Στην παλαιά Πεντέλη κατασκευάστηκε το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι στην Ελλάδα, από την εταιρεία Project15.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Deutsche Welle, ο πολιτικός μηχανικός Στέφανος Παλλαντζάς και μία ομάδα νέων επιστημόνων προσπαθούν να διαδώσουν ότι και στην Ελλάδα το κτίριο του αύριο πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούν να δημιουργήσουν μια βάση ενημέρωσης για τα παθητικά σπίτια, στην οποία θα ανατρέχουν αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κατασκευαστές, παραγωγοί υλικών αλλά και τελικοί χρήστες.
Εδώ και καιρό η παγκόσμια κοινότητα προσαρμόζει τα ενεργειακά της πρότυπα σε αυτά του παθητικού σπιτιού.
Ιδιαίτερα στον κτηριακό τομέα υπάρχει τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, που αγγίζει το 90% χωρίς απώλεια της ποιότητας των ανέσεων στο εσωτερικό περιβάλλον.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από την αρχή του χρόνου στην Κίνα έχουν επιβληθεί στη δόμηση αυστηρά κριτήρια εξοικονόμησης, μέχρι και 70%.
Στη Ν. Κορέα και την Καλιφόρνια από το 2020 θα κτίζονται μόνο «net zero energy building», ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη θα ισχύει για όλα τα νεόδμητα το «nearly zero energy building».
Η μεγαλύτερη ημερίδα για το παθητικό σπίτι
Τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί στο Ανόβερο η 16η Διεθνής Ημερίδα για το παθητικό σπίτι, όπου εκτός από ομιλίες, οι διοργανωτές προσφέρουν ένα ολόκληρο πρόγραμμα μαθημάτων για τις βασικές αρχές του παθητικού σπιτιού, φόρουμ με εφαρμογές για τεχνίτες και επισκέψεις σε παθητικά κτήρια.
Παράλληλα 100 εκθέτες παρουσιάζουν στους επισκέπτες προϊόντα και λύσεις για το πώς χτίζεται ένα παθητικό σπίτι.
via