Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

GreenWave Festival με ελεύθερη είσοδο στη Θεσσαλονίκη



Το GreenWave Festival είναι μια εναλλακτική “πράσινη” γιορτή που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος, στις 13, 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η συνάντηση, η γνωριμία, η ανταλλαγή απόψεων, η δημιουργία προοπτικών συνεργασίας, αλλά και η διασκέδαση, όλων των ενδιαφερομένων να προσεγγίσουν με εναλλακτικούς τρόπους τα προβλήματα της κοινωνίας με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική αλληλεγγύη.Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο δημοτικό πάρκο (χώρος πρώην αναψυκτηρίων), δίπλα στο Θέατρο Κήπου και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλές οργανώσεις που προωθούν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.

Κεντρικές ομιλίες

Το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις κεντρικές ομιλίες - συζητήσεις:
1. Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου: Θεσσαλονίκη 100 χρόνια πριν, 100 χρόνια μετά.
2. Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου: Πρωτοβουλίες προστασίας της φύσης στα Βαλκάνια – Από την προστασία των μεγάλων θηλαστικών έως τις αντιστάσεις στις εξορύξεις χρυσού.
3.Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου: Νερό, σκουπίδια, χρυσός – για ποια ανάπτυξη μιλάμε;
Καθημερινά, πάντως, θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις, συζητήσεις και events. Ηδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν οργανώσεις και φορείς όπως ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, αλλά και των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη, η Greenpeace, το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ο «Αρκτούρος», φοιτητικές οργανώσεις, τo Eλληνικό Συντονιστικό Κέντρο Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών - EUROVELO, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, η ΠΡΩΣΚΑΛΟ, η Κίνηση 136 κ.λπ.

Συλλογικότητες

«Στην πόλη μας και γύρω από αυτήν υπάρχουν ομάδες - συλλογικότητες πολιτών, οι οποίες προσεγγίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας μας με εναλλακτικό τρόπο, όπως αλληλέγγυα οικονομία, βιολογική και ποιοτική γεωργία, εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, διασκέδασης, διακοπών, ελεύθερης έκφρασης κοινωνικής δικαιοσύνης, δικαιωμάτων, υποστήριξης στις αδύναμες και ευπαθείς ομάδες, εκπαίδευσης, προστασίας περιβάλλοντος κ.ά. Οι περισσότερες από τις συλλογικότητες δρουν αυτόνομα και ανεξάρτητα μεταξύ τους, στοχεύοντας με συγκεκριμένες δράσεις να πετύχουν του σκοπούς τους. Επειδή από τη μια είναι προφανές ότι η συνεργασία μεταξύ αυτών των ενεργών ομάδων μπορεί να πολλαπλασιάσει τα θετικά αποτελέσματα και από την άλλη, καθώς το σύστημα είναι παντελώς ανίκανο να προσφέρει μια κοινωνικά δίκαιη λύση στην κρίση, είναι φανερή η ανάγκη αυτές οι ομάδες να συναντηθούν σε μία γιορτή, όπου για τέσσερεις μέρες όλες μαζί και η καθεμία ξεχωριστά θα προωθήσουν τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής μέσα στην κρίση που βιώνουμε και θα θέσουν τις βάσεις για μια μελλοντική αναβαθμισμένη συνεργασία», τονίζουν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του φεστιβάλ.

Κοινωνία των πολιτών

Οι ίδιοι επενδύουν στην ενίσχυση της «κοινωνίας των πολιτών» ως λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Στο περσινό Greenwave πολλές από αυτές τις ομάδες ενώθηκαν σε μία οικολογική, εναλλακτική και αλληλέγγυα γιορτή, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Για φέτος ο στόχος και πάλι είναι ο ίδιος: όλες οι συλλογικότητες μαζί και η καθεμία ξεχωριστά να προωθήσουν τον οικολογικό και εναλλακτικό τρόπο ζωής, αλλά και την κοινωνικά αλληλέγγυα επίλυση της κρίσης που βιώνουμε. Να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν, να γιορτάσουν και να προτείνουν λύσεις όλες οι συλλογικότητες των πολιτών οι οποίοι παίρνουν τη λύση των προβλημάτων τους στα χέρια τους, απαιτώντας, αντιδρώντας, προτείνοντας και δημιουργώντας, χωρίς να περιμένουν λύσεις των προβλημάτων τους από πολιτικούς, τηλεπαρουσιαστές, υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων ή διευθύνοντες συμβούλους (golden boys) ιδιωτικών ή κρατικών εταιριών», τονίζουν.

via

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...