Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Δωρεάν εξετάσεις για διαβήτη στα Χανιά


«Ο διαβητικός πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον γιατρό αλλά και την οικογένειά του ως ένας ασθενής που μόλις έχει βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ύστερα από έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς έχει περισσότερες πιθανότητες να υποστεί καρδιαγγειακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο εξαιτίας της υπέρτασης που αναπτύσσει, πάρα να χάσει το πόδι του ή να τυφλωθεί».

Την παραπάνω επισήμανση έκανε χθες ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Χρίστος Πίτσαβος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης για τον σακχαρώδη διαβήτη, που διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΚΕΔΙ).

Σύμφωνα με τον κ. Πίτσαβο, για να αναχαιτιστεί η επιδημία της νόσου, η οποία καλπάζει, θα πρέπει οι γιατροί και οι ασθενείς να κατανοήσουν ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια καρδιοπάθεια με αυξημένο σάκχαρο στο αίμα: «Οι διαβητικοί εμφανίζουν υπέρταση, γι' αυτό θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής και να εφαρμόσουν τις οδηγίες που δίνουμε στους καρδιοπαθείς. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανάγκη να χάσουν βάρος, να περπατάνε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα, να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά, και φυσικά να κόψουν το κάπνισμα, διότι ο κίνδυνος να πεθάνουν από καρδιά ή εγκεφαλικό είναι δυο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό». Μάλιστα, όπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Νεφρολογίας Δημήτριος Βλαχάκος, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αποβιώνουν συχνότερα από εμφράγματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια παρά από νεφρική ανεπάρκεια, γι' αυτό πρέπει να γυμνάζονται και να τρώνε σωστά.

Οπως μάλιστα τόνισαν οι γιατροί, η οικονομική κρίση παχαίνει, γεγονός που σημαίνει ότι ο διαβήτης χτυπά περισσότερο τον φτωχό πληθυσμό: «Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα με χαμηλό εισόδημα τρώνε περισσότερο τροφές πλούσιες σε λιπαρά αντί για φρούτα, ψάρι και λαχανικά, που είναι πιο ακριβά» εξήγησε ο κ. Πίτσαβος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενημέρωσης του ΕΚΕΔΙ, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους των Χανίων από τις 13 έως τις 15 Ιουλίου, ενώ επόμενος σταθμός θα είναι η Καβάλα τον Σεπτέμβριο.

Ρίτα Μέλα  via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...