Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Πέντε συνεταιριστικές οργανώσεις υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας


Κάθε τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Οργάνωση COGECA, μέλος της οποίας είναι η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), προκηρύσσει το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Συνεταιριστικής Καινοτομίας» για κάθε έναν από τους τομείς α) επεξεργασίας τροφίμων, β) επεξεργασίας μη τροφίμων, γ) αειφορίας / αξιοποίησης πόρων δ) συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας/εξυπηρέτησης μελών.

«Την εφετινή χρονιά», όπως αναφέρει στο paseges.gr η κα Δήμητρα Μάρδα, στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ «από ελληνικής πλευράς εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το διαγωνισμό πέντε αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις:»

α) Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων (Santο),  για να αναδείξει τη μοναδικότητα του παραδοσιακού προϊόντος «τοματάκι Σαντορίνης» αλλά και  των παραγόμενων με βάση αυτό, επίσης μοναδικών προϊόντων, όπως ο τοματοπελτές τριπλής συμπύκνωσης και μία σειρά προϊόντων delicatessen που ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.

β) Η Παναιγιάλειος Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, η οποία πέτυχε σε συνεργασία με τους παραγωγούς  να αναζωογονήσει ποιοτικά και ποσοτικά την παραγωγή κορινθιακής σταφίδας και να τονώσει τις τιμές παραγωγού, εφάρμοσε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για την αναβάθμιση της ποιότητας και τη δημιουργία προϊόντων ειδικών προδιαγραφών με βάση τη σταφίδα, ενώ παράλληλα στις υπερσύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις της διεξάγεται έρευνα για τη διατροφική αξία της σταφίδας, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, προχωρώντας σε κλινικές μελέτες επί ομάδων πληθυσμού.

γ) Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας Vaeni, ο οποίος, στον κλάδο των εμφιαλωμένων κρασιών,  με στοχευμένες ενέργειες πέτυχε διείσδυση  στην αγορά της Κίνας, και για αυτό βραβεύθηκε τόσο από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και από το Επιμελητήριο Εξαγωγέων Ελλάδας.

δ) Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Μεσσηνίας, η οποία πρωτοπορεί στον τομέα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με τον υπολογισμό και την αντιστάθμιση του ανθρακικού αποτυπώματος του προϊόντος αυξάνοντας παράλληλα το μερίδιό της στις ευαισθητοποιημένες αγορές και

ε) Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός VENUS Growers της Βέροιας, για να προβάλλει  την ανάπτυξη νέων, ως προς το υλικό, διαφανών συσκευασιών των προϊόντων της -κομπόστας φρούτων - για χρήση πιο φιλική από τον καταναλωτή .

Το βραβείο έχει θεσμοθετηθεί από την COGECA, με σκοπό την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για την καινοτομία, αλλά και την διάδοση των πληροφοριών των σχετικών με αυτές τις επιτυχείς, καινοτόμες, βέλτιστες πρακτικές στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εφετινός διαγωνισμός συμπίπτει με την ανακήρυξη  του έτους 2012 από τον Ο.Η.Ε. ως Διεθνούς έτους Συνεταιρισμών με σύνθημα: «Οι Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις χτίζουν ένα καλύτερο κόσμο».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...