Τρίτη 17 Απριλίου 2012

12η Πανελλαδική Γιορτή Πελίτι!

Στη γη της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι», στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απριλίου 2012 η 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών με Ελεύθερη Είσοδο σε συνεργασία με το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου και την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου!

Καλεσμένοι είναι φυσικά όλοι οι φίλοι του Πελίτι, οι φίλοι των ντόπιων ποικιλιών, της αχρήματης οικονομίας και όσοι πιστεύουν πως οι ντόπιες Ελληνικές ποικιλίες πρέπει να διατηρούνται και περήφανα να κοσμούν το κτήμα ή απλά τον κήπο μας! Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00 το πρωί ως τις 4:00 το απόγευμα, κι αν μας πέφτει λίγο μακριά γιατί να μη το σκεφτούμε σαν μια μικρή ολιγοήμερη απόδραση που θα ωφελήσει εμάς και τον κήπο μας.

Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Οι στόχοι-όροι της γιορτής είναι:

1. Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α.
2. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
3. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
4. Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Διανομή των σπόρων:
Η προσφορά των σπόρων και των φυτών, θα γίνει από την έναρξη της γιορτής, δηλαδή από τις 11:00 το πρωί, με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν πέντε κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Η γιορτή έχει ελεύθερη είσοδο, όλα είναι προσφορές, εκτός από έναν πάγκο του Πελίτι, τα έσοδα του οποίου  στηρίζουν οικονομικά τη γιορτή και τις δράσεις του Πελίτι.

Το τραπέζι της αγάπης
Στη μια το μεσημέρι θα υπάρχει κοινό γεύμα για όλους με παραδοσιακές ποικιλίες. Τα φαγητά είναι προσφορά των καλλιεργητών που παίρνουν μέρος στη γιορτή και φίλων.  Μπορείτε να φέρετε και εσείς κάτι για το κοινό τραπέζι π. χ ψωμί, λάδι, τυρί, ελιές, γλυκά, φρούτα κτλ.

Το Χαριστικό Παζάρι
Σας προτείνουμε πριν ξεκινήσετε για τη γιορτή, να ανοίξετε την καρδιά σας και να αναζητήσετε ρούχα, παπούτσια βιβλία, μικρό έπιπλα και άλλα πράγματα σε καλή κατάσταση που δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει καθόλου τον τελευταίο χρόνο που σημαίνει ότι δεν σας είναι πλέον και πολύ απαραίτητα και να τα φέρετε στο χαριστικό παζάρι. Το όφελος που θα έχετε είναι τεράστιο μια που θα απελευθερώσετε λίγο χώρο στις ντουλάπες σας στο σπίτι σας και στο μυαλό σας. Θα δώσετε έτσι την ευκαιρία να έρθουν καινούρια πράγματα στη ζωή σας, γιατί απελευθερώνετε χώρο.

Τι άλλο θα δούμε;
Ομιλίες: Καθηγητές πανεπιστημίου, αγρότες, κτηνοτρόφοι και ακτιβιστές της γεωργικής βιοποικιλότητας από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, παρουσιάζουν τις δράσεις τους στο θέμα των ντόπιων ποικιλιών και των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

Παράλληλες εκδηλώσεις:
3ο Φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής: οι μικροί επισκέπτες ζωγραφίζουν. Τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής συντονίζει η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κοζάνη.

Χοροί:
• Παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρανεστίου.
• Θρακιώτικοι χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρολέυκης Δράμας.

Εργαστήρια:
• "Η παραδοσιακή καλλιέργεια λαχανικών και τα μυστικά της" χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ραντίσματα και κοπριά, με τον κ. Γεώργιο Κηπουρό.
• Όργωμα με ζώα με τον Άλαν Γκρος
• Εργαστήριο για το σιτάρι με τους: Κώστα Κουτή από την οργάνωση "Αιγίλοπας"www.aegilops.gr τον Ζαν Πιερέ από την κοινότητα Λόνγο Μάι από τη Γαλλία. Διαβάστε για την κοινότητα Λόνγο Μάι(1-2) από το δημοσιογράφο Γκάζη Καπλάνη και τον Jean François Berthellot από το δίκτυο Réseau Semences Paysannes της Γαλλίας.
• Εργαστήρι κεραμικής με το Γιάννη Σταγκίδη
• Σπιτικό φαρμακείο από βότανα με τη Φωτεινή από τη "Νέα Γουινέα" http://neaguinea.org/
• Κατασκευή μικρής ανεμογεννήτριας από απλά υλικά με τον Κώστα από τη "Νέα Γουινέα" http://neaguinea.org/
• Εργαστήρι μπολιάσματος από τον Μιχάλη
• Εργαστήρι υφαντικής από το Στράτο
• Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής από την μοναχή Θεοξένη

Εκθέσεις:
• Έκθεση φωτογραφίας για τα έντεκα χρόνια της Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής ντόπιων Ποικιλιών
• Έκθεση φωτογραφίας και ενημερωτικών εντύπων με αγρότες που διασώζουν το δικό τους σπόρο σε όλο τον κόσμο
• Οργανώσεις που εργάζονται για τη γεωργική βιοποικιλότητα στην Ελλάδα.
• "Από τα σχολεία στα σπίτια", προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ασχολούνται με τις ντόπιες ποικιλίες, τη διατροφή και τη γεωργία.
• Παρουσίαση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ασχολούνται με τη γεωργική βιοποικιλότητα.
• Παρουσίαση του Βελανιδόδασους της Λευκάδας-Σκάρη

Τραγουδώντας για το Πελίτι:
• Μουσικοί απ' όλη την Ελλάδα τραγουδούν για το Πελίτι.
• Το μουσικό σχήμα "Νάμαστε"
• Η παραδοσιακή κομπανία του Γιάννη Βρύζα
• θα παίξει χορευτικά Δημοτικά Τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας
• ο Νίκος Σουλίωτης, η Ελλήνα κ.α

Πώς θα φτάσετε στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου:
Το Μεσοχώρι είναι οικισμός που ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου Ν. Δράμας. Είναι χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Νέστου σε υψόμετρο 120 μέτρων και σε απόσταση 42 χμ από την πόλη της Δράμας, 48 χμ από την Ξάνθη, 72 χμ από την Καβάλα, 105 χμ από την Κομοτηνή, 205 χμ από τη Θεσσαλονίκη και 715 χμ από την Αθήνα. Από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, μέσω Καβάλας, 110 χμ και μέσω Κεχροκάμπου 50 χμ. Το Μεσοχώρι είναι στη μέση περίπου της επαρχιακής οδού Δράμας-Ξάνθης. Μπορείτε να έρθετε στο Μεσοχώρι με το ΚΤΕΛ Δράμας ή Ξάνθης και με το τρένο ως το Παρανέστι. Το Μεσοχώρι απέχει 2 χιλιόμετρα από το σταθμό του τρένου και την έδρα του Δήμου, το Παρανέστι. Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα (είναι απαραίτητα), ένα στρωσίδι για να κάτσετε στο γρασίδι, καλή διάθεση, συνεργασία και υπομονή.

ΚΑΛΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Περισσότερες πληροφορίες: www.peliti.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...