Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο διαγωνισμό εξοικονόμηση ενέργειας

Έλληνες οι πρωταθλητές στο διαγωνισμό εξοικονόμηση ενέργειας

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η εθνική ομάδα της χώρας μας στον διαγωνισμό εξοικονόμησης οικιακής ενέργειας. Συγκεκριμένα συγκέντρωσε 2.845 συμμετοχές και μέση εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό 270kwh στον ηλεκτρισμό και 2900kwh στη θέρμανση.

Με μια εκδήλωση απολογισμού και βράβευσης των Ελλήνων νικητών που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου ο κύκλος εκδηλώσεων για το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ), το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και κινητοποίησε 8.393 νοικοκυριά από 11 χώρες της Ευρώπης.

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή από την πλευρά της Ελλάδας είχαν τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα, η Αθήνα (35,7%) και η Θεσσαλονίκη (14,2%), ενώ το παρών έδωσαν πολίτες από συνολικά 29 νομούς της χώρας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μέση εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία πέτυχαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ήταν 5% στον ηλεκτρισμό και 4,7% στη θέρμανση, περίπου 433kwh και 3.662kwh αντίστοιχα. Με όρους μείωσης αποτυπώματος, κάθε νοικοκυριό συνέβαλε κατά μέσο όρο στην αποφυγή έκλυσης 421kg CO2.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκαν επίσης τα βραβεία στις 3 ελληνικές οικογένειες που πέτυχαν τις καλύτερες επιδόσεις. Ο πρώτος νικητής, Σταύρος Λέκκος, από το Κάτω Διμηνιό Κορινθίας, εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική αναβάθμισης της κατοικίας του, μείωσε την κατανάλωση ρεύματος κατά 27% ενώ η θέρμανση στο σπίτι του παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο της διάκρισής του, ο Εθνικός Πρωταθλητής θα λάβει ένα χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ και μια δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση του σπιτιού του.

«Η μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς. Την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας, έναν από τους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης, πλέον αγκαλιάζει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, το οποίο συνειδητοποιεί πως η μείωση του αποτυπώματος στα νοικοκυριά, όχι μόνο συμβάλλει στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αλλά μπορεί επιπλέον να αποφέρει, σημαντικά οικονομικά οφέλη», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Το ΠΕΞΕ αποτέλεσε βασικό πυλώνα ευαισθητοποίησης της εκστρατείας του WWF Ελλάς, «WWF ECO2nomy», η οποία συνεχίζει να παρέχει όλες τις απαραίτητες συμβουλές και τα εργαλεία για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων στο σπίτι και την εργασία.

Οι τρεις πρώτοι Έλληνες νικητές του ΠΕΞΕ είναι:
1ος νικητής: Σταύρος Λέκκος
2ος νικητής: Αθανάσιος Ζελεσιάδης
3ος νικητής: Νικόλαος Ζωγανάς

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...