Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

KASSI: μια ανταλλακτική κοινότητα από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Τον τελευταίο καιρό γίνεται ολοένα και πιο έντονη η αίσθηση ότι έχουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε και πως πολλά από τα αντικείμενα που έχουμε αγοράσει τα χρησιμοποιούμε πολύ σπάνια. Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας εργαλεία, όπως ένα δρέπανο, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο λίγες φορές το χρόνο.


Πόσα τέτοια αντικείμενα υπάρχουν σε μια γειτονιά - ή οποιαδήποτε άλλη μικρή κοινότητα; Γιατί να μην τα μοιραζόμαστε γλιτώνοντας χρήμα, χώρο και κάνοντας καλό στο περιβάλλον καταναλώνοντας λιγότερο; Από αυτή τη σκέψη προέκυψαν υπηρεσίες όπως το Kassi, για να μας βοηθούν να μοιραζόμαστε αυτά που ήδη έχουμε.

Το Kassi προέκυψε από την ερευνητική εργασία δύο Φινλανδών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Aalto στο Ελσίνκι. Ήδη, στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο το Kassi έχει 3000 χρήστες οι οποίοι το χρησιμοποιούν καθημερινά (http://aalto.kassi.eu/en). Επίσης, έχουν δημιουργηθεί κοινότητες και σε άλλες πανεπιστημιούπολεις στην Αγγλία, στη Χιλή, στη Ρωσσία και αλλού.

Η πρώτη κοινότητα του Kassi στην Ελλάδα δημιουργήθηκε για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα μέλη της κοινότητας του πανεπιστημίου μπορούν να το χρησιμοποιήσουν προσφέροντας ή πουλώντας αντικείμενα που δεν τους χρειάζονται σε άλλους που τα χρειάζονται. Άλλοι φοιτητές μπορεί να ζητήσουν βοήθεια για τα μαθήματά τους, κάποιο βιβλίο, να ψάξουν για συγκάτοικο ή να βρουν κάποιον για να πηγαίνουν μαζί στο πανεπιστήμιο με αυτοκίνητο. H ιστοσελίδα του Kassi του Πανεπιστημίου Πατρών είναι http://upatras.kassi.eu

Ελπίζουμε ότι το Kassi θα διαδωθεί και ότι θα δημιουργηθούν και άλλες κοινότητες στην Ελλάδα. Η ανάγκη υπάρχει και η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια είναι δυνάμεις που τις έχουμε όλοι μας και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για καλό. Επιπλέον, η "συνεργατική κατανάλωση" είναι η πιο έξυπνη λύση. Γλιτώνουμε χρήματα και ταυτόχρονα η Γη θα μας ευγνωμωνεί που καταναλώνουμε λιγότερο.

Με το να μοιραζόμαστε καταφέρνουμε να έχουμε περισσότερα κατέχοντας λιγότερα.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα στις ιστοσελίδες: http://www.kassi.eu/en και http://www.facebook.com/upatras.kassi

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...