Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

FameLab: Διαγωνισμός επιστημονικού ταλέντου


Ένα διαγωνισμό ταλέντου μόνο για επιστήμονες, διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο, σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μάλιστα, το μοντέλο του διαγωνισμού μοιάζει με τα τηλεοπτικά προγράμματα τύπου Pop Idol!

Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό που διεξάγεται για 6η συνεχόμενη χρονιά, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Στην Ελλάδα το Βρετανικό Συμβούλιο τον διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Η αρχική ιδέα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham της Βρετανίας, είχε στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους.

Μετά το πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο, άρχισε να «ταξιδεύει» ανά τον κόσμο και να διοργανώνεται σε πολλές χώρες διεθνώς.

Pop Idol για… επιστήμονες

Το μοντέλο του διαγωνισμού μοιάζει με τα τηλεοπτικά προγράμματα τύπου Pop Idol: οι υποψήφιοι θα έχουν 3 λεπτά στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα - χωρίς τη βοήθεια PowerPoint ή άλλων εποπτικών μέσων - μπροστά σε μια κριτική επιτροπή.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να σπουδάζουν ή να εργάζονται στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι παρουσιάσεις τους θα κριθούν με βάση το Περιεχόμενο, τη Σαφήνεια και τη Χαρισματικότητα και θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες και κατανοητές στο ευρύ κοινό.

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά θα υπάρξουν δύο προκριματικοί γύροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απ’ όπου θα προκύψουν οι δέκα φιναλίστ που θα λάβουν μέρος στον τελικό.

Στην Θεσσαλονίκη, ο προκριματικός θα γίνει το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 στις 12 μ.μ. στα γραφεία του British Council (Τσιμισκή 43, Εμπορικό Κέντρο Πλατεία).          

Στην Αθήνα ο αντίστοιχος προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Απριλίου στις 6μμ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48).  

Ο τελικός διαγωνισμός θα γίνει την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48).  

Τα Βραβεία

Οι δέκα φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία της Επιστήμης στις 19 και 20 Μαΐου στην Αθήνα.

Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festival στη Βρετανία, όπου μεταξύ 12 – 17 Ιουνίου 2012 θα συμμετάσχει, μαζί με τους νικητές των άλλων 20 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας στο International Famelab 2012.

Οι συμμετέχουσες χώρες για το 2012 είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Νότιος Αφρική, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Τσεχοσλοβακική Δημοκρατία και Χονγκ Κονγκ.

Πρώτο βραβείο θα είναι ένα laptop, δεύτερο βραβείο για τον δεύτερο νικητή θα είναι μία βιντεοκάμερα και για τον τρίτο νικητή ένα MP4 player.

Επίσης, θα υπάρξει βραβείο προερχόμενο από το κοινό και μία σειρά επιστημονικών βιβλίων από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Μέλη της κριτικής επιτροπής είναι καταξιωμένες προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και των ΜΜΕ.

Ο διαγωνισμός γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την ευγενική υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και χορηγός επικοινωνίας είναι το «ΒΗΜΑScience».

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...