Στην εθελοντική εργασία γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, επισκεπτριών υγείας, κοινωνικών λειτουργών, γραμματέως, τεχνικών εργατών, στηρίζεται η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης και του Κοινωνικού Φαρμακείου που θα παρέχουν υπηρεσίες μόνο σε ανασφάλιστους άπορους κατοίκους του Δήμου Ηρακλείου.
Στο Ιατρείο αυτό μπορεί να προσέρχεται με ραντεβού οποιοσδήποτε ανασφάλιστος-άπορος κάτοικος του Δήμου, είτε με απευθείας επικοινωνία με την Γραμματεία του Ιατρείου, είτε μέσω κάποιου οργανωμένου φορέα (Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Εκκλησία, Σύλλογος Ανέργων, Εργατικό Κέντρο, Λαϊκές Συνελεύσεις κ.α.), με μόνη προϋπόθεση να είναι ανασφάλιστος-άπορος.
Πώς κλείνονται τα ραντεβού
Το Ιατρείο αυτό φιλοξενείται, προσωρινά, στον χώρο του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Ηρακλείου (Μούγλων 41, Αλικαρνασσός) και, προς το παρόν, λειτουργεί μόνο με ραντεβού, κάθε Σάββατο πρωί 10 – 12, για παιδιά (παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμός - τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν από τον Δήμο Ηρακλείου για ανασφάλιστα παιδιά) και κάθε Τρίτη απόγευμα 5 – 8, για ενήλικες (παθολογικό, γενικής ιατρικής). Τα ραντεβού κλείνονται τις παραπάνω ημέρες και ώρες λειτουργίας του Ιατρείου, στο τηλέφωνο της γραμματείας 2813008525.
Το ιατρείο υποστηρίζεται από διάφορες ιατρικές ειδικότητες, οι γιατροί των οποίων είναι εθελοντές του Δικτύου, και θα βλέπουν δωρεάν στα ιατρεία τους μόνο τους ασθενείς που θα παραπέμπουν οι ιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου.
Έκκληση σε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια
Όλοι όσοι θέλουν με τον οποιονδήποτε τρόπο να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2813008525 (ημέρες και ώρες λειτουργίας του ιατρείου).
Στην ανακοίνωση σημειώνεται:
“Για την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία όλων των παραπάνω, γίνεται έκκληση προς όλους τους Ηρακλειώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα, δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου) να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να συμβάλλουν έμπρακτα με:
• μόνιμη ή μακροχρόνια στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου, σε σχετικά εύκολα προσβάσιμο σημείο της πόλης,
• υποστήριξη των λειτουργικών του δαπανών (φως, νερό, τηλέφωνο, γραμματειακό υλικό),
• παροχή βασικού ξενοδοχειακού (γραφεία, καρέκλες, εξεταστικά κρεβάτια κ.α.),
• ιατρονοσηλευτικού (ηλεκτροκαρδιογράφος, υπερηχογράφος, πιεσόμετρο, μηχανάκια μέτρησης βιοχημικών παραμέτρων κ.α.) και
• ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτή, φωτοτυπικό, τηλεομοιότυπο) και, φυσικά,
• εθελοντική εργασία».