Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Madein-greece.com - Μια πύλη εξαγωγών για τουλάχιστον 300 ελληνικές επιχειρήσεις

Η Ελλάδα δεν παράγει. Το ακούμε ξανά και ξανά εντός και εκτός των συνόρων, αλλά μια ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο και ...το αποδεικνύει στην πράξη.

Συγκεκριμένα, δίνει στους ξένους αγοραστές, κυρίως χονδρέμπορους, την ευκαιρία να αγοράσουν μέσω Διαδικτύου από ...τυρί Βυτίνας κι ελληνικό τσάι του βουνού μέχρι καλώδια και πρίζες «made in Greece», ηλεκτρονικά, δομικά υλικά και αλουμίνιο, ακόμη και πετρόχτιστα μπάρμπεκιου!

O λόγος για την ιστοσελίδα «madein-greece.com», μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα προώθησης ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2011.

Μέσω αυτής προβάλλουν ήδη τα προϊόντα τους 300 ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, η ιστοσελίδα έχει αγκαλιαστεί από τους Έλληνες της διασποράς, που ζητούν να πληροφορηθούν τρόπους για τη στήριξή της.

Από τον Χάρρυ Κλυνν στους ...162.000 επισκέπτες

«Μέχρι πρόσφατα, όταν κάποιος έψαχνε τη φράση ‘’made in Greece’' στο Διαδίκτυο έβρισκε σχεδόν και μόνον τα σχετικά βιντεάκια του Χάρρυ Κλυνν. Τώρα τα δύο πρώτα αποτελέσματα στην αναζήτηση αφορούν το madein-greece.com, την πύλη των ελληνικών προϊόντων στον κόσμο, μέσω της οποίας μπορούμε ν' ανταγωνιστούμε στο παγκόσμιο διαδικτυακό μάρκετινγκ», υπογραμμίζει –μιλώντας στο ΑΜΠΕ- ο 37χρονος μηχανολόγος μηχανικός Γεώργιος Βλάχος, δημιουργός και διαχειριστής της (μαζί με τη δασοπόνο-τεχνολόγο Αθηνά Παπαλέξη). Μάλιστα, το κόστος συμμετοχής για τις επιχειρήσεις είναι –κατά τον ίδιο- πολύ μικρό.

Ποια απήχηση είχε όμως, η πύλη στους πιθανούς αγοραστές των ελληνικών προϊόντων; «Η επισκεψιμότητα στην πύλη των ελληνικών προϊόντων, στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας, ανήλθε σε 162.000 επισκέπτες, με το 55% να προέρχεται από το εξωτερικό και το 45% από Ελλάδα. Στο facebook η πύλη έφτασε σε δημοτικότητα τις 51.000 φίλους, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς να είναι από το εξωτερικό», σημειώνει.

Κατά τον ίδιο, τα αιτήματα συνεργασιών, που στάλθηκαν μέσω της πύλης μέχρι σήμερα, ανέρχονται στα 1.100 και εκτιμάται ότι οι απευθείας επικοινωνίες μέσω των εταιρικών ιστοσελίδων, των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του τηλέφωνου ήταν πολλαπλάσιες.

«Έρχονται αιτήματα προσφορών από Ρωσία, Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ, επίσης από γειτονικές και μεσογειακές χώρες», επισημαίνει ο κ.Βλάχος, που παρουσίασε το madein-greece.com στο συνέδριο «Export Summit» του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Διαφήμιση σε τέσσερις γλώσσες, με στόχο (και) την επανατοποθέτηση του ελληνικού brand

Η πλατφόρμα madein-greece.com -που διαθέτει και ειδική κατηγορία κατοχυρωμένων με πατέντες καινοτόμων ελληνικών προϊόντων- διαφημίζεται σήμερα στο google σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά), μεταξύ άλλων με εικονίδια και μπανεράκια.

Στόχος των δημιουργών της είναι -πέραν της προβολής καθαυτών των επιχειρήσεων- να προβάλλει και την ελληνική «μπράντα» στο εξωτερικό, με τρόπο που να πείθει ότι τα ελληνικά προϊόντα αξίζουν πράγματι τα χρήματα που καταβάλλει ο αγοραστής, ότι δηλαδή έχουν ιδανικό λόγο απόδοσης προς τιμή και είναι ανταγωνιστικά.

«Έπρεπε να δραστηριοποιηθούμε για να μη μείνουμε κι εμείς άνεργοι κάποια στιγμή»

Πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα; «Μέσα στην κρίση είδαμε ότι υπάρχει σοβαρά πρόβλημα προώθησης των ελληνικών προϊόντων διαδικτυακά. Πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είχαν καν σάιτ. Κι αυτό, σε μια εποχή που το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένας από τους δυνατότερους παράγοντες συναλλαγών παγκοσμίως σήμερα», εξηγεί ο κ.Βλάχος, που πριν δημιουργήσει την ιστοσελίδα, μαζί με την κα Παπαλέξη, εργαζόταν ως μηχανικός παραγωγής.

H δημιουργία της ιστοσελίδας απαίτησε σκληρή δουλειά, απόλυτη αφοσίωση και θυσίες. «Μπορεί η ιστοσελίδα να βγήκε στον αέρα τον Οκτώβριο 2011, αλλά για εμάς έχει δύο χρόνια ζωής, γιατί τη δουλεύαμε καιρό πριν. Ήταν απολύτως αναγκαίο ν΄αφήσουμε τη δουλειά μας για να μπορέσουμε να αφοσιωθούμε σε αυτή. Αλλά ξέραμε, έχοντας υπάρξει υπάλληλοι σε εταιρείες για χρόνια, ότι [μέσα στην κρίση] έπρεπε να δραστηριοποιηθούμε για να μη μείνουμε κι εμείς άνεργοι κάποια στιγμή. Δυστυχώς η μόνη υποστήριξη που είχαμε ήταν από τον ΣΕΒΕ και τον πρόεδρό του, Δημήτρη Λακασά και από τον σύμβουλο επιχειρήσεων Τάσο Κυριακίδη», υπογραμμίζει.

Κατά τον ίδιο, το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν παράγει, που τόσο συχνά ακούγεται, δεν ευσταθεί. «Με βάση τα επίσημα στοιχεία, εισάγουμε προϊόντα αξίας περίπου 47 δισ. και εξάγουμε 17 δισ. Στον τελευταίο αυτό αριθμό, όμως, δεν υπολογίζονται τα ελληνικά προϊόντα που καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά. Αν γινόταν μια δυναμική καμπάνια για να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των εισαγόμενων προϊόντων, τότε τα εργοστάσιά μας θα λειτουργούσαν με τριπλοβάρδιες και θα έκαναν επεκτάσεις και θα μπορούσαμε ακόμη και να διπλασιάσουμε τις θέσεις εργασίας», καταλήγει.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...