Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πολύπαθη Κερατέα, λόγω της κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ και τις αντιδράσεις των κατοίκων, ιδιοκτήτης μονάδας εκτροφής αλόγων, στο Πικέρμι, εφαρμόζει, οικονομική και αποτελεσματική λύση για τα απόβλητα του ιπποφορβείου του.
Στη μονάδα του κ. Λεωνίδα Καμπάνη, στο Πικέρμι, οι στρωμνές και οι κοπριές των αλόγων, σε μίξη με τα πράσινα κλαδέματα, μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό λίπασμα. Με διαδικασία απλή και άοσμη, μέσα σε 3-4 μήνες, μειώνει σημαντικά τα οργανικά απόβλητα. Το κομπόστ καταλήγει στις καλλιέργειες και τα καλλωπιστικά φυτά του κτήματος του.
Με την βοήθεια του κ. Καμπάνη ο δήμος Ελευσίνας δημιούργησε, πριν μερικά χρόνια πρότυπη μονάδα κομποστοποίησης. Αρκετοί δήμοι της Αττικής και της επαρχίας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μικρές μονάδες.
Αν σκεφτούμε ότι το 35-50% των σκουπιδιών μας, προέρχονται από την κουζίνα μειώνουμε τα συνολικά απορρίμματά μας κατά 26-38% και ταυτόχρονα προστατεύουμε το περιβάλλον.
Κομποστοποίηση για όλους
Εκτός από τους ιδιοκτήτες κατοικιών με κήπο, κομποστοποίηση μπορούν να κάνουν όλοι. Το πανεπιστήμιο Κορνέλ της Αμερικής διαθέτει πρωτόκολλο για το πώς ένας μάνατζερ σούπερ μάρκετ μπορεί να πείσει τους υπαλλήλους του να ξεχωρίζουν τα οργανικά. Ανάλογα πρωτόκολλα υπάρχουν για εστιατόρια, ταβέρνες και άλλα κέντρα εστίασης. Οι υπάλληλοι εστιατορίων στο Ρίμινι, βγάζουν τα οργανικά απόβλητα σε ειδικούς κάδους που βρίσκονται έξω από τα καταστήματα.
Το πείραμα του Grand Sale
Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το εστιατόριο Grand Sale στην Πολιτεία, σε συνεργασία με εταιρεία που προμήθευε τον ανάλογο εξοπλισμό, είχε εφαρμόσει πρόγραμμα διαλογής των ζυμώσιμων. Οι ποσότητές τους από τις δεξιώσεις ήταν τεράστιες, όμως με την κομποστοποιήση τα μόνα απορρίμματα που κατέληγαν στους κάδους ήταν τα πλαστικά. Το κομπόστ χρησιμοποιήθηκε στον κήπο του εστιατορίου, στις γλάστρες και στα καλλωπιστικά φυτά του προαύλιου χώρου
via