Η πρωτοβουλία του Κ. Τζανακούλη, του δημάρχου που έφτιαξε δημοτικό λαχανόκηπο μέσα στον αστικό ιστό, εξασφαλίζοντας σε ανέργους και ηλικιωμένους της Λάρισας το μποστανάκι του νοικοκυριού τους βρίσκει μιμητές σε όλη τη χώρα.
Μετά από σειρά δήμων, που αποφάσισαν να φτιάξουν τους δικούς τους λαχανόκηπους, ακόμη και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, το πείραμα έμπρακτης κοινωνικής αλληγγύης - προσαρμοσμένο κάθε φορά στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες - υιοθετεί τώρα και η Τρίπολη. «Θέλουμε οι πολίτες να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με την αγροτική ζωή του τόπου. Αλλά και τα παιδιά να έρθουν σ' επαφή με τη φύση και την καλλιέργεια των φυτών με βιολογικό τρόπο. Ένα ακόμα όφελος είναι και η κοινωνικότητα που αναπτύσσει ο λαχανόκηπος.
Θα γίνουν παρέες, θα πρέπει να συνεργαστούν άνθρωποι για να δημιουργήσουν» εξηγεί ο κ. Κώστας Μαλλίρης, γεωπόνος και υπεύθυνος για το λαχανόκηπο.
Οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να υποβάλλουν αιτήσεις είτε στο δημαρχείο, είτε στη ιστοσελίδα του δήμου μέχρι τις 10 Απριλίου και η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (130 αιτήσεις). Το 70% των ατόμων που δήλωσαν είναι νέοι ηλικίας 30 έως 45 ετών, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο λαχανόκηπος δεν απευθύνεται μόνο σε συνταξιούχους για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.
«Θα υπάρχει ένα συμβολικό κόστος συμμετοχής στον λαχανόκηπο, το οποίο δεν έχει ορισθεί ακόμα, το οποίο θα καλύπτει την συντήρηση των εγκαταστάσεων. Για τους άνεργους, τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους θα είναι δωρεάν η συμμετοχή» αναφέρει ο κ. Μαλλίρης.
Εκταση 17 στρεμμάτων
Ο λαχανόκηπος θα στηθεί σε μια έκταση 17 στρεμμάτων 2 χλμ. έξω απ' την Τρίπολη, κοντά στο γήπεδο του Αστέρα. Η έκταση θα χωριστεί σε αγροτεμάχια των 65 - 70 τ.μ. με δυνατότητα άρδευσης. Το κάθε αγροτεμάχιο «θα δοθεί οργωμένο και φρεζαρισμένο, έτοιμο για σπορά ή φύτευση».
Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα ή λιπάσματα και τα λαχανικά να καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο για αποκλειστικά ατομική χρήση. Οι καλλιεργητές θα έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν το 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.
Αυτοδιαχείριση και σπάνιες ποικιλίες
«Ο λαχανόκηπος θα λειτουργεί με αυτοδιαχείριση. Οι συμμετέχοντες θα ορίσουν εκπροσώπους, οι οποίοι θα αναλάβουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας και να ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα Οι γεωπόνοι του δήμου θα βρίσκονται στο χώρο και θα δίνουν συμβουλές για τις καλλιέργειες» προσθέτει.
Ένα μικρό κομμάτι απ' την έκταση θα το κρατήσει ο δήμος, προκειμένου να φυτέψει κάποιες τοπικές ποικιλίες, που κινδυνεύουν σήμερα να εξαφανιστούν, όπως τα φασόλια Αλωνίσταινας και τα Κακουρέικα πεπόνια.
Ο δήμος Τρίπολης εκτιμά ότι μέχρι την 1η Μαΐου ο χώρος θα είναι έτοιμος για να ξεκινήσει η διανομή των αγροτεμαχίων στους καλλιεργητές.
via