Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Δωρεάν εμβολιασμός παιδιών ευπαθών ομάδων



Τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τον –από τέλη Σεπτεμβρίου– δωρεάν εμβολιασμό των παιδιών ανασφάλιστων, ανέργων, χρονίως ανέργων και παιδιών που ζουν στην Ελλάδα χωρίς να τυγχάνουν καμίας ιατρικής παρακολούθησης, άρχισε χθες σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και δήμους της Αττικής, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ, περίπου το 80% των παιδιών που προσέρχονται στο Ιατρείο δεν έχει εμβολιαστεί. Χωρίς εμβολιασμό, αυξάνονται οι πιθανότητες επανεμφάνισης ασθενειών όπως κοκίτης, διφθερίτιδα κ.λπ. «Χιλιάδες γονείς που έμειναν ανασφάλιστοι, αδυνατούν να αγοράσουν τα εμβόλια που απαιτούνται για τον βασικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν εκτεθειμένα στα λοιμώδη παιδικά νοσήματα», τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Σε πρώτη φάση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον αριθμό 210–38.47.374 και να πληροφορούνται σε ποιο από τα παραρτήματα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής μπορούν να απευθυνθούν. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στεγάζεται στους Αμπελοκήπους (Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος), ενώ λειτουργούν παραρτήματά του στους Δήμους Ιλίου, Ηρακλείου Αττικής, Ηλιούπολης, Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης και Περιστερίου. Από την ερχόμενη εβδομάδα, οι γονείς θα μπορούν να προσέρχονται με το βιβλιάριο υγείας του παιδιού ώστε να ξεκινήσει η χαρτογράφηση, η ταξινόμηση και καρτελοποίησή τους, ανάλογα με το ποια εμβόλια έχουν κάνει. Ο εμβολιασμός από το Ιατρείο Κοινωνικής Μέριμνας αφορά τις ηλικίες από 2 μηνών έως 15 ετών. Να σημειωθεί ότι με δικά του έξοδα, ο Σύλλογος έχει τυπώσει αντίστοιχα βιβλιαριάκια για τα παιδιά που δεν διαθέτουν βιβλιάριο, ώστε να καταγραφούν και αυτά. Ολα τα παιδιά που θα εμβολιαστούν θα παρακολουθούνται συστηματικά, ούτως ώστε να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις.

Τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, θα κάνουν το αποκαλούμενο catch up, δηλαδή θα δώσουν προτεραιότητα στα πιο ζωτικής σημασίας εμβόλια του βασικού εμβολιασμού.

Ιφιγένεια Διαμαντή για την Καθημερινή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...