω της αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας θα έρθει σε επαφή με τους καταστηματάρχες, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσουν όλοι τα αλουμινένια πλαίσια συλλογής που ήδη διαθέτουν. Αν κάποιο Σ/Μ δεν διαθέτει θα προμηθευτεί αφού η αντιδημαρχία θα μοιράσει αλουμινένια πλαίσια (κλούβες) για την τοποθέτηση των χαρτονιών.

Επίσης θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για την συλλογή των λαμπτήρων φθορισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών. Παράλληλα όλα τα καταστήματα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν τοποθετήσει μία ειδική στήλη ΑΦΗΣ για την συλλογή φορητών ηλεκτρικών στηλών.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...