Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μαγειρική στο σπίτι με οικονομία


Στις δύσκολες εποχές που ζούμε και στις πιο δυσοίωνες προβλέψεις που ίσως έρθουμε αντιμέτωποι, οφείλουμε να νοιαστούμε ακόμη περισσότερο για την οικονομία του νοικοκυριού, που θα μας εξασφαλίσει από την μία επιπλέον χρήματα στην τσέπη μας και από την άλλη ένα θα μας εντάξει σε ένα νέο τρόπο σκέψης απέναντι στην τροφή, η οποία είναι και ο βασικός τρόπος επιβίωσης!

Η οργάνωση, το πρόγραμμα, ο ρεαλιστικός τρόπος αντιμετώπισης και η σωστή διαχείριση είναι απαραίτητα όχι μόνο σε καιρούς κρίσης, αλλά και σε καιρούς ευημερίας και είναι κάτι που οφείλουμε όλοι να πράξουμε! Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους θα κάνουμε οικονομία στην κουζίνα, χωρίς στερήσεις και πως θα αξιοποιήσουμε το φαγητό ή τροφές που περίσσεψαν!

Ζυμαρικά :'Αν σας περίσσεψαν ζυμαρικά φτιάξτε τα κρύες σαλάτες, προσθέτοντας φρέσκα λαχανικά, αυγό, ελιές, τουρσί και τυριά ή αλλαντικά. Κάντε τα ογκρατέν, προσθέτοντας ότι υλικά έχει το ψυγείο και μια εύκολή κρέμα από γάλα και αλεύρι! Φτιάξτε μια εύκολη μακαρονόπιτα τηγανιού, όπως κάνουν οι Ιταλοί την λεγόμενη φριτάτα, χτυπήστε 2-3 αυγά, προσθέστε υλικά, που σας αρέσουν όπως τυρί και τηγανίστε. Φτιάξτε τα καρμπονάρα!

Αυγά : Βρασμένα Αυγά: Αποθηκεύστε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο μόλις κρυώσουν με το τσόφλι, διατηρούνται τουλάχιστον 4-5 ημέρες, αρκεί να μην έχουν ρωγμές, καλό είναι όταν βράζετε τα αυγά να προσθέτε και μια κουταλιά της σούπας ξύδι! Κάντε τουρσί, προθέστε τα σε σαλάτες, σάντουιτς, πίτσες ή κάντε τα γέμιση σε πατάτες ψητές ή κάντε τα γεμιστά αφαιρώντας τους βρασμένους κρόκους που θα τους προσθέσετε αλλαντικά, λαχανικά ή τυριά.

Ασπράδια Αυγών : Άν φτιάξατε μια συνταγή και χρησιμοποιήσατε μόνο τους κρόκους, τα ασπράδια μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη σε καλά κλεισμένο δοχείο ακόμη και μέχρι ένα χρόνο, με την προϋπόθεση ότι θα τα καταναλώσετε άμεσα μόλις τα αποψύξετε!

Εναλλακτικά αποθηκεύστε τα στην συντήρηση, σε καλά κλεισμένο γυάλινο σκεύος έως μια εβδομάδα.

Φτιάξτε τα ασπράδια ομελέτα, η ομελέτα με σκέτα ασπράδια είναι ιδιαίτερα θρεπτική, σαν πρωινό!

Φτιάξτε γλυκά όπως μπεζέδες, αμυγδαλωτά ή πάβλοβα!

'Οσπρια : Τα όσπρια που περίσσεψαν κάλλιστα γίνονται νοστιμότατοι ψευτοκεφτέδες, για παράδειγμα τα ρεβύθια ή τα φασόλια. Κάντε τα σαλάτες με λαχανικά, στα περισσεύματα από μαυρομάτικα φασόλια προσθέστε ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό! Προσθέστε στις σούπες όπως φακές, στα ρεβύθια λίγο ρύζι, καλαμπόκι ή πληγούρι και έχετε ένα νέο φαγητό! Με το ρύζι μπορείτε να κάνετε ρυζοκεφτέδες, τηγανητό ρύζι, ή να το προσθέσετε σε κρέμα βανίλια φτιάχνοντας ένα γρήγορο ρυζόγαλο!

Κρέατα, Πουλερικά, Ψάρια : Το ψητό κρέας μπορεί άνετα να "μεταμορφωθεί" σε άπειρα νέα φαγητά! Μπορεί να γίνει γέμιση πίτες ή σάντουιτς! Να το πολτοποιήσετε και να κάνετε κεφτέδες, προσθέτοντας λαχανικά, μυρωδικά, αυγό και λίγο αλέυρι για να δέσει το μείγμα. Να το μαγειρέψετε προσθέτοντας λίγη σάλτσα ντομάτα και ζυμαρικά σε γιουβέτσι. Να φτιάξετε μια υπέροχη κοτοσαλάτα. Να το μαγειρέψετε με λαχανικά ή ζυμαρικά! Να το μαγειρέψετε σε σούπα. Φτιάξτε σπιτικό σουβλάκι!

Κιμάς : Άν σας περίσσεψε κιμάς οι επιλογές είναι πάρα πολλές! Η γέμιση σε άλλα φαγητά είναι η πρώτη επιλογή! Φτιάξτε κρέπες, μπολονέζ φούρνου, ομελέτα, μεξικάνικο προσθέτοντας καλαμπόκι, πιπεριές και τα ανάλογα καρυκεύματα!

Ψάρι : Φτιάξτε τέλειες ψαροκροκέτες ή σούπα!

Λαχανικά : Άν ανοίγοντας το ψυγείο διαπιστώνετε πως έχετε μία ντομάτα, μια πιπεριά, 3-4 μανιτάρια και γενικά ένα μόνο κομμάτι από κάποια λαχανικά μην τα πετάξετε! Κάντε τα μια νοστιμότατη σάλτσα για ζυμαρικά, την οποία θα αποθηκεύσετε για μερικές ημέρες. Φτιάξτε τα μια σαλάτα τουρλού!

Μπορείτε να φτιάξετε ένα ζωμό λαχανικών, που αν προσθέσετε λίγα ζυμαρικά θα πάρετε μια νοστιμότατη σούπα! Επίσης ψιλοκόψτε όλα τα διαθέσιμα λαχανικά, προσθέστε μυρωδικά και λίγο αλεύρι ή φρυγανιά και φτιάξτε κεφτέδες ή μπιφτέκια λαχανικών! Φτιάξτε τηγανητό ρύζι, μια πίτσα ή κρέπες λαχανικών! Άν περίσσεψαν τηγανιτές πατάτες, βάλτε τις σε ένα πυρέξ προσθέστε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ντομάτα, καλύψτε με κίτρινο τυρί και ψήστε το, θα ενθουσιαστείτε!

Με τις ψητές πατάτες φτιάξτε έναν υπέροχο πουρέ με λίγο γάλα και βούτυρο! Άν σας περίσσεψε φαγητό με λαχανικά κάντε το σάλτσα για ζυμαρικά!

Τις ώριμες ντομάτες μπορείτε να τις μετατρέψετε φυσικά σε σάλτσα ντομάτας που θα την αποθηκεύσετε σε αποστειρωμένα βάζα και θα καλύψετε με ελαιόλαδο! Το βραστό μπρόκολο ή κουνουπίδι γίνεται πανεύκολα μια ωραιότατη σούπα!

Τουρσί και Αποξηραμένα : Κάντε τα λαχανικά σας τουρσί, άν για παράδειγμα πηγαίνοντας στην λαϊκή και βρήκατε παμφθηνα λαχανικά ή κάποιος σας έφερε από το περιβόλι του μια μεγάλη ποσότητα λαχανικών, εκτός από την αποθήκευση τους στην κατάψυξη η λύση είναι το τουρσί γιατί έχετε πάντα έτοιμα λαχανικά άμεσα! Μανιτάρια σε ελαιόλαδο, μελιτζάνες γκαβόψαρα, κρεμμύδια τσάτνι, καρότα, λάχανο, κουνουπίδι, ραπανάκια, λαχανάκια Βρυξελλών τουρσί! Μπορείτε κάποια λαχανικά να τα αποξηράνετε όπως τις ντομάτες, τα μανιτάρια ή το καλαμπόκι και μόλις τα μουλιάσετε σε λίγο ζεστό νερό να είναι πανέτοιμα για χρήση!

Γαλακτοκομικά, Τυριά, Αλλαντικά : Τα περισσεύματα των τυριών ή αλλαντικών προσθέστε τα σε ογκρατέν, ομελέτες, σαλάτες, φτιάξτε τα σουφλέ, πιτάκια ή γέμιση σε πίτες, πίτσες, κρέπες, γεμίστε ρολό κιμά ή πουλερικά ή φτιάξτε ένα αλμυρό κέικ! Μπορείτε επίσης να λιώσετε τα τυριά και να φτιάξετε ένα πρόχειρο φοντύ! Το γιαούρτι που περίσσεψε φτιάξτε το ντρέσινγκ για σαλάτες, προσθέστε το σε πίτες ή κέικ!

Ψωμί : Ποτέ μην πετάτε το μπαγιάτικο ψωμί ή φέτες του τόστ που μπαγιάτεψαν! Μπορείτε να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή σε κεφτεδάκια, μπιφτέκια, σκορδαλιά ή να το ζεστάνετε και να το απολαύσετε σαν να είναι ολόφρεσκο! Επίσης κόψτε το σε φέτες ψήστε το σε δυνατό φούρνο και έχετε έτοιμα παξιμάδια, που άν τα πασπαλίσετε με μυρωδικά παράδειγμα με ρίγανη ή θυμάρι, θα πάρετε παξιμάδια για σαλάτα! Φτιάξτε σκορδόψωμο, αλείφοντας τα με ένα μέιγμα από βούτυρο και λιωμένο σκόρδο και ψήστε τα! Φτιάξτε κρουτόν, κόβοντας το ψωμί σε κύβους και μην ξεχάσετε να προσθέσετε και το αγαπημένο σας μυρωδικό! Φτιάξτε γλυκές πουτίγκες!

Τσουρέκια, Μπισκότα, Κέικ : Φτιάξτε πουτίγκες, βάσεις σε γλυκά, σιροπιαστά ή παξιμαδάκια!

Φτιάξτε τα τρουφάκια, εναλλακτικά μουλιάστε τα σε σιρόπι ή αλκοόλ, περιχύστε τα με μια απλή κρέμα ή ρευστή σοκολάτα και έχετε ένα τέλειο επιδόρπιο! Χρησιμοποιήστε τα σε φοντύ σοκολάτας!

Εύα Μονοχάρη, Επιμέλεια Εύα Χατζηαργυροπούλου για το in.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...