Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Δωρεάν ασύρματο ίντερνετ στη Ρόδο από τον Δήμο


Η νεοσύστατη Διεύθυνση Πληροφορικής του Δήμου Ρόδου έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, το δύσκολο έργο της μηχανογραφικής και πληροφορικής ενοποίησης των δέκα πρώην δήμων και νυν δημοτικών ενοτήτων, ώστε να υπάρχει ενιαία λειτουργία στα πλαίσια του ενός Δήμου.
Μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις των στελεχών της Διεύθυνσης και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Μανώλη Σαββή, καθορίστηκαν οι προτεραιότητες και οι στόχοι για το αμέσως προσεχές μέλλον. Μία από τις πρώτες προτεραιότητες είναι η παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών (Internet) στους πολίτες, μέσα από ασύρματο δίκτυο.

Στο πλαίσιο αυτό, από την προσεχή εβδομάδα θα λειτουργήσουν σε πιλοτική βάση ασύρματα (wifi) δίκτυα παροχής ελεύθερου και δωρεάν internet στην πόλη της Ρόδου και συγκεκριμένα στις περιοχές: της παραλίας από το «Έλλη» μέχρι περίπου το Μπελβεντέρε, της Μεσαιωνικής Πόλης και λίαν συντόμως στο πάρκο του Αγ. Ιωάννου (περιοχή «Αραπάκι»), στο Θέρμαι και στο Ακταίον. Επίσης πολύ σύντομα θα λειτουργήσουν παρόμοιες ασύρματες συνδέσεις στις παραλίες της Καλλιθέας και στο Φαληράκι, ενώ θα ενισχυθεί το υπάρχον δίκτυο της Λίνδου. Πρόσβαση στο Internet μέχρι στιγμής προσφέρουν στους πολίτες και οι κοινότητες Ψίνθου, Καλλιθέας (Καλυθιές), Σορωνής, Απολακκιάς και Λίνδου στις κεντρικές πλατείες τους, ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται να λειτουργήσει και το δωρεάν internet στην κεντρική πλατεία της τοπικής κοινότητας Κοσκινού. Πολύ σύντομα θα επεκταθεί το υπάρχον δίκτυο, χάρη στην πολύτιμη συνεργασία και στήριξη της Περιφέρειας, ώστε να καλύπτει σε πρώτη φάση τις κεντρικές πλατείες όλων των δημοτικών ενοτήτων, καθώς και τις γειτονιές της πόλης που κατοικούνται από πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Η χρήση του δωρεάν Internet του Δήμου Ρόδου γίνεται μέσα από το δίκτυο rhodes island δωρεάν, χωρίς κωδικούς πρόσβασης. Η πρόσβαση γίνεται με οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο (υπολογιστές, ταμπλέτες, smartphones). Στους αμέσως προσεχείς στόχους της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Δήμου Ρόδου περιλαμβάνεται η πλήρης αξιοποίηση των υποδομών του δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει το νησί, ώστε να ενοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες του ενιαίου Δήμου σε ένα γρήγορο και αξιόπιστο δίκτυο. Αυτό, σε συνδυασμό με τον στόχο της ηλεκτρονικής ροής εγγράφων και της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω του δικτύου, θα οδηγήσει αφ' ενός στην περιστολή των δαπανών για αναλώσιμα υλικά και χαρτί και αφ' ετέρου στην ταχύτερη εξυπηρέτηση / απάντηση προς τους πολίτες. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα, προτάσεις, αιτήσεις για παροχή υπηρεσιών κ.λπ., τόσο στους υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και στους αιρετούς. Παράλληλα παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να έχουν αμφίδρομη επικοινωνία να αφήνουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση, ώστε να μπορεί να τους ενημερώνει η αρμόδια υπηρεσία. Η παροχή της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο έρχεται να συμπληρώσει τους τρόπους επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες του Δήμου μέσω των νέων τεχνολογιών: τώρα ο πολίτης μπορεί να επικοινωνήσει με το Δήμο Ρόδου μέσω e-mail, μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου ή με τη χρήση του πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 15588.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...