Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συνεχίζονται τα δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού στη Λάρισα

alt

Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο  αριθμός των έγκυων γυναικών που παρακολουθούν τα δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού που πραγματοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Από την αρχή του έτους 80 γυναίκες συμμετείχαν στα μαθήματα που πραγματοποιούνται από τις Μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λάρισας.

Τα μαθήματα για τις έγκυες, αλλά και η μετέπειτα κατ΄ οίκον υποστήριξης σε λεχωϊδες είναι δωρεάν, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα, για όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να συμμετάσχουν, και αποτελούν μια σημαντική προσφορά της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στη μέλλουσα μητέρα και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Οι έγκυες, όπως τονίζουν οι μαίες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα κ. Γεωργία Ντέλλα και Τένια Κουλακίδου, παρακολουθώντας τα μαθήματα, προετοιμάζονται τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.

Ψυχολογικά βοηθούμε κάθε γυναίκα να καταλάβει ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία είναι μια περίοδος στη ζωή της που θα πρέπει να την περνά συνειδητά, συμμετέχοντας ενεργητικά, λογικά και ψύχραιμα.

Έτσι αποκτούν αυτοπεποίθηση, σιγουριά, ηρεμία, ασφάλεια και μπορούν να συνεργάζονται σωστά με το γιατρό τους και τις μαίες.

Η παθητική άβουλη συμμετοχή θα τις παρέχει μόνο ανασφάλεια, φόβο, θλίψη και μερικές φορές ψυχική κατάπτωση στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.

Πρόγραμμα Μαθημάτων
Από την 28η – 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης περίπου, ξεκινά το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει 8-10 μαθήματα.

- Αρχικά οι γυναίκες ενημερώνονται για τη φυσιολογία των γεννητικών οργάνων, του αναπαραγωγικού κύκλου μέχρι τη σύλληψη, με προβολή διαφανειών. Ακολουθεί ενημέρωση για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης όσον αφορά τις αλλαγές του σώματος και τις διαδοχικές φάσεις της ανάπτυξης του εμβρύου.

- Τα μαθήματα συνεχίζονται με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εγκυμοσύνης. Οι ασκήσεις γίνονται για να ξεκουράσουν τους μύες από την ακινησία και την λανθασμένη στάση του σώματος ώστε να μειώνονται οι κράμπες και η εγκυμονούσα μαθαίνει να κοντρολάρει και να εξουσιάζει τη λειτουργία των μυών της, που έχουν ιδιαίτερη συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

- Οι γυναίκες μαθαίνουν επίσης ορισμένους τρόπους ειδικών αναπνοών, τους οποίους χρησιμοποιούν στα στάδια του τοκετού. Εξασκούνται να χαλαρώνουν, να αυτοσυγκεντρώνονται για να ανακτούν δυνάμεις.

Μ’ αυτό τον τρόπο πιστεύουν σ’ ένα δικό τους προσωπικό και μοναδικό τοκετό, όπου η κάθε γυναίκα είναι η πρωταγωνίστρια που θα διεκδικήσει το βραβείο των κόπων και των προσπαθειών της: Να δει το μωρό της υγιές, να το ακούσει, να το χαϊδέψει και να το φιλήσει.

- Ακόμη το πρόγραμμα περιλαμβάνει οδηγίες και συμβουλές για την διατροφή της εγκύου και  της λεχωϊδας, αλλά  και την περιποίηση του βρέφους. Με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, οι μέλλουσες μητέρες και μπαμπάδες μαθαίνουν ότι αφορά την φροντίδα του νεογέννητου διότι αυτή είναι μια δουλειά που απαιτεί προσοχή, κόπο αλλά και πολλή υπομονή και αγάπη.

Στόχος μας είναι να προάγουμε το μητρικό θηλασμό, γι’ αυτό δίνουμε πληροφορίες για τα πλεονεκτήματά του και με τη χρήση έντυπου υλικού.

Επιμένουμε στη σωστή προετοιμασία για να δεχθούν το θηλασμό σαν το θεμέλιο της σχέσης τους με το παιδί που θα φέρουν στον κόσμο και βρισκόμαστε κοντά τους όταν χρειαστούν τη βοήθειά μας τόσο για το θηλασμό όσο και για την περιποίηση του βρέφους.

Έτσι, οι μαίες πραγματοποιούν δωρεάν επισκέψεις κατ΄ οίκον προκειμένου να βοηθήσουν τις νέες μητέρες που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες στην εκμάθηση του νέου τους ρόλου αλλά και σε καθημερινά πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με το θηλασμό και τη φροντίδα του μωρού γενικότερα.

Για συμμετοχή και παρακολούθηση των μαθημάτων  ανώδυνου τοκετού, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται  στις Μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε.  Λάρισας  τηλ.: 2413-506290.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...