Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Πράσινες συμβουλές οικονομίας


Το να σκέφτεσαι οικολογικά στις μέρες μας αποτελεί στάση ζωής που ενισχύει τόσο το περιβάλλον όσο και το πορτοφόλι μας. Ο υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace Δημήτρης Ιμπραήμ, προτείνει μερικές λύσεις, που αργά ή γρήγορα θα βοηθήσουν στη μείωση των ρύπων που εκπέμπουμε καθημερινά και θα αποδώσουν οικονομικά.

1) Αντικαθιστούμε τις λάμπες πυρακτώσεως στον χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης. Ετήσιο κέρδος €14,4 ανά λαμπτήρα. Υπολογίζοντας ότι ένα σπίτι έχει μέσο όρο 15 λαμπτήρες, τότε έχουμε ένα πόσο που πλησιάζει τα €216 τον χρόνο. Αν αντικαταστήσουμε όλες τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης, θα επιτύχουμε συνολική μείωση περίπου 1.500.000 τόνους CO2 ετησίως.

2) Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by). Ετήσια εξοικονόμηση περίπου €36 από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.

3) Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στον λογαριασμό της θέρμανσης. Επιπλέον, αν αυτά έχουν θερμοδιακόπτη
χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20-30%.

4) Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου €72 και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά.

5) Δεν «ξεχνάμε» τους φορτιστές στην πρίζα, όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει €2,5-3,5 τον χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Καλύτερα να τους βγάζουμε από την πρίζα.

6) Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Η εξοικονόμηση ενέργειας ανά πλύση υπολογίζεται στο 30-50%.

7) Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα, όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Η ετήσια εξοικονόμηση φτάνει περίπου τα €18-24 από τα περιφερειακά και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κυμαίνεται μεταξύ 150-200 κιλών περίπου. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους επιτραπέζιους.

8) Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες, με το καπάκι κλειστό. Κλείνουμε το μάτι δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20-30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου χάνεται το 20% της θερμότητας.

9) Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Ψυγείο: Η ετήσια εξοικονόμηση ορίζεται στα €30, ενώ η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα φτάνει τα 250 κιλά. Πλυντήριο: Ετήσια εξοικονόμηση €3,5 και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά.

10) Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονόμηση τουλάχιστον €180 τον χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

10+1) Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1kW, δηλαδή, για 10 περίπου τετραγωνικά μέτρα). Ετήσια απόδοση περίπου έως €750 και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,1-1,4 τόνους. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός απόδοσης και κόστους ενός φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται ως εξής: με δεδομένο ότι επιτρέπoνται έως και 10kW ανά φωτοβολταϊκό σύστημα, κάνουμε τους εξής υπολογισμούς (για 1kW). 1kW = 5,5-10 τετραγωνικά μέτρα (τα φ/β τεχνολογίας thin film μπορούν να φτάσουν και τα 25 τετραγωνικά μέτρα). 1kW = 1,150-1,500 kWh (κιλοβατώρες) ανά έτος (κανονικές συνθήκες), ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας.

1kWh = 1 kg CO2 στην Ελλάδα, άρα ένα 1kW φ/β αποσοβεί την έκλυση 1,15-1,5 τόνων CO2 ετησίως. Αν το φωτοβολταϊκό σας σύστημα εγκατασταθεί οποτεδήποτε από τον Αύγουστο 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο 2013, πριμοδοτείται με 0,47/kWh, άρα το ετήσιο κέρδος υπολογίζεται από €540-750. Επειδή το συμβόλαιό σας θα είναι κλειδωμένο για 25 έτη, αμέσως προκύπτει πως ένα σύστημα 1 kW θα αποδώσει από €13.500 έως 17.600. Οι τιμές των οικιακών φωτοβολταϊκών ξεκινούν από τα €2.200/kW.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...