Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Εθελοντική αιμοδοσία στην Ελασσόνα


Η Λαογραφική - Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, σε συνεργασία με τον αιμοδοτικό σύλλογο Ελασσόνας, δημιουργεί την τράπεζα αίματος «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΤΕΝΗΣ» και προσκαλεί τους εθελοντές αιμοδότες αλλά και αυτούς που επιθυμούν να γίνουν στην εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 10 Μαΐου 2012 και από τις 09.00 το πρωί μέχρι τις 13.00 το μεσημέρι.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συλλόγου (Βουλγαροκτόνου 23). Μάλιστα υπάρχουν και οδηγίες για τους εθελοντές αιμοδότες, όπου αναφέρονται τα εξής:

Αιμοδότης μπορεί να γίνει κάθε υγιής άνθρωπος άνω των 18 ετών και μέχρι τα 65. Ένας άνδρας μπορεί να δίνει αίμα κάθε 3 μήνες και μία γυναίκα κάθε 4 μήνες. Πριν την αιμοληψία, χρειάζεται ξεκούραση το προηγούμενο βράδυ αποφεύγοντας το αλκοόλ. Ο οργανισμός χρειάζεται αρκετά υγρά και ένα ελαφρύ γεύμα χωρίς λιπαρές τροφές.

Εάν κάποιος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή μπορεί να το συζητήσει με το γιατρό ή τη γιατρό της αιμοδοσίας εκείνη την ημέρα. Η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 10 λεπτά.

Οι εθελοντές αιμοδότες αλλά και όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία ή το σκέφτονται θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: Οι ανάγκες στα νοσοκομεία αυξάνονται κάθε χρόνο. Τα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία γεννήθηκαν με την ανάγκη να μεταγγίζονται για να ζήσουν. Χρειάζονται 2 μονάδες-φιάλες κάθε 15 μέρες. Τα 450 ml αίματος που δίδονται σε κάθε αιμοληψία μπορούν να σώσουν έως και 3 ζωές. Το ένα τρίτο από εμάς στατιστικά θα χρειαστεί αίμα σε κάποια περίοδο της ζωής του. Το βασικότερο είναι ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του αίματος!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...