Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Συμμαχία MIT - Χάρβαρντ για δωρεάν online μαθήματα


Δύο από τα πιο διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια στον κόσμο, το Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), παρόλο που συχνά θεωρούνται ανταγωνιστικά μεταξύ τους, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να συνεργαστούν, προκειμένου να προσφέρουν online μαθήματα μέσω διαδικτύου και μάλιστα δωρεάν.

Το νέο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους σπουδαστές από όλο τον κόσμο να πάρουν μια γεύση από εκπαίδευση υψηλότατου επιπέδου. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούν βιντεομαθήματα, θα συμμετέχουν σε online εργαστήρια και θα δίνουν διαδικτυακά τεστ, ενώ στο τέλος - με ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο - αν θέλουν, θα αποκτούν και το σχετικό έγγραφο αποδεικτικό φοίτησης. Βέβαια, για να αποκτήσει κανείς ένα πραγματικό διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο από το ΜΙΤ ή το Χάρβαρντ, θα πρέπει να γίνει κανονικά δεκτός σε κάποιο από αυτά και να παρακολουθεί τα μαθήματά τους ψυχή τε και σώματι! Τα δύο πανεπιστήμια παραμένουν άκρως επιλεκτικά, όσον αφορά τις αιτήσεις εισδοχής στην αρχή κάθε πανεπιστημιακής χρονιάς. Φέτος το μεν ΜΙΤ δέχτηκε μόνο το 8,9% των ενδιαφερομένων φοιτητών, το δε Χάρβαρντ ακόμα λιγότερους (μόλις το 5,9%). Τα δύο διάσημα ακαδημαϊκά ιδρύματα, που γειτονεύουν στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, προχωρούν από κοινού στη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας edX και το καθένα θα προσφέρει 30 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το περιοδικό «Χάρβαρντ Γκαζέτ».

Τα πρώτα μαθήματα θα αρχίσουν να προσφέρονται από φέτος το φθινόπωρο, ενώ η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή για να συμμετάσχουν και άλλα πανεπιστήμια στην πορεία. Είχε προηγηθεί, πριν από πέντε μήνες, η δημιουργία από το ΜΙΤ μίας πλατφόρμας online σπουδών (MITx), που επιτρέπει στους φοιτητές να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...