Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Τοπικές κοινωνίες «εγκαταλείπουν» το Ευρώ


Τοπικές Εναλλακτικές Μονάδες (ΤΕΜ) έναντι Ευρώ χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν σε παζάρια ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών.
Πρωτοπόρο στην Ελλάδα, το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας απαριθμεί 750 μέλη και διαμηνύει:  «Καλώς ήρθατε στην κοινωνική οικονομία». Ωθούμενοι από το αντίστοιχο παράδειγμα της Αργεντινής, εμπνευστές της εγχειρήματος ήταν απλοί πολίτες του Βόλου, ανάμεσα στους οποίους ένας ιερέας, τρεις μηχανικοί, μια καθηγήτρια Αγγλικών και ένα στέλεχος της τοπικής Ένωσης Καταναλωτών. Βρέθηκαν όλοι τους πριν από 2 χρόνια ως εθελοντές για την επισκευή ενός κτιρίου της πόλης.

«Όλοι όσοι συμμετέχουμε θέλουμε πρωτίστως να βρεθούμε μεταξύ μας, να ‘πούμε τον πόνο μας’ και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», εξηγεί στο tvxs.gr η Αγγελική Ιωαννίτη, συντονίστρια στο σημείο Συναλλαγής Βόλου.

«Η μία ΤΕΜ αντιστοιχεί σε ένα ευρώ. Όποιος προσφέρει ένα προϊόν ή υπηρεσία ορίζει το ποσοστό συμμετοχής επί της συναλλαγής η οποία αφορά από ψωμί έως ιατρικές υπηρεσίες. Αν για παράδειγμα κοστίζει κάτι 10 ευρώ και το ποσοστό συμμετοχής είναι 50-50, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πληρώσει 5 ευρώ και 5 ΤΕΜ, τα οποία μπορεί να σημαίνουν χόρτα, λάδι, αυγά, σαπούνι έως και υδραυλικά. Οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά», εξηγεί η κ. Ιωαννίτη.

Προϊόντα που διατίθενται μέσω του Δικτύου: Άθληση – αναψυχή, Βιβλία – χαρτικά, Διακοσμητικά – είδη δώρων – τέχνη, Είδη διατροφής – ποτά, Ένδυση – υπόδηση, Έπιπλα διάφορα, Ηλεκτρικές συσκευές, Ηλεκτρονικός εξοπλισμός – νέα τεχνολογία, Ιατρικά προϊόντα, φάρμακα, Καλλυντικά – είδη αισθητικής, Κατοικίδια – ζωοτροφές, Μηχανοκίνηση – αξεσουάρ, Μουσικά όργανα – δίσκοι, Οικιακός εξοπλισμός διάφορα, Οικοδομικά υλικά – χρώματα, Παιγνίδια, Οπτικά, Φυτά, λουλούδια – είδη κήπου, Άλλα προϊόντα

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παραχώρησε στο Δίκτυο δύο κτίρια τα οποία βρίσκονται κοντά στο σταθμό ΚΤΕΛ του Βόλου. Μέλη του Δικτύου εργάστηκαν για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και πληρώθηκαν με 6 ΤΕΜ την ώρα. Το περασμένο Σάββατο έγιναν τα εγκαίνια του χώρου. Μόνο εκείνη την ημέρα διεκπεραιώθηκαν 700 συναλλαγές (μέσα στα 2 χρόνια λειτουργίας του Δικτύου είχαν σημειωθεί συνολικά 800 συναλλαγές). Αντίστοιχες αγορές «στήνονταν» όλο αυτό το διάστημα στην ύπαιθρο. Πλέον, το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης επιδιώκει να διοργανώνει ένα παζάρι την εβδομάδα, πέραν των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες είναι σε εξέλιξη ανά πάσα στιγμή.

Τα μέλη του Δικτύου προέρχονται από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και όλες τις ηλικίες. Σημαντική είναι η συμβολή του εγχειρήματος στους άνεργους, μέσα από σχετικές ομάδες εργασίας. Όσοι έχουν γνώσεις πληροφορικής, βοηθούν στο γραφείο του Δικτύου. Άνεργοι νηπιαγωγοί κρατούν παιδιά οικογενειών για μερικές ώρες την ημέρα. Κάποιοι επισκέπτονται μαγαζιά, επιχειρήσεις και λαϊκές αγορές για να προβάλλουν την προσπάθεια. Άλλοι πλένουν αυτοκίνητα με ένα λάστιχο νερό και λίγο ξύδι. «Δουλεύοντας κανείς 3 ώρες την ημέρα, με 6 ΤΕΜ την ώρα, είναι σε θέση να εξασφαλίσει βασικά τρόφιμα, όπως λάδι ή αυγά», υπογραμμίζει η κ. Ιωαννίτη.

Υπηρεσίες που διατίθενται μέσω του Δικτύου: Αισθητική – κομμωτική, Διακοπές – φιλοξενία, Επισκευές – Συντηρήσεις (Αυτοκινήτων, Ηλεκτρικών Συσκευών,  Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Ποδηλάτων), Εργατικές υπηρεσίες – κηπουρική, Εστίαση – ψυχαγωγία, Καθαριότητα – οικιακή βοήθεια, Λογιστικά – φορολογικά, Μαθήματα διάφορα – σεμινάρια, Μελέτες – προγράμματα, Μεταφορές, Νομικά – συμβολαιογραφικά, Ρουχισμός – ραπτική, Οικοδομικές εργασίες και τεχνικές εργασίες, Υγεία – αποκατάσταση – εναλλακτικές θεραπείες, Φύλαξη παιδιών – ηλικιωμένων, Άλλες υπηρεσίες

Την προσπάθεια στηρίζουν η Ένωση Καταναλωτών και η δημοτική αρχή της πόλης, που αποτελούν άλλωστε μέλη του Δικτύου. Ο Δήμος δέχεται την καταβολή ΤΕΜ για να παραχωρεί φτηνότερα εγκαταστάσεις γυμναστικής σε πολίτες.

Την τεχνογνωσία των πρωτεργατών του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης ζητούν τοπικοί φορείς από πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου είναι σε εξέλιξη ή δρομολογούνται ανάλογες «αγορές» (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λαμία, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Αικατερίνη, Κέρκυρα, Πάρος, Κως, Αίγινα, Κορυδαλλός, Δραπετσώνα κ.ά.)

«Χρειάζεται να δημιουργηθούν πολλά δίκτυα με λίγα μέλη, ώστε να υπάρχει προσωπική επαφή και οικειότητα. Εγώ για παράδειγμα, όταν χρειάζομαι κάτι, δεν φωνάζω τον υδραυλικό αλλά το Σωτήρη», τονίζει η κ. Ιωαννίτη, η οποία αναφέρεται και σε άλλες τοπικές πρωτοβουλίες όπως οι κουζίνες αλληλεγγύης: «Κάθε Τρίτη και Σάββατο πηγαίνουμε σε μαγαζιά, όπου μας δίνουν τρόφιμα και μαγειρεύουμε 10 κατσαρόλες φαγητό. Τα 50 άτομα μπορούν να ταΐσουν 1. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κόσμος που ζητάει φαγητό και ρούχα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Τους ζητάμε να πλένουν τα μπολ και μας λένε ότι δεν έχουν καν νερό στο σπίτι. Πρέπει να αναπτυχθούν σε όλες τις πόλεις αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Είναι τόσοι άνθρωποι που χρειάζονται κουβέντα και βοήθεια».

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...