Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Δωρεάν μετρήσεις Σακχάρου για όλη τη Θεσσαλία


Την ευκαιρία να εξεταστούν ΔΩΡΕΑΝ και να μάθουν εάν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα έχουν από τις 30 Μαρτίου έως και τη 1 Απριλίου 2012 οι κάτοικοι της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, με την έναρξη ενός Πανελληνίου Προγράμματος Ενημέρωσης της κοινής γνώμης γύρω από τη νόσο αύριο στη Λάρισα!

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) ξεκινά από την πόλη μας Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Ελληνικού Κοινού γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, την καλπάζουσα «επιδημία» του σύγχρονου κόσμου, με τίτλο «Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά»!

Το Κέντρο, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας (European Institute of Health – E.I.H.), την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) και το Ροταριανό Όμιλο Αθηνών (Ρ.Ο.Α.), έχει αναλάβει τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία στο πλαίσιο της επείγουσας οδηγίας του νέου ερευνητικού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σχετικά με την ανάληψη δράσεων κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, με απώτερο στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου και στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ – Αυστρία) κύριος Σωτήριος Α. Ράπτης, η σύγχρονη «επιδημία» του σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να αναχαιτιστεί με τη λήψη προληπτικών διαγνωστικών και παιδαγωγικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Αυτό προβλέπει το σχετικό σχέδιο δράσης που ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Βουλή στις 18.03.2012, στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των μέχρι τούδε εθνικών εκστρατειών κατά του διαβήτη, απαιτεί να ακολουθηθεί μία συντονισμένη ευρωπαϊκή στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται να προσκομίσει σχέδιο για τα τυποποιημένα κριτήρια και μεθόδους για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με το διαβήτη τύπου I και II. Για το λόγο αυτόν, οι Ευρωβουλευτές στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Ορίζοντας 2020» απαιτούν συνεχή ενίσχυση της έρευνας για τον σακχαρώδη διαβήτη για το διάστημα από το 2014 μέχρι το 2020.

Με αυτά τα δεδομένα, και με στόχο την έγκυρη ενημέρωση της Ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με την πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, το Πρόγραμμα θα έχει αφετηρία τη Λάρισα (1 Απριλίου 2012), θα συνεχιστεί στα Χανιά τον Ιούλιο, στην Καβάλα το Σεπτέμβριο, στην Καλαμάτα τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα το Νοέμβριο του 2012, μήνα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Κατά τη διάρκειά του, σε όλες τις πόλεις θα πραγματοποιούνται επιστημονικές Ημερίδες, με τη συνεργασία των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα που αφορούν τη νόσο και τη συμμετοχή επιστημόνων από την τοπική κοινωνία. Οι επιστημονικές ημερίδες θα πραγματοποιούνται πάντα ημέρα Σάββατο.

Την επόμενη ημέρα (Κυριακή), θα ακολουθεί ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στον τοπικό πληθυσμό, προκειμένου αφενός, μεν, να εντοπιστούν πάσχοντες από διαβήτη και να παραπεμφθούν για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στα τοπικά Διαβητολογικά Ιατρεία, αφετέρου, δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες από διαβήτη είναι καλά ρυθμισμένοι. Για τη δυνατότητα εξέτασης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ενδιαφερομένων, οι εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) θα πραγματοποιούνται και την Παρασκευή και το Σάββατο της σχετικής εβδομάδας.
Σε ό,τι αφορά τη Λάρισα, η ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Απριλίου, ώρα 11:00 – 14:00, στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων που θα ενημερώσουν τον τοπικό πληθυσμό γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη και θα δώσουν το μήνυμα αισιοδοξίας που προκύπτει από τη μάχη για την αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου, θα διενεργούνται οι δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) την Παρασκευή και το Σάββατο, 30 και 31 Μαρτίου (ώρες 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00), καθώς και την Κυριακή 1 Απριλίου 2012 (ώρες 10:00 – 14:00), κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...